Trileçe tatlısını sonunda bende denedim ve çok beğendim.... hafif çok lezzetli yedikçe yiyesiniz gelecek bir tatlı bu....
Geçen hafta ablam yapmış tadına onda bakmıştım eve gelince hemen bende yaptım koca tepsiyi yedik bitirdik...:) tabi bir günde değil. ..
Balkan ülkelerinde çok bilinen ama Arnavut tatlısı olarak geçen bu tatlı aslında 3 çeşit süt ile yapılırmış... Manda koyun ve keçi sütleri karıştırılarak kullanılırmış onun için 3 süt tatlısı ismini almış...
Ben tarifi ablamdan aldım be çok güzel bir tatlı oldu....
malzemeler...
Keki için.
5 yumurta.
1,5 su bardağı şeker.
2 su bardağı un.
1 kabartma tozu.
1 paket vanilya.
şerbeti için...
1 litre süt.
2 kutu taze krema.
4 yemek kaşığı şeker. .
Karamel için.
5 yemek kaşığı şeker.
1 yemek kaşığı tereyağı.
Yarım kahve fincanı sıvı yağ.
1 paket taze krema. .
Kek için şekeri ikiye bölüp yumurtanın beyazı ve sarısı ayrı ayrı şeker ile çırpılır. ..
Sonra ikisi birleştirilir ve kuru malzemeler elenerek ilave edilip karıştırılır ve yağlanmış borcam tepsiye dökülür...
180 derece ısınmış fırında pembeleşene kadar pişirilir....
Kek fırındayken süt şeker ve krema iyice köpük köpük olana kadar çırpılır dolaba kaldırılır. .
Fırından çıkan kek ılıdıktan sonra çatalla delikler açılıp dilimlenir...
Dilimlediğiniz kekin üzerine çırpilan süt kepçe kepçe dökülür....
Tatlı bu halde dolaba kaldırılıp bir gece dolapta dinlenmeye bırakılır...
Karamel sos için...
Şeker kalın dipli bir tencerede ocağa koyulur ve karıştırmadan eriyip karamel rengi aldıktan sonra içine yağları ilave edin karıştırın... yağların ardından kremayı ekleyip kaynayıp şeker eriyene kadar ocakta tutun şeker tamamen eridikten sonra ocaktan alın soģuma bırakın...
Servis etmeden önce karamel sosu tatlının üzerine tamamen dökün ve afiyetle yiyin....
not: ben karameli dilimlerin üzerine ayrı döktüm oğlum sade yemek istediği için....
9 yorum:
Elinize saglik karemel sosta krema demissiniz malzeme listesinde yok
Hatırlatmanız iyi oldu Hatice hanım yazmayı unutmuşum..
ağzım sulandı doğrusu :)
melek hanım yardımınıza ihtiyacım var resim öğretmenine nasıl bir pasta yapılır yardimcı olurmusunuz tuvalli resim yapan bir kişi istediler ama nasıl olur bilemedim siz benden daha tecrübelisiniz varmı pasta üzerine öyle yapılacak bir resminiz
Hatice hanım pasta büyükse o şekilde yapabilirsiniz ama palet ve etrafa saçilmış boya tüpleri ve fırça yapabilirsin
Nihayet! irmiksiz kek. trakyadan bildiriyorum efenim anne tarafım arnavuttur ve çok sık yapılır bizde trileçe. son zamanlarda "popi" olmuş bu şahane tatlının orijinalinde irmik kullanılmıyor (kaynak isteyenlere; ananemin annesi hatta belki onun bile annesi) tarifinizdeki gibi yapıyor bizimkiler (kutlamalar vs olmadıkça 3süt değil tek süt oluyor tabi:) ellerinize sağlık misler gibi görünüyor:)
(ve çok tarif edindim blogunuzdan çok çok teşekkürler emekleriniz için)
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.. benim bu tatlının yöresiyle hiç bir bağım olmamasına rağmen araştırmalarımda ve biraz da kendi yorumumla irmik olayacağı kanaatına vararak tatlıyı irmiksiz yaptım ve bu şekilde çok sevdik harika bir lezzet....
melek hanım triliçe furyası gidip duruyor ama tarifiniz tek kelimeyle süper ötesi.en sevdiğim tatlı oldu bundan sonra.teşekkürler.....
Beğenmenize çok sevindim ilknur hanım afiyet olsun...
Yorum Gönder