5 Şubat 2010 Cuma

KUYRUK YAĞI HELVASI:)))))) (ıyy demeyin deneyin)

Hayırlı cumalar..

Geçen gün gazete okurken Türkiye'ye Haiti'den 700 çocuk geliyor yazısını görünce içim burkuldu. Hayat insanlara nasıl oyunlar oynuyor, aslında hayat bir sahne bizler senaryo neyse onu oynuyoruz.

Düşünsenize herşey normal herkes olağan yaşantısı içinde yaşayıp giderken birden herşey alt üst olmuş 1 dakikalık bir depremle sadece yer sarsılmıyor! Peki en çok kimler sarsılıyor tabiiki çocuklar o annesiz babasız kalan savunmasız yavruları düşündüm; işte kimisi Amerikaya kimii İngiltereye veya başka başka ülkelere evlat olarak gönderildiler bile. Türkiye'ye gönderilenler de ılıman iklimi olan illeredeki esirgeme kurumlarına yerleştirileceklermiş.

İşte hayat bu kime ne göstereceği hiç belli değil ama bizler herşey her zaman böyle olacakmış gibi süşünüyoruz nedense???

Bu düşünceleri kafamdan silmeye çalışıyorum ama silinmiyor ara ara yine düşünmeden edemiyorum. İnşallah Allah hiç bir yavruyu annesiz babasız bırakmaz diyerek helvama gelmek istiyorum..

Kuyruk yağı helvası yine bizim Babadağın kurban bayramlarında yapılan olmazsa olmaz tatlısıdır.

Kurbanlar kesilir etler kavrulur karınlar doyurulduktan sonra:) tatlı olarak hemen kuyruk yağı helvası karılır(Babadağ'da helva pişir denmez helva kar denir)

İlk duyanlar ıyyy bu nasıl yenir kokmazmı bu diye düşünebilirler, fakat hiç düşünüldüğü gibi bir kokusu ve et tadı olmaz harika bir lezzeti vardır..

Şöyle el kadar büyükçe bir kuyruk yağı parçası doğranır ve tencerede eritilir.

Kuyruk eriyip posası(kıkırdak deriz biz) içinden kevgirle alınır ve içine 3 su bardağı irmik ilave edilir ve irmik kavrulmaya başlanır.

Diğer tarafta 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su kaynatılır.

İrmiğin rengi döndükten sonra içine şekerli şurup ilave edilir ve karıştırılır ateş kısılır tencerenin kapağı kapatılır..

İrmik suyunu çektikten sonra 15-20 dakika demlenen helva afiyetle tüketilir.
İstenirse içine ceviz fındık fıstık ilave edilebilir..
Bence deneyip lezzetine bakın..
Afiyet olsun..

17 yorum:

GÜLSÜM dedi ki...

ne ıyyy demesi olsada yesem bayılırım.... yapılışını görünce çocukluğumda bir müddet yememiştim ama ne yapayım seviyorum... lezzetli bi kere.... ellerine sağlık...

bir dilim bir tutam dedi ki...

Melekcim bu Türkiyeye getirilen cocukler cocuk esirgeme yurduna bile gelseler ne mutlu onlara En azindan nerede olduklari biliniyor.
Ya Haitide yüzlerce cocugun kacirilmis olmasi ve yüksek paralara bir mal gibi satilmasi veya organ mafyasina kurban gitmelerine nedemeli...O yüzden ben Türkiyeye gelecek cocuklari cok sansli buluyorum.

Sevil Şahin dedi ki...

melekcim ellerine saglık güzel görünüyor asma kuyruk yağı hala tereddütteyim gerci senin tüm lezzetlerini seviyorum denemek gerek diye gene not aldım bile :))
haitiye gelince sorma balım içim acıyor hele bir anne olarak ordaki yavrulara kıyamıyorum birde cocuk tacirleri çıkmış orada allahım yardım etsin
dediğin gibi hayat ne oldum demeyecegiz ne olacağız demeliyiz .
rabbim herkesi korusun inş.
sevgiyle kal melegim ..

Mutfak Havlusu dedi ki...

İlk defa duydum böyle yapılış.Çok değişik!

peynir hösmelimi dedi ki...

Melekcim evet malesef Haitide böyle bir felaket yasandi:((Fakat bu cocoklara sahip cikilmasi cok güzel.Gelen cocuklar Tr de iyi bir sekilde egitim görürler insallah.Bir yuvalari olur en azindan:))
Canim sizin babadagin cok degfisik tadlari var.Buda onlardan biri.Ellerine saglik diyorum.
Sevgilerle.

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Arkadaşım hiç tadmadığım için şüphe ile baktım tarife...Ama sen güzel olduğunu yazmışsın muhakkak güzeldir o zaman...Ellerine sağlık...Çocukların Türkiyeye gelmesi şanslı bir durum...İnşallah burda mutlu yaşarlar...
Sevgiler...

ESMANUR dedi ki...

ilk defa duydum değişik bir tada benziyor denemek lazım ellerine sağlık canım seni izlemedeyim:)

Butikpastaevim-DENİZLİ dedi ki...

Melek hanım Merhaba...Ben de Denizli'de oturuyorum...Sitenizi de takip ediyorum.Bu helvaya ben ıyyy demek istemem,denemedim.
Ama kuyruk yağı deyince biraz düşündürücü:))Bu arada kremalı pastalarınız çok güzel oluyor,ellerinize sağlık.Sevgiler...

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Melegim,
valla yazdiklarini okuyunca bir anne olarak icim burkuluyor, o kayip cocuklarin esrari nasil cözülebilir ki?? Baslarina daha cok kötülükler gelecektir, dünyada zalim ve gözünü para hirsi bürümüs, gözleri dönmüs caniler bunlar benim icin.
Allahim o cocuklari korusun diyebiliyorum sadece.

Helvan icin de ellerine saglik, iyyy demeden tabii tatmak ve denemek lazim, sen güzel diyorsan öyledir canim benim.

Sevgiler ve kocaman öptüm.

sevimin sayfasi dedi ki...

ellerine saglik canim

ikizler dedi ki...

ellerine saglik melek abla bir denizlili olarak bu tatliyi biliyorum cok güzel oluyor ama yilardir yemedim herkes yapsin cok güzel oluyor.almanyadan elvan

Hatay Sofrası(Şenay) dedi ki...

Kuyruk yağıyla ağır olmazmı bizim orda da özellikle büyüklerin evlerinde kuyruk eritilir kavanozlara konur ama sarma dolma filan yemeklerde kullanılır yani.Değişik geldi bana.Tereyağlı bile bana ağır geliyor bunu düşünemiyorum kusura bakma emii:P

balböcükleri dedi ki...

ıyyyy demedim yiyeni varsa güzeldir muhakkak dimii

Unknown dedi ki...

hiçbirşeyin garantisi yok aslında insanlar bunu arada bir düşünseler hyat belki daha güzel olur insanların hırsı biraz törpülenir daha insancıl duygular ortaya çıkar ama insanoğlu bu maalesef doyumsuz Allah yardımcıları olsun
helva karma deyimini biliyorum kuyruk yağının tadını da ama hiç ikisini bir arada düşünmemiştim ellerinize sağlık

iffetin günlüğü dedi ki...

ellerinize sağlık..
annemde kuyruk yağını şekerli kurabiyede kullanırdı eskiden. üzerlerine birer karanfil batırır.koku falan olmazdı..
ayrıca o kıkırdağın tadıda bir başkadır.

Adsız dedi ki...

ilginç şaka gibi tarifi denemek cesret ister elinize saglık

Adsız dedi ki...

tarif için teşekurler,ama BABADAĞ dilinde bir eksiklik yokmu,daha doğrusu fazlalık,kuyruk yagı helvasımı yoksa sadece KUYRUK HELVASI yeterlidir babadağlı için deyilmi,herkesin bayramını nezdinizde kutlarım,selamlar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...