6 Ocak 2014 Pazartesi

KÖY YUFKASI İLE ISPANAKLI BÖREK (TAVADA)...

 Merhabalaaar... Yeni yılınız hayırlara vesile olsun İnşaAllah....

 Uzun zaman olmuş yeni bir tarif yazmayalı.... Bu aralar pek mutfağa giresim yok nedense biraz tembel oldum... Aslında fırsatım da yok kurs kurs gezmekten evde yemek bile yapamaz oldum..;) (Kapının önüne konmam yakındır gibi geliyor bana)
Çalışan hanımlar gibi akşam üzeri evde ne bulursam karıştır pişir olayına başvuruyorum...

Artık kendine bir çekidüzen ver yeni yılda biraz tertipli düzenli ol Melek der olmuştum; ama yeni yıl bana kötü bir sürprizle geldi.... Uzun yıllardan beri beslediğim tavuklarım bir hastalandı pir hastalandı  ve hepside öldü.... Kaç günden beri bu olay beni pek üzdü, kendi ellerimle büyüttüğüm beslediğim tavukcuklarımın ölülerini topladım kümesten...:(

Dolapta beni bekleyen ıspanağı çürümeden bişeyler yapmak lazımdı, yemeğini pek severek yemeyen ev halkına ıspanaklı börek yapayım dedim... Gel gelelim evde yufka yoktu ve markete gidip yufka alacak halim de yoktu.. Mutfakta çareler tükenmez deyip kuru köy yufkası ne güne duruyor deyip 3 tane yufkayı ıslatıp yumuşamaya bıraktım....

Bu börek beni hep çocukluğuma götürür, rahmetli anneannem pek çok yapardı köy yufkasından börek tepsiyi sobanın üzerine koyar orada pişrirdi; bizde yemeye doyamazdık :) hey gidi günler heey nur içinde yatsın anneanneciğim...
Böreğimiz şöyle....
Yarım kg kadar ıspanağı yıkayıp kurttum doğradım....

1 tane soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurdum...

250 gr peyniri rendeledim ( benbeyaz peynir ve tulum peyniri karışık kullandım)
tuz ve bir tatlı kaşığı toz şeker ile bütün malzemeyi karıştırdım.. (şeker ıspanağın kekriliğini alır)
Yufkanın birisini bölüp yarısını yağladığımız tavanın içine yerleştirdimm...

Yufkaları ikiye bölüp geniş kenarına bol ıspanak yayarak rulo yaptım ve en büyük boy tavaya dolayarak  yerleştirdim...

2 yufkayı bu şekilde 4 adet rulo yaparak tavayı doldurdum..

Bu ruloların üzerine 1 su bardağı süt yarım su bardağı zeytinyağı ve 1 yumurta'yı çırpıp döktüm..
En üstüne kalan yarım yufkayı serip zeytin yağı döküp pişirmeye hazır hale getirdim...

Pişirmek için tavayı büyük ocağa koyup ilk 2 dakika ateşini kuvvetli yapalım ve sonra kısalım ara sıra altını kontrol ederek kızarana kadar pişirip ters yüz ederek diğer tarafını da pişirip  ocaktan alıp en az yarım saat dinlendirip sonra dilimleyerek afiyetle yiyelim...

Not 1: eğer tavanız küçükse teflon tepsiye hazırlayarak ocakta pişirebilirsiniz.... Yada yufka miktarını azaltarak küçük tavada pişirirsiniz...

Not 2: Tavayı acağa koymadan tavanın altına bir teneke parçası koyarsanız daha güzel pişmiş bir böreğiniz olur... Teneke nasıl olacak derseniz  en basitinden yağ tenekelerinin üst tarafını keserek bir teneke elde edebilirsiniz....


3 yorum:

Fatoş Demir dedi ki...

Ayyyy ev yukasıyla bir börek yapasım varki sorma gitsin...Ellerine sağlık.

ayşe eşme dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Aynı sekilde tepside uygulanabilir mi? bu benimkilere yetmezde:)

meleginmarifetleri dedi ki...

Tabiiki tepside de olur Ayşe Eşme hanım..
kolay gelsin afiyet olsun. 😀

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...