26 Ekim 2013 Cumartesi

KABAK PESKELİ......

Kabak Peskeli
Kabak tatlısı mevsimi açılmıştır arkadaşlar hepimize hayırlı olsun....:) Kabak tatlısı ve ayva tatlısı kışın 10 numara 5 yıldız tatlılarıdır BENCE...:) Kabağı kimileri çıtır çıtır kimileri de helva gibi yumuşacık sever ben her türlüsünü severim.....

Çocukluğumda babaannem kabak tatlısını cam gibi çıtır çıtır yapardı, incecik dilimler kireçli suda ıslatır sonra şekerle kaynatırdı sonunda ince şefaf turuncu cam parçası gibi tatlılar ortaya çıkardı ....

Uzun zaman oldu kireçli kabak yapmayalı geçenlerde halamla konuşurken konu kireçli kabağa geldi bana kendilerinin yaptığı tarifi verdi ve ben kabak mevsiminin gelmesini iple çektim....
Kireç, kabak ve şeker üçlüsü bir araya gelmişler beni bekliyorlardı, haydi bismillah deyip işe giriştim...:)

Eğer sizinde kireciniz ve kabağınız varsa hiç durmayın derim yemeye doyamayacağınız çıtır kabaklarınız olsun.....

Malzemeler...
Temizlenmiş soyulmuş 2 kg kabak...
8 su bardağı şeker...
2 avuç kadar sönmemiş kireç..
1 tatlı kaşığı limon tuzu...
Su..
İlk olarak kireci bol suda 1 gün ıslatın... Birgün sonra ıslattığınız kirecin suyunun üzerinde bir kaymak tabakası olmalı...... Bu tabakayla birlikte kirecin üzerindeki duru suyu alıp kireci atın....

Kabakları ince ince dilimleyin ve kireç suyunu kabakların üzerine kapayacak şekilde ıslanmaya bırakın... Kabakları bu suda 1 gün ıslatın...

Islanan kabakların suyunu süzün ve iyice yıkayın, güzelce yıkanan kabakları büyükçe bir tencere alın....

Kabakların üzerine şekeri dökün üzerine 8 su bardağı kadar da su ilave edin ve ocağa alın kaynamaya bırakın....

Kaynamaya başladıktan sonra ara ara alt üst ederek 2 saat kaynatın....
Kabak Peskeli
2 saat kaynayan kabaklar artık suyunu çekmiş şerbete kalmış olmalı...

Artık limon tuzunu 1,5 su bardağı suda eritin ve kabakların üzerine dökün20 dk kadar daha kaynatın....
İşte kabakarımız artık piştisoğumaya bırakalım....

Soğuyan kabakları ister cevizle ister sade nasıl isterseniz afiyetle yiyebilirsiniz....
Ben şeker gibi gelip gidip birer parça ağzıma atıyorum sonuç kötü yani..:)
Kabak Peskeli

2 yorum:

Emek Kafee dedi ki...

eline sağlık canım biz Hatayda hep böyle yeriz .eşimde bende çok severiz.kıtır kıtır dışı,içi yumuşacık akar.bende yapıyorum sürekli kirece sönmemiş kireç diye yazarsan iui olur canım.sönmüş kireç olmaz çünkü.sevgilerimle http://emekkafee.blogspot.com/

Burcin Toprakçıoğlu dedi ki...

nefis bende bayılırım kabak tatlısına bu eskiler kireçte pişirmeyi yada kalbura bastıyı külle yapmayı nerden akıl etmişler ki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...