23 Ekim 2013 Çarşamba

ŞÖBİYET....

Şöbiyet
Bayramlar tatlısız olmaz nedense, Nedense kendi kendimizi tatlıya boğmayı pek seviyoruz..:) her evde mutlaka bir tatlı olmalı ve gelen misafirlere ikram edilip yemek istemeyen misafirlerin yemesi için ikna etme yoluna gidilmeli "ye ne olursun hiç değilse bir tane bari yee" diyerek baskı yöntemine başvurulmalıdır...:) Hal böyle olunca bayramın gelmesiyle birlikte midemiz ne olduğunu anlayamayıp kafayı sıyırma aşamasına gelir, sizde belki öyle olmayabilir, ama her bayram yemememe rağmen benim mide iflas eder ve beni yarı yolda bırakır.... Kurban bayramında midelerimiz iki misli bozuluyor tabiiki hem yağlı yağlı etler hem tatlılar midelerimiz aman yarabbim bu ne böyle demiyorsa ben ne olayım.... Ama biz yinede inatla bu geleneğimizden vazgeçmiyor ve bayram tatlılarımızı eksiksiz yapmaya devam ediyoruz........
Ben aslından şerbetli tatlılardansa pasta yada sütlü tatlıları tercih ederim ama dayanıklılık bakımından şerbetli tatlılar bayramlarda benimde vazgeçilmezim oluyor...
Bu bayramda aklıma şöbiyet düştü, baklava tarzı tatlıların içinde şöbiyeti kendime daha yakın hissederim.. İçine koyulan kaymak şöbiyeti birazcık daha hafifletiyor sanki.....
Bir şöbiyet tarifi yazmak için bu kadar uzun bir giriş yapmam gerekirmiydi? içimde geldi yazdım siz okumayıp direk tarife geçebilirsiniz...:)

Malzemeler....
1 paket baklava yufkası...
250 gr tereyağı..
Yeteri kadar çekilmiş fındık fıstık ceviz vs...

Kaymak için..
yarım kg süt..
60 gr irmik..
Beraber pişirilir ve soğumaya bırakılır..

Şerbeti İçin..
3,5 su bardağı şeker..
3 su bardağı şeker..
yarım limon suyu..
Şeker ve suyu kaynamaya bırakın.. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 5-6 dk kaynatın...
içine limon suyunu sıkın 1 dk daha kaynatıp soğumaya bırakın...

Baklava yufkasını 3 tanesini  üstüste koyun ve erimiş tereyağından fırçayla sürün çok fazla yağ sürmeye gerek yok... bu şekilde 15 yufkayı tamamlayın 5x5 büyüklüğünde kareler kesin pişirdiğiniz irmikli kaymaktan fındıktan daha büyük parçalar kopartın ve her karenin üzerine yerleştirin kaymağın üzerine de fıstık fındık ceviz  elinizde ne varsa koyun ve üçgen şekillerde kapatın....

Tepsiye birbirinin uçlarının üzerine gelecek şekilde dizin..

Bütün tepsiyi doldurduktan sonra üzerinden kaşıkla kızgın tereyağını dökün...

180 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirin...

Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün ve soğumaya bırakın..
Tamamen soğuduktan sonra afiyetle yiyin...

3 yorum:

Emek Kafee dedi ki...

merhaba tatlınız harıka gorunuyor.şöbiyet hiç yemedim en kısa zamanda denemek istiyorum.yeni bir blogger olarak bana da beklerim. emekkafee.blogspot.com

Emek Kafee dedi ki...

merhaba tatlınız harika görünüyor.hiç şöbiyet yemedim daha önce en kısa zamanda deneyeceğim inşallahi bir blogger olarak bana da beklerim. emekkafee.blogspot.com

pınar dedi ki...

canım ellerine sağlık..sevgılerımı bırakıyorum...http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...