6 Nisan 2013 Cumartesi

KIYMALI PASTATESLİ AÇMA BÖREK...

Açma börek
 Bu günlerde en çok yaptığım börek bu............Facebook sayfamda  böreğin resimlerini paylaştığımda pek çok takipcim böreğin tarifini istiyoruz dediler bende en kısa zamanda paylaşmaya çalıştım....:)
Malzemeler...
500 gr un.
1 fincan sıvı yağ.
1 fincan sirke.
1 yumurta.
1 tatlı kaşığı tuz.
aldığı kadar su..
Aralarına sürmek için 250 gr tereyağı..

İçi için .
250 gr kıyma 1 büyük soğan 4 tane büyük patates..

Kıyma kavrulur içine soğan eklenir ve kavurmaya devam edilir..

Diğer tarafta çiğ patatesler rendelenir ve kavrulan soğanın ve kıymanın üzerine ilave edilir..

Patatesler yumuşayana kadar kavurmaya devam edilir......

Yumuşayan patateslerin üzerine tuz ve karabiber ilave edilip ocaktan alınır ve soğumaya bıraklılır.......

Hamur çok sert olmayan bir kıvama gelene kadar yoğurulur  ve bir saat dinlenmeye bırakılır......

Dinlenen hamur ortadan ikiye bölünür 2 grup olur....
Açma börek
Her grup 16 bezeye ayrılır...

Birinci grup merdaneyle açılır ve aralarına eritilen yağdan sürülür ve üst üste koyulur dolaba kaldırılır..

Diğer grup da aynı işlem yapılır ve dolaba kaldırılır..
 
Bu hamur bu şekilde bir hafta kadar dolapta bekleyebilir....

Açacağınız zaman 40cm x 40cm gibi bir ebata gelene kadar açılır ve 4 parçaya bölünür içine iç mlzemesi koyulup rulo şeklinde sarılır...........
Tepsiye alınıp kesilir...

Açma börek
 200 derecede ısınmış fırında pembeleşene kadar pişirilir..
Pişen börekler biraz soluklandıktan sonra afiyetle yenmeye hazırlaaaar...
Haydi size afiyet olsun....
Açma börek

8 yorum:

Asyadan Esintiler dedi ki...

ayy melek hanımcım nasıl da güzel kıyır kıyır görünüyor.ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Bu börekle PEYNİRLİ ISPANAKLI AÇMA BÖREK tarifiniz birbirine cok benziyor.Malzemelerdeki fark yalnizca un miktari yanilmiyorsam.Börek yapacagim zaman ikisinden birini denemeyi istiyorum.Siz hangisini tavsiye edersiniz?Fatma

meleginmarifetleri dedi ki...

Bu böreğin un miktarını kullanın Fatma hanım..

Adsız dedi ki...

Cevabiniz icin cok tesekkür ederim.Fatma

Unknown dedi ki...

yağlanıp buzdolabında bekleyen ve daha sonra merdaneyle yada oklava ile açılmak üzere buzdolabından çıkarılan yağlı bezeler kaçlı açılacak ? mesala 32 adet beze ; 2 limi , 3 lümü , 4 lümü açılacak belirtilmemiş. Lütfen belirtirmisiniz. Genelde 3 lü aılıyor ama sizin tepsi ebadınız farklı ! Ayrıca börekleriniz çok nefis görünüyor..Tarifiniz için teşekkürler...

meleginmarifetleri dedi ki...

Veli bey..
Açılan bezeler zaten 16 16 olarak üst üste koyulup dolaba kaldırılıyor ve 16 Şar grup ayrılmadan beraber açılıp dörde bölünüyor ve tepsiye dört sıra olarak diziliyor diğer 16lı grup da aybı işlem uygulanıp aynı tepsiye yerleştiriyor...
İnşallah anlatabilmişimdir..
Teşekkürler..

Unknown dedi ki...

Melek hanım açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Ben yine bu işi anlamış değilim, ancak ANLADIKLARIMI size anlatayım. Cevap verip vermemek sizin elinizde. Verirseniz çok memnun olurum... Dediğiniz gibi ara katları yağlanmış buzdolabında bekletilmiş 16 adet bezeyi tek seferde hepsini birden 40*40 ebadına yakın açtım. Ancak hamur çok KALIN oluyor. Bu şekilde nasıl börek sarılacak inanın hiç anlamış değilim. Çünkü 16 lı beze hamuru 410 gram geliyor. Bunu bir seferde yufka inceliğinde açmak zaten mümkün değil. Misal başka tariflerde 500 gram hamurda 12 beze yapıp ,3 lü gruplar halinde 4 ana grup oluşturuyorlar. 3 lü gruptaki bezelerin Aralarını yağlıyorlar. Buzdolabında bekletilip çıkartılan her 3 lü bezeyi açtıklarında yaklaşık 50 cm çapında normal yufka açılıyor.Yufka üzeri az yağlanıp yarısından katlanıyor ve tekrar az yağlanıp uzun kenarına iç harç koyularak sarılıyor ve tepside kesiliyor...
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

meleginmarifetleri dedi ki...

Veli bey..
benim verdiğim un ölçüsüyle elimizde 2 grup hamurumuz oluyor....
Sizinde yaptığınız gibi 40-45 cm uzunluğunda 35-40 cm genişiliğinde bir hamur açıyoruz ve bu hamur hazır yufka inceliğinde olmuyor milföy hamuru kalınlığına yakın bir hamur elde ediyoruz...
Bu hamur 4.de bölüp her parça kamurun kenarına iç koyum rulo yapıyoruz ama öyle kat kat koca bir rulo olmuyor katlı kenarı alta gelecek şekilde tepsiye diziyoruz...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...