16 Temmuz 2012 Pazartesi

KAYISI REÇELİ..........

Havalar sıcak hem de çok çok sıcak bu sıcaklarda of ne sıcak amanda pek sıcak diyoruz...... ama bu sıcaklardan hoşnut olan sebzeler meyveler var işte kayısılar bunların başında....... bol bol kayısı var her yerde bizde bu fırsatı değerlendirip bu meyveleri kışa hazır hale getirelim.......
Arkadaşım Elvan'ın bana köyden getirdiği kayısıları yemekle bitiremeyince ben de reçel yaptım......
Reçelsiz bir kahvaltı düşünemem çok fazla yemesem bile mutlaka bir reçel bulunmalı kahvaltımda........ işte bu kayısılar da ağzıma layık bir reçele dönüştüler bile....
3 kg kayısım vardı öncelikle kayısıların kabuklarını soydum ki annem hep böyle yapar ve harika olur....... Kaynar suya atılan kayısıların kabukları hemencecik suyuluverir tıpkı domateste olduğu gibi........
Kabukları soyulan kayısılar ortadan ikiye bölünür ve çekirdekleri alınır.........
3 kg kayısı için 2.200 gr şekere 4 bardak su ile şurup kaynatılır........
Hazır olan kayısılar şuruba atılıp kaynamaya bırakılır........
Açık ateşte kaynamaya başlayan reçelin üzerinde oluşan köpüğü alınır ve köpük kalmayıncaya kadar kaynatılır...
En son hiç köpük kalmayıp kaynayan reçele 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzu ilave edilir ve karıştırılır... Sonra ocaktan alınır ve bir tepsiye dökülür bol güneş alan bir yere koyulup bir gün güneşlenmeye bırakılır...
Güneşte koyulaşan reçelimizi artık kavanozlara koyabiliriz.........
Afiyet olsun...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

eline sağlık meleğim. ben de yapacağım bu yaz kayısı reçelini. sevgiler selamlar gönderiyorum sana. kal sağlıcakla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...