19 Haziran 2012 Salı

SÜT KAYMAĞINDAN TEREYAĞI YAPALIM MI???.............

Tereyağını sevmeyen insanları bir türlü anlamam....... bu muhteşem lezzet nasıl sevilmez nasıl yenmez........ Çocukluğumdan beri tereyağına bayılırım bana ekmek ve tereyağı olsun başka da bişey olmasın.............. Çocukluğumuzda annem anneannem hep kaymaktan tereyağı yaparlardı......

Sütçüden aldığım sütü kaynattıp ve bir gün dolapta beklettikten sonra üzeri süper bir kaymak bağlıyor.......... ben de bu kaymağı toplayıp tereyağı yapıyorum misler gibi el yapımı tereyağım oluyor......... size de tavsiye ederim.......

Yapımı hiçte zor değil yarım saatinizi bile almaz......

Haydi başlıyoruuuz tereyağı yapımına.........

Kaymağı derin bir karıştırma kabına alın ve mikserin tek ucu ile karıştırmaya başlayın.....isterseniz çatallada yapabilirsiniz mikser şart değil........

Karıştırmaya başladığınızda kaymak sıvılaşacaktır....... karıştırmaya devam edin...:)

Daha sonra sertleşmeye başlayacak... karıştırmaya devam..:)
Daha sonra bu şekilde biraz top top biraz sulu bir hal alacak........


Bu hale geldikten sonra içine bir bardak kadar soğuk su ilave edin ve artık elinizle karıştırmaya başlayın...
İçine su koyup karıştırdıkça kaymak tolanmaya hepsi bir olmaya başlayacak.... Bu aşamada devamlı karıştırın ve önceki suyu döküp temiz su koyun suyunu değiştirin...
Bu işlemi suyun rengi berraklaşıncaya kadar devam edin.........
Artık tereyağımız oldu suyunu dökün........
İçinde kalan suyu süzmek için kaşıkla bastırın... yağın içinden sular sızacaktır.... Bu şekilde dolaba kaldırın dolapta hem sertleşip hem de suları sızacaktır..... Sudan arındırdıktan sonra isterseniz tuzlayabilirsiniz...
İşte ne yediğinizi bilerek tüketeceğiniz misler gibi tereyağı.........
Sabah kahvaltısında ekmeğinize sürün sürün yiyin.........Afiyet olsun..........

11 yorum:

ihlamurcum dedi ki...

Gerçek kaymakta böyle mi yapılıyor, merak ettim.Ama çok pratik anlatmışsınız,elinize sağlık.

MAZES dedi ki...

annane yayıkta yapardı tereyağı,ayran ile beraber büyük çömleğe doldurur ,işini bitirip tuzlardı,ben ,dayım,teyzem direk çömlekten ayranlı tereyağı ekmeklere sürürdük,annane uyanınca tereyağı yarılanmış,mis gibi oluyorduu,ellerine sağılık .

Vintage Duygular dedi ki...

Bizde böyle yapariz, ve cok severek yeriz, ellerine saglik ;)

Sinem Kocabaş dedi ki...

Elinize sağlık pratik bir lezzet.

Sevgi dedi ki...

vay be çok güzelmiş bu.. en kısa zamanda deneyecim.. ama ne kadar kaymak ne kadar süt koyacağız..

Tülin dedi ki...

Merhaba, annem de böyle yapardi, ben de tereyagini cok severim, özellikle de ev yapimi olanini, ellerine saglik.

meleginmarifetleri dedi ki...

Süt koymuyoruz Sevgi hanım.. sadece sütün üstündeki kaymağı kullanıyoruz ölçü yok yani...

Tugba Çelikkol dedi ki...

tarif için teşekkür ederim. bir kaç seferdir aldığım sütün kaymaklarını biriktirdim buzlukta tereyağı yapmak için ben de bu tarif iyi oldu.
herkese afiyet olsun.

Tatlı Kiraz dedi ki...

oooffff diyetteyim ama hersey harika gozukuyor ellerine saglik
blogunu izlemeye aldim cnm
banada beklerim
sevgiyle kal
http://tatlikiraz.blogspot.nl/

vincent dedi ki...

Merhabalar,

Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
memnuniyet duyacagiz.

Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

Ptitchef'e kaydolmak için
http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
"Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

Saygilarimla

Vincent
Petitchef.com

süt dedi ki...

en iyi süt yapan yiyecekler neler yahu ..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...