12 Ocak 2012 Perşembe

MAYALI KOL BÖREĞİ..

Kış geldi çattı havalar soğudu yok kar yağarmı yağmazı bu yıl kar görürmüyüz derken, hafta sonuda yağan dinemek bilmeyen bir yağmurun ardından salı günü birden kar yağmaya başlayınca bütün ahali bir sevindirik oluverdik:)) Öğlene doğru başlayan ve geceye kadar süren yağışın ardından okullarında tatil edilmesiye çocuklara gün bayram oldu..

Bana göre kar yağmalı ama ben kara hiç dokunmamalıyım sadece camdan izlemeliyim; kartopu oynama benim için bir kabustur. Ama maalesef kar yağınca benim işler daha da bir fazlalaşıyor bahçenin temizlenmesi karların kürünüp arındırılması hep bana kalıyor:( Ah bir de şu tavuklarım yokmu böyle havalarda en kötüsü onlar oluyor, her yer çamur içinde ve benim onları yemlemem gerek çamur çayrak demeyip onları doyuruyorum. İşte bizim evin kar çilesi böyle oluyor..
Kar bir gün durdu ve sonrasında erimeye başladı ve her taraf daha da berbat bir hal almış durumda:((
Hava soğukken evde fırının yanması birşeylerin pişmesi evi saran o kek poğaça kokusu kadar güzel bişey yoktur sanırım, hmm birde sobada közlenen kestane daha ne olsun?
Sizde bende bugün bir börek yapayım okuldan çocuklar gelince yesinler diye düşünüyorsanız burun size kol böreği tarifi..
Yarım kg un.
1 yumurta.
1 yemek kaşığı yoğurt.
yarım paket yaş maya.
3 çay kaşığı tuz.
1 tatlı kaşığı şeker.
1 su bardağı ılık su.
Mayayı ılık suda eritip kabartın.

Bütün bu malzemeyi karıştırıp poğaça hamuru kıvamında bir hamur yoğurun.
15-20 dakika dinlendirin.
Arasında kullanmak için 250 gr tereyağını ya da margarini eritip içine bir kaç kaşık sıvı yağ ekleyin.
İçi için 300 gr beyaz peynir..

Hamuru 4 eşit parçaya bölün ve dikdörtgen şeklinde açın arasına ertilmiş yağın 4/1 sürün iki kenarını ortada birleştirerek katlayın sonra tekrar ikiye katlayın ve elinizde küçük bir dikdörtgen hamur olsun..
Diğer kalan 3 bezeyide aynı işlemi uygulayın.
Sonra hamurları tekrar dikdörtgen şekide açarak uzun kenarına ezilmiş beyaz peynirden koyun ve rulo şeklinde sarın.
Sonra bu ruloyu 6-7 santim uzunluğunda kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
yine 15-20 dakika mayalandırıp üzerine yumurta sarısı sürünve 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin..
biraz soğuduktan sonra afiyetle yiyin..
Afiyet olsun..

2 yorum:

Tasarimlarim dedi ki...

Melek cim ellerine saglik harika gözüküyor en kisa zamanda bende deniyecegim.

sare dedi ki...

Melek hanım, kar bembeyaz olmasına rağmen çilesi niye çok olur bilmem.
Bizde kar yağınca sizin gibi börek, çörek havasına gireriz nedense...
Börekler çıtır çıtır pek güzel görünüyor ,ellerinize sağlık. Afiyetle yenmiştir, eminim.
Sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...