5 Ekim 2010 Salı

KAVALA KURABİYESİ...

meleginmarifetleri@hotmail.com / meleginmarifetleri@gmail.com
Hepinize merhaba..


Artık ufaktan ufaktan kış ben geliyorum demeye başladı, gözümüze sanki hiç bitmeyecekmiş gibi gelen o sıcakları aramayamı başlayacağız ne? havaların değişmesiyle birlikte bir nezle bir kırgınlık hali var üzerimde, bitmek tükenmek bilmeyen hapşırık sesim sanki benim sesim değil inşallah fazla uzamadan atlatırım.

Kavala kurabiyesine gelecek olursak, uzun zaman önce gazetenin birinden kesmiştim bu tarifi, tarif yığınının içinde denenmeyi bekliyorsu sesiz sedasız.

Kavala'nın en meşhur pastanesinden almışlar tarifi has be has kavala kurabiyesi yani:))

Aslında bize hiçte uzak olmayan kavala'nın tarihi de kısaca şöyleymiş.

Yunanistan’ın sahil kenti Kavala, İpsala’ya 174 kilometre uzaklıkta. 1923’deki Nüfus Mübadelesi’nde Kapadokya’nın Rumları bu şehre yerleştirilmiş. Kavala’nın Müslümanları ise Kapadokya dahil Anadolu’nun farklı ilçelerine göçmüş. Bu nedenle, her ne kadar resmen Tekirdağ’la kardeş şehir olsa da, Kavala’nın Anadolu’daki gerçek kardeşi Kapadokya. Kentin tarihi yarımadasında Osmanlı döneminin izleri hâla yaşıyor.
Şimdi gelelim tarife..

Bu tarif Kavalada Makis Baba'dan alınmış. Makis Baba'nın kavala kurabiyesi dünyaca ünlüymüş ben gazetenin yazdığını size söylüyorum gidip görmüşlüğüm yok yani:)

Mazlemeler.
1 paket margarin.
Yarım su bardağı pudra şekeri.
1 yumurta sarısı.
Yarım rendelenmiş limon kabuğu
1 paket vanilya.
1 çay kaşığı kabartma tozu.
125 gr ayıklanmış beyazlatılmış badem.
Yarım kg un.

Önce bademleri renk alana kadar kavurup ince ince kıyalım.

Eritilmiş ve soğumuş margarini mikser ile kar beyaz oluncaya kadar mikserle çırpalım.

Üzerine pudra şekerini, yumurta sarısını,vanilyayı, limon kabuğunu, kabartma tozunu ve bademi döküp ve avuçlarınızla iyice yoğurun.

Hamuru merdaneyle açıp kalıpla yada bardakla yuvarlaklar kesin.

Yuvarlakları tekrar keserek ay şekli verin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin.
180 derece ısıtılmış fırında hafif renk alana kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız kurabiyeleri hemen bol pudra şekerine batırın.
Soğuduktan sonra afiyetle tüketin, laf aramızda kalsın;) yemeye doyum olmuyor benden söylemesi...
Hoşçakalın...

10 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Çok farklı ve güzel bir tarif ellerinize sağlık. Kış gerçekten kendini hissettirmeye başlıyor.Nane limon çayları içilmeli

Saygılar.

ArZuCo dedi ki...

kavala kurabiyesini duydum ama yememiştim inşiallah bende denerim :)

Unknown dedi ki...

çok güzel olmuşlar ellerine sağğlık..

TATESAL dedi ki...

Melekcim öncelikle geçmiş olsun,kış geliyor evet daha dikkatli giyinmek , hele de bol bol ıhlamur-limon tüketmek bu günlerde iyi olur...
Kavala kurabiyesi çok hoşuma gitti,ellerine sağlık...Deneyeceğim,sevgiler...

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık. Bir fincan kahve ile çok uyumlu olur...

Nehir Butik Pasta dedi ki...

ellerine sağlık nefis görünüyor
orjinal tarife ulaştım çok sevindim
mutlaka deneyeceğim

sibellebutikpasta dedi ki...

Meleğim blogşörüm, yoğunluktan ne zamandır uğrayamamıştım...süper bir kurabiyeymiş bu, tam benlik...özellikle tarihi, hikayesi olan tariflere bayılırım, acil konyak almam lazım benim...

Cafe Pepela dedi ki...

Kavala kurabiyesini çok seviyorum,nefis görünüyor :)
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

gökçeada da bir pastanede satarlardı. her gün az az yaparlardı. hemen de biterdi. bir ara denemek lazım. fırından Kaan ı yakmadan tabii:)

Unknown dedi ki...

Bulduğu her kavala kurabiyesi tarifini denemiş biri olarak, bu tarifi de denedim. Ve işte gerçek bir kurabiye...
NEFİS OLDU.
Paylaştığınız için çok teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...