19 Şubat 2010 Cuma

MISIR EKMEĞİ (DARI ÇÖREĞİ)

Herkese hayırlı cumalar...

Çok lezzetli ve çok kolay bir ekmek yada çörek getirdim sizlere..

Mısır ekmeğini kahvaltılarda tereyağı ile yemesine bayılırım. Babadağlılar buna darı çöreği derler, küçüklüğümde rahmetli anneannem sacın üzerinde birsürü darı çöreği yapardı. Sonra girilmeyen bir odanın ortasına sofra bezini serer çörekleri üzerine dizer ve örterdi.
Şimdi teflon tavada yapıyoruz kim uğraşır sacla macla bu zamanda, zaten kaç kişinin imkanı varki..

Annem çok yapar darı çöreğini, misafirliğe yada bir ziyarete giderken hemen yapar götürür.

Ben kahvaltıya bir misafir geleceği zaman yada melihle beraber kahvaltı yaptığımız zamanlarda hemen hamurunu mayalayıp iki dakikada pişiriveriyorum.(Bu ekmekleri daha 2 saat önce yaptım oğlumla birlikte yedik:)

Ocaktan aldığımız ekmeğin arasına bol tereyağını sürünce offf müthiş olur, aslında çok kişi zeytinyağı ve salça ile yer ama ben tereyağını daha çok severim tereyağsız yaşayamam:))

Yapılışana gelince..
4 su bardağı mısır unu.
4 su bardağı normal un.
1 paket İnstant maya.
1,5 tatlı kaşığı tuz.
3 yemek kaşığı şeker.
ve ılık su
Beraber yoğurulur resimde de görüldüğü gibi çok katı olmayan bir hamur yapılır.
Hamur ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır.

Teflon tava ocağa koyulur ocak açılır tava ısıtılır. Tavaya biraz mısır unu serpilir.
Su ile ıslatılmış büyük servis kaşığı ile dolu dolu bir kaşık hamur alınır tavaya kuyulup üzerinden ıslak kaşık ile bastırılır ve yuvarlak şekil verilir.

Düzeltilen hamurun üzerine hemen susam serpilir ve elimizle susmalar biraz bastırarak yapıştırılır. Tavanın kapağı kapatılır pişmeye bırakılır
Bu arada ocak kısık olmamalı büyük ocak ve açığa yakın olmalı duruma göre ayarlamalısınız.(ben açık olsun dedim diye yanmasın çörekler:)
Altı kızarınca spatula ile kaldırıp ters çevrilir. Tavanın kapağı kapatılır kızarana kadar pişirilir. 

Çöreğimizin susamlı tarafıda kızardıktan sonra ocaktan alın bir sofra bezinin üzerine koyun ve üzerini sofra ile örtün.
Artık darı çörekleri tüketilmeye hazırlar bu ölçüden 5 tane çörek çıkıyor, küçük yada büyük olunca adet değişir tabiiki.
Hepinize afiyet bal şeker olsun amman sakın kilo olmasın:))

14 yorum:

ESMANUR dedi ki...

OH BE MÜBAREK OLSADA YESEK

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Melek Hanım bloğuma bıraktığınız yorum için çok teşekkürler.Ege bölgesinin söyleyişleri nasılda aynı. Bizde de mısır demek tuhaf geliyor hep darıdır adı. Hemen yapıp yiyesim geldi.İzmirden sevgiler.Mine

Unknown dedi ki...

Melek'cim ellerine sağlık harika görünüyor:)) Ben bunun üzerini çatalla delip zeytinyağ gezdirip, üzerine de salça sürerek yemeyi tercih ederim hele de yanına bir de soğan gömmesi olursa tadından yemez bu meret:)) Sevgiler, Esra SAVAŞ

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Arkadaşım bu güzelliği gören kilo felan düşünemez herhalde...Bende sıcak iken tereyağı tercih edenlerdenim...Harikaa olmuş ellerine sağlık canım...
Sevgiler...


www.gonuluncelezzetler.com

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ne kadar iştah açıcı görünüyor bu ekmek. Ellerine emeğine sağlık Melekcim..

SEVGİLERİMLE dedi ki...

Kokusu buralara kadar geldi.Ellerine sağlık canım...Rahmetlik ananem yapardı.Sıcak ekmek üstü tereyağ,bal nefis olurdu.O günleri anımsadım.
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Misafir gelecekdi tarif çabuk olduğu için görünce çok sevindim.Hemen yaptım. Ortadan kestim içine kaşar peyniri ve tereyağ koydum, kaşar peyniri sıcaklığıyla eridi. Hemen servis yaptım herkes çok beğendi. Bu sefer acele olduğu için resmini çekemedim, ama birdaki yapışıma çekmeye çalışarak size gönderirim.
Teşekkürler...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Melekciğim haftasonu için harika bir fikir verdin canım süpersinnn!!!Ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Tijen dedi ki...

Hem de bol susamli, bayilirim! Geldigimde bana da yapar mi annecigin?

Elifin Terazisi dedi ki...

Pazar kahvaltısına mutlaka denemek istiyorum. Ellerinize sağlık:)

keskinli dedi ki...

melekcim enfes görünüyor ellerine saglik sevgiler

gülcan dedi ki...

harika görünüyor yanında salça zeytinyağı ve zeytini unutmamak lazım deme eline sağlık Melek cim

ferhunde dedi ki...

zeytinyağı, güneşte yapılmış domates salçası veee sıcacık ekmek çok iyi fikir. elinize sağlık

Özgen dedi ki...

Merhaba programda bu çörekleri izledim çok hoşuma gitmişti kesinlikle bunları da deneyeceğim bayıldım sevgiler demek o sendin ayrıca katıldığın için tebrikler arkadaşım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...