27 Ocak 2009 Salı

NOHUT MAYASI İLE EKMEK(tatlı maya)

Çoktan beri nohut mayası ile tatlı maya ekmek yapmak istiyordum, aslında bundan bir kaç yıl önce bir gazeteden aldığım tarifle denemiş ve başarısız olmuştum:( o günden sonrada bu isteğimi rafa kaldırdım yada unuttum.

Cumartesi günü yine tatlı maya aklıma düştü şöyle bi araştırdım yazılarını ve verdiği tarifleri çok beğendiğim Arman Kırımın tarifinde karar kıldım tarifi burada çünkü oda tarifi usta ellerden, Sökenin meşhur emek fırını Cumhuriyet fırının sahibinden almıştı. Ben bu tarifi hemen uygulamaya koyuldum ama biraz zamansızdı ya hadi bakalım dedim olursada olmazsada denemeliydim...
İlk iş nohutları kırmaktı
bir avuç nohut havanda kırılacaktı bu iş oldukça zor bir iş çünkü kuru nohutlar katır gibi inatçılar kırılmamak için direnip havandan dışarı fırlıyorlar:) neyse elmi yaman beymi deyip hepsinin hakından geldim. İşte inatçı nohutların akıbeti...

Kırılan nohutlar sıcağa yakın iki bardak su ile bir kavanozda buluşup içine bir fiske tuz da atarak mayalanmak için sıcak bir ortama terk edilecekler.. Arman bey tarifinde bu karışıma birde bir tırnak ucu kadar incir ağacı külü koyun demiş ama benim incir ağacım ve dalları ıslak olduğu için (o günde acaip bir fırtına ve yağmur vardı bahçeden dal almaya bile çıkmak istemedim) o dallardan bir parça yakıp kül imal edemedim artık yaza doğru başka denememde küllü olur inşallah:)
Neyse işte külsüz olarak bir gece bekledikten sonra nohutlar bu şekilde köpükleniyor.
Ben kavanozu bir bezle sararak sobanın arkasına bıraktım en sıcak neresi varsa orada mayalanmaya bırakın.
Not: Mayalanmış nohutlar çok pis kokuyorlar kokusuna aldanıp kokuşmuş zannetmeyin hamur piştikten sonr kokusu kalmıyor..
Aslında bu maya sabaha hazırdı fakat ben sabah hamurumu mayalayamadım çünkü pazar günü bizim evde durmamız biraz zordur:D sabah Ayhan beyin daveti üzere kahvaltıya gittik ve akşamada kayınvalidemlerde ben deniz 45 tane lahmacun yaptım hehe artık ustalaştım yani:D işte geç saatte eve gelince benim hamur mayalama işim geçe kaldı. hamuru mayaladım ve bu seferde pişirme işini sabaha bıraktım.
Hamuru yoğurmak için 3 su bardağı un biraz tuz, şeker ve nohutlardan süzdüğümüz 2 su bardağı su ile çok katı olmayan oldukça yumuşak bir hamur yoğudum ve mayanması için sobanın arkasına yerleştirdim;) 1 saat sonra hamuru şöyle bir karıştırdım yine mayalanmaya devam için 1 saat kadar bıraktım.
Daha sonra kalıbımı yağladım ve hamuru içine döktüm ve birazda orada mayalanması için 1 saat kadar bekletip fırına vermem gerekiyordu ama ben sabaha fırınladım:(

Sabahleyin oldukça kabarmış bir hamurum vardı üzerine, ben susamı çok sevdiğim için susam döktüm ve 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirdim..

İşte bu kadar uğraşıdan sonra meşhuuur tatlı maya ekmeğine kavuşmuştum ama şöyle doya doya yiyemedim çünkü bugün itibari ile irademe hakim olup biraz yediklerime dikkat etmem gerekiyor 3 kg kadar bir fazlam var onu üstüne daha da kilolar katlanmadan vermem gerek, yoksa ben bu ekmeğe tereyağını sürüp sürüp hepsini bitirirdim:)
Şimdi buzdolabına koydum azar azar tüketeceğim:D
Ekmeği yaparken değilde şu yazıyı yazarken yoruldum vallahi (uyyyyhhhh tirleeediiim) şimdilik benden bu kadar hepinize sevgiler..
Hoşçakalın...

Sevgili Esin(huysuzbalık) ekmeğin tadını yazmamışsın diye yorum yazmış, Esincim ekmek güzel tatlımsı hamur işlerini sevenler için süper eee tabiiki tatlı maya yani dimi:))

23 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Canım ellerine sağlık çok değişik bir tarif olmuş. Denemeye değer gerçekten.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

çok meşakkatli bi ekmekmiş ama marifetli insanın hali başka tabi.ellerinize sağlık.

keskinli dedi ki...

canim zahmelide olsa degmis ama
denemk lazim süper yani ellerine saglik
melekcim ovamc in her yörede degisik ismi varmis ama essiz bir lezzet
sevgiler görüsürüz

HUYSUZBALIK dedi ki...

Nohutların haline çok güldüm. İyi olmuş o kadan inat etmeselerdi onlar da. Ekmeğin tadını yazmamışsın merak ettim. Hatırımız için bir dilim yiyip anlatır mısın :) Sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Melekciğim nefis bir ekmek olmuş .çok zahmetliymiş ama değmiş doğrusu.ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

melekciğim,
çalışkan bir karınca olmanı seviyorum :)
ve nohut mayalı hamurlar harikadır gerçektir.
mesela kumru yu çeşmede yerken onunda ekmeğinin NOHUT MAYASIndan yapıldığını da söylemek isterim.
şahane bir lezzettir oda.
eline sağlık, afiyetler olsun canım.
sevgiler denizliye....

Tijen dedi ki...

Melek'ciğim desene bu aralar benzer şeyler peşindeyiz! Ekmeğim bitsin ben de artık bir nohut mayalı ekmek yapmak istiyorum. Daha fazla bekleyemeyeceğim!

Tijen dedi ki...

Melek'ciğim yazdığım yorum geldi mi bilemedim.

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

harika bir deneyim olmuş.aklıma yattı.bende en kısa zamanda nohut mayasını deneyeceğim.

ellerine sağlık canım.

sevgilerimle

egeli dedi ki...

helal sana meleğim !!!!! bunuda yaptın ya !!!!
bir sökeli olarak ben bile hiç denemedim ,ama hepte aklımdaydı ,arman kırımın tarifini görmüştüm ama denemeye fırsat olmamıştı....cumhuriyet fırınından hazır alıp geçiyordum....ellerine sağlık canım ,ama bir gün mutlaka yapıcam inşallah.

made in funda dedi ki...

ekmek çok zahmetliymiş ama enfes olduğuna eminim.ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Zahmetli bir tarifmis,eminim ki lezzetlidir..ellerine saglik canim..optm

bir dilim bir tutam dedi ki...

Melekcim valla ellerine saglik,kizkardesim de bir kere denemisti bu mayayi.....
Bu tür ekmege bayiliyorum dogrusu.... hersene Cesmede sadece bir firinda satilan nohut mayasi ile yapilmis ekmek aliyor ve icime sindirerek yiyorum......

serpil'in mutfağı dedi ki...

ellerinize sağlık güzel olmuş.bizim köydede hıdırellezde yapılır nohut mayası.ve mayayı kim tutturabilirse bütün komşulara dağıtılır.bizler büyük ekmek fırınlarına tepsilerle yaparız.ve afiyetle yenir.birde not:kızarmışı dahada güzel olur.afiyet olsun.

müjde dedi ki...

Ellerine sağlık Melekciğim.Bu zor işten de alnının akıyla çıkmışsın.Afiyet bal şeker olsun.Sevgilerimle...

Feyza Fidan dedi ki...

Meleğim, pek bir zormuş bu nohut mayalı ekmek..Ama öyle güzel görünüyorki..Ellerine sağlık canım benim..
Öpüyorum seni..

Adsız dedi ki...

uzun zamandır denemek istediğim bi ekmek,dönünce yaparım inş.
ellerine sağlık canım..

Adsız dedi ki...

Benim cok sevdigim bir ekmek cesididir nohut mayali olani. Harika olmus, hele kizarmisi da nefissss, ellerine saglik canim.

leyya dedi ki...

uyyy terledinn haaa)))ilahi bu cümleye nerde rastlasam gülüyorum))bu ekmek benim de gelecek planlarımın arasında sende görmek de ayrı bir güven verdi bana..çok leziz görünüyor ve ben asla üç beş kilo için onu rafa kaldırmaz dibine kadar bitirirdim)) bravo sana..

Adsız dedi ki...

Melek hanım, pek bir zormuş bu nohut mayalı ekmek. Daha önce Aydın Yenipazarlı komşumdan duymuş denemeyi düşündüğüm bir ekmekti sayende yaparım inşallah. Ama birkaç takıldığım yer var cevaplarsan bende yapmak isterim.
Birincisi nohutlarda ekmeğe katılıyormu, katılmıyorsa onları ne yapıyoruz atmıyoruzdur umarım. İkincisi kalan nohutların üzerine su ekleyerek çoğaltma yapılırmı. Üçüncüsü ise hamuru karıştırğın kaşık gibi olan şeyi (kırmızı uçlu siyah saplı olan) Denizli de nerden aldığın. Sevgiler kolay gelsin. M:GuLbA

meleginmarifetleri dedi ki...

selam M:gulba
1.Öncelikle nohutları kullanmıyoruz onları süzüp sadece suyunu kullanıyoruz
2. Nohutları birdaha kullanamıyoruz ben denemek istedim ama köpüklenmedi kalan nohutlarıda tavuklarıma verdim afiyetle yediler:D
3.Hamutu karıştırdığım silikon spatulayı elden satış yapan bir arkadaşımdan almıştım ama bunlardan forum çamlıkdaki essede de var oradan alabilirsin:D..
Hoşçakal..

Adsız dedi ki...

MERHABALAR. BEN DE GURBETCI BIR MUHENDISIM. BULUNDUGUM ARAP ULKESINDE ( UMMAN ) BIRAKIN BU TUR EKMEKLERI, SOMUNA BENZER BIR SEY BILE BULAMIYORSUNUZ. NEYSE BEN DE COZUMU SIZIN GIBI TARIF BIRAKANLARA BAKARAK KENDIM YAPMA YOLUNDA BULDUM. ELINIZE SAGLIK. HARIKA OLMUS. YURDUMUN KOKUSUNU VE LEZZETINI ALDIM PISIRDIKTEN SONRA. IYI GUNLER DILERIM HEPINIZE

Adsız dedi ki...

senin yorumunu bire bir uyguladim. Sagol emek vermissi. Gorunusu mayasi pistikten sonra aldigi sekil ve berbat tadi! Inat bu ya cocuklugumun tatli mayasina kavusacagim size minneterium ki Beni prof. dr. arman kırım linin yemek tarifleri ile tanistirdin bire bir uyguladim sisesine kadar herseyi ile ve iste o ilahi tad o gercek ekmek mayasi onumde ve tadi damagimda. Lutfen hemen yaptiginiz yumusak hamurdan vazgecin ve sertce bir hamur yapin ve firini 180 dereceye degil kesinlikle 210 dereceye onceden jkizdirip hazirlayin iste o zaman gercek ve tadina doyamayacaginiz tatli maya ekmegine kavusacaksiniz. Lutfen gercekleri yazdim diye bana kizmayin. Size hele insan ve hayvan sevginize sonsuz saygim var. Ama bazi insanlarin tarifleri degistirilmez iste Arman hoca da bunlardan basta geleni. Mor inekín yazari oldugunu bilirdim de yemek ve ekmekde de prof oldugunu sayenizde ogrendim sizi sevgi ile kucaklarim ve lutfen dediklerimi dikkate alin tada inanamiyacaksiniz ve mumkunse hepsini yeni pisirdiginizde bitirmeyin bu ekmek ertesi gun tadi doruga cikanlardan. Basinis sagolsun prof. dr. arman kırım linin kayibi basta Turkiyenin sonra da dunyanin kayibi.
Nuket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...