6 Nisan 2010 Salı

HAŞHAŞLI KEK..

Haşhaş severmisiniz? Ben çok severim o ağızda birtürlü bitmek bilmeyen çıtır çıtır tohumun lezzetine bayılırım. Araştırdım oldukçada faydaları varmış sizlerlede paylaşayım..

Haşhaş aslında ağrı dindirici özelliği olan ama kullanımı ve yetiştirilmesi kısıtlanmış olan bir bitki. Bildiğiniz gibi haşhaş aynı zamanda uyuşturucu olabilen bir bitki. Daha çok Afyon Karahisar veAnadolu yörelerinde yetiştirilen haşhaş sağlık açısından da oldukça faydalı.

* Başta kalp krizi olmak üzere damar tıkanıklığı riskini azaltıyor.
* Haşhaş bitkisinin yağı çok fazla ve diğer endüstriyel yağlara göre kolesterolü oldukça az.
* Posası ise reçelle ya da pekmezle karıştırılıp yenildiği takdirde insana zindelik veriyor.

* Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin çizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır.Bilhassa hâricen kullanılan bâzı merhemlerin bileşimine girer ve ağrı dindiricidir.Bileşiminde toplanma zamanına göre değişen afyon alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici olarak, özellikle diş hekimliğinde kullanılır.
Sıra geldi kekimiziz tarifine.
5 yumurta.
4 kahve fincanı şeker.
6 kahve fincanı un.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 çay bardağı portakal suyu yada soda.
1 kabartma tozu.
2 kahve fincanı haşhaş tohumu.

Yumurta ve şekeri beyazlaşıp kabarana kadar güzelce çırpın.

içine yağı ve portakal suyunu ilave edin çok az karıştırıp içine un ve kabartma tozunu ilave edin karıştırın.

En son haşhaş tohumunuda koyup alt üst karıştırıp yağlanmış fırın tepsisine dökün.

180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Ben keki ılık olarak çayla yada kahveyle yemesine bayılırım.
Afiyet olsun..

11 yorum:

ARZU dedi ki...

Ellerine sağlık. Haşhaş çok güzel görünüm veriyor yapılanlara. Paylaşımın için teşekkürler. Sevgiler...

birdilimdus dedi ki...

Melek'im ellerine sağlık canım, haşhaşın faydalarını da paylaşmışsın bizlerle ne güzel!Daha önce Afyonlu ir tanıdığımız yapmıştı bu keki ve ben de çok beğenerek yemiştim.

Sevgiler,
evreb

elifin terazisi dedi ki...

Haşhaşlı tadlara bayılırım, elinize sağlık, sevgiler:)

deniz dedi ki...

ellerine sağlık güzel gzöküyor

Yemekbahane dedi ki...

Ağrı d amı kesiyormuş, acaba migrenime iyi gelir mi ki? Ellerine sağlık.

ebru dedi ki...

Meleğim ellerine sağlık canım. Bizde çok severiz haşhaşlı keki. Üzerine kremşanti de çok yakışıyor.

Eylem dedi ki...

haşhaşı severmiyim bilemiyorum.çok denedim bir tat degil.ellerine saglık.

Gönülünce dedi ki...

Haşhaşın o çıtırtısını bende çok severim...Faydalaeını bizlerle paylaşmanda çok iyi olmuş...Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

HANDAN'A DAİR... dedi ki...

Ellerine sağlık.Bende bu aralar haşhaşa fena taktım. Sırada bekleyen tariflerim var. Arka arkaya gelmemesi için bekletiyorum. Kekinin tarifi de alınmıştır:)))Sevgiyle kal...

Selcen dedi ki...

Merhaba Melekcim bende haşhaşı çok severim, bu ara takıldım sürekli haşhaşlı tatlı yapıyorum tarifim blogda kek de nefis görünüyor ellerine sağlık...

#fatma# dedi ki...

yedim yedim de doyamadım bu kekin tadına yapmak kısmet olmadı bir türlü.uzun zamandır uğrayamıyordum bloğunuza melek hamım döktürmüşsünüz yine ellerinize sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...