29 Mart 2010 Pazartesi

RUŞEYM NEDİR...

Geçen gün anneme gittiğimde "baksana bu şeyi amcan almış ama ismini unuttum buğdayın çok vitaminli yeriymiş" diye kasede ruşeym getirdi. Yediğim zaman damağıma biraz tatlımsı biraz da taze bakla ve bezelyeye çiğ yediğimizde ki o kekremsi tat geldi.
Çoktan beri ruşeymli un alıp ekmek yapmayı düşünüyordum ki ruşeymin kendisini buldum:) Sağolsun amcam banada 1 kg ruşeym aldı:) Artık bütün hamur işleri ruşeym katkılı yapılcak...
Rüşeym (İngilizcesi wheatgerm), buğdayın embriyosuna verilen ad. Buğdayın özü olarak da biliniyır. "Doğanın altın sırrı" denilen ruşeym, besin ve lif değeri çok yüksek olan bir madde. İçinde Vitamin E, folik asit, fosfor, thiamin, çinko, demir magnezyum ve muhtelif yağ asitleri bulunuyor. 1000 kg buğdaydan ancak 1 kg Ru-Sheım elde edilebiliyormuş. oğulcuk anlamındadır.
Rüşeym buğday tanesinin en az yüzde 2’sini oluşturan embriyonik vasıflı bir Madde.. Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte bu bölüm. Geleneksel değirmen sistemlerinde Rüşeym "kepek pasajı" dediğimiz bölümden elde ediliyor.


Gıda değeri çok yüksek olan bu madde bir bakıma buğdayın özü ve en değerli kısmı...
Ancak beyaz un, buğdayın içindeki kepekle ruşeymin dışarı alınması suretiyle yapılıyor. O nedenle de beyaz unu, buğdayın en elzem lif ve besin unsurlarından arındırılmış bir un olarak düşünmek gerekiyor. Ruşeymin ömrü kısa ve çabuk ekşiyor bu yüzden ruşymi ve ruşeymli ekmek yptığınızda ekmeği dolapta saklamak gerekiyor..

KULLANIM ŞEKİLLERİ : Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor. Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanılabiliyor. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyorRUŞEYMİN (BUĞDAY ÖZÜNÜN) FAYDALARI :

Yaşlılığı Geciktirir : İçerdiğ, E vitamininden dolayı, yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar. Mükemmel bir E vitamini deposudur.

Kalp için Çok faydalıdır : Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.Sinir Sistemi için çok faydalıdır : Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği biliniyor.

Güzelliğinize Güzellik katar : Doğanın bu altın sırrı güzelliğe de güzellik katıyor. Özellikle de cilt kırışıklıkları için birebir. Hem kırışmayı önlüyor, hem de azaltıyor.

Kısırlık için faydalıdır : Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.

Mükemmel Bir Afrodizyaktır : Ruşeym Doğal afrodizyak özelliğine sahip. Yakın zamanda ruşeymden vitamin tabletleri üretimi de planlanıyor.

* Buğday özü, (Ruşeym) her yaş grubunda kullanılabilir. Yemek pişirken, baharat yerine buğday öüzü katılabilir.

* E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı, bu açıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

ÖNEMLİ UYARI : Çölyak hastalarının ve lif kullanımında sakıncası olanlar için, kullanması uygun değildir.

12 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Merhabalar....

Ben bunu ilk defa duydum ve bu kadar faydalı olduğunu öğrendikten sonra aynı şekilde uygulayacağım...

Mutlu hafta sonları.

HADİYE dedi ki...

Merhaba,

Bir süredir bloglarda rastlıyorum Ruşeym'e.Nerede satılır? Nasıl bulabilirim bir fikri olan varmı?

Sevgiler*

NiLaY dedi ki...

merhabalar canım,
diyordum ki ben bunu ilk kez duydum ama ismini verip geçmediğin bizleri bilgilendirdiğin süper bir paylaşım olmuş, ellerine sağlık :) sevgiler..

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

ruşeymin faydalarını birkaç aydır sık duyar oldum
ruşeymli çörekler alıyorum oğluşta bende bayılıyoruz
ekmeği biraz yavan geldi ama faydası için onuda yemeye başladık ama bu halini ilk kez görüyorum

paylaşımın için çok teşekkürler Melekciğicim

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim,
isim cok degisik, harika bir gidaymis, masallah her seye deva, cok vitaminli ve dedigin gibi "Doganin altin sirri"
Pisirdigin ekmegide merakla bekliyoruz canim, sevgiler....

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Çok önceden Ruşeymi anlatan bir mail gelmişti. Bende internette araştırmıştım. İstanbul Büyükşehirin halk ekmek çeşitleri için ruşeymli ekmek var. Her hafta alırım. Çok güzel tost yapılıyor:)

fimere dedi ki...

merci pour cette information je trouve que c'est intéressant
une petit câlin pour ton chien et ton chat ils sont vraiment beaux
bonne journée

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Melek'ciğim,
Ruşeymi ve faydalarını biliyorum ama maalesef pek satılan bir ekmek türü değil. Arzu'nun da dediği gibi İstanbul Halk ekmek bayilerinde görüyorum yalnızca. Yolum düştüğünde de mutlaka alıyorum bu ekmekten. Gerçekten de çok nefis bir ekmek.
Senin ruşeymli tariflerini heyecanla bekleyeceğiz. Belli mi olur belki biz de ruşeym bulabiliriz biryerlerden.
Afiyetler olsun.

Sevgi ve selamlar,

sevimin sayfasi dedi ki...

paylasimin icin tesekkürler

anneanneninemekleri dedi ki...

Bizde bir süredir yemekten önce bir kaşık yiyoruz zayıflamaya yardımcı oluyormuş. Ayrıca ruşeymli ekmek kullanıyoruz.

leyya dedi ki...

derhal alışveriş listeme ekliyorum ruşeymi.ayhh adı bile ömür uzatır bunun be yaw:))çok selam tatlım.

mkuru dedi ki...

ruşeym Tekirdağda Mustafa Erim diye biri tarafından satılıyor.bana memnun kalırsam kargo ile gönderebileceğini söyledi. telefonu 0532 296 58 53

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...