9 Aralık 2009 Çarşamba

ÇİNTAR (bir tür mantar)


Çintar bilirmisiniz? Önceleri ben de bilmiyorudum. Denizli'de pazarlarda bu mevsimde çok görülen bir mantar türü, turuncuya yakın renkte kocaman kocaman şekline bakınca sanki zehirli zannedilecek bir mantar.

Bugün pazarda pek çoktu alıp almamak arasında biraz teredüt ettim çok şeker yaşlı bir çift tezgahın başında biraz alalım filan diye konuşuyordu anladığım kadarı ile amca bu konuda oldukça bilgiliydi. Bende amcaya hangilerinden seçeyim nasıl pişirilir gibi sorular sorup bilgi edinmiş oldum.

Tazelerinde değil ama biraz geçmişlerinin saplarında kurt olurmuş onlara dikkat etmek gerekirmiş. Çok iyi yıkanması gerekliymiş çünkü oldukça taopraklı otlu vs. Pişirme yöntemi olarak en güzel mangalda olurmuş ama mangal olmazsa sacta yada tavada ister sade ister yumurtalı ister soğanlı olmak üzre kavrulurmuş.
Bende yarım kg çintar alıp hemen akşama pişirdim.


İlk olarak güzelce yıkadım ve biraz da suda beklettim sonra tekrar yıkayıp süzdüm.
Sonra çok ince olmayacak şekilde doğradım ve tavayı biraz kızdırdım çintarları içine attım.

Çintarlar suyunu saldı çekti üzerine tuz ve tereyağı ilave ettim biraz daha kavurdum ev ahalisi(eşim ve melih) yumurtasız istediler Sonuç işte kavrulmuş sade çintaaar..

Oldukça lezzetli ve çok da etli bir mantar türü..
Eğer pazarlarda rast gelirseniz denemenizi tavsiye ederim..
Hoşçakalın..

16 yorum:

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Bizim buralardaki pazarlarda çok satılıyor...Bende başlarına gidip gelip bakıyorum ama almaya çekiniyorum doğrusu...Denemek de istiyorum tabi...Senden de onay geldiğine göre almalıyım artık...Harika görünüyor ellerine sağlık canım...
sevgiler...

EZGi :)) dedi ki...

melekcim bende bu mantarı çok severim ellerine sağlık canım sıcacık sevgiler

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

günaydın ,Melek hanım nede iyi olurdu şimdi ama yok buralarda napalım,bize sadece ben severim aydasenede bir alırım oda pişirince çoluk çocuk kaçarlar,ben en iyisi size geleyim bir tabakta bana var mı selam

akasyakokusu dedi ki...

Alllah:)
Bolu'da çookkk yedik bundan..Melek'cim olsada bulsamda yesem...Kanlıca mantarı bu..Çam mantarı yani....Birde evet kurtlu olur şapkasından tut parmağınla pıtpıt vur:))) Alırkende gözeneklerinin delik-deşik olmamasına dikkat et...Soğanlı,yumurtalı yada sade güzel olur..Mangal yoksa barbekü yada tost makineside olur....Afiyetler olsun benimde kulağımı çınlat yerken:)))

Disalce dedi ki...

ben görüyorum pazarda ama dediğin gibi rengi tuhaf olduğu için alamıyorum..halbuki insanlar sattıklarına göre zehiri mehiri yoktur zaten:)

tüh bak şimdi sapında kurt olur diye alamam ben..çok huyluyum o konuda ama tazesini araştırayım bari..

ellerine sağlık..ben mantara bayılırım...değişik mantar hiç yemedim ama denemem lazım galiba...

Unknown dedi ki...

ben hiç görmedim ama kültür mantarı dışındaki mantarlar beni biraz korkutuyor doğrusu

bir dilim bir tutam dedi ki...

Melekcim iyi bir hafta sonu diliyorum.SEVGI VE SELAMLAR

anneminkizıyim dedi ki...

Melekcigim ellerine saglik.
Ben mantari cok seviyorum, bizim yörelerde pek olmazdi, ilk alamanyada yedim.
Burda kültür mantarlari aliyoruz ormanda cok mantar görüyorum ama tanimadigim icin el atmamayi yeyliyorum, sevgiler....

Adsız dedi ki...

Bugün eşim emel hanım ve oğlum emrah ile birlikte evimizin hemen arkasındaki makilik ten 2-3 kg kadar çıntar topladık bir miktarını tavada bir miktarını ise fırında kaşarlı olarak yaptık ve az önce afiyetle yedik.protein deposu çıntarı haerkese önemle tavsiye ederim..

asmira dedi ki...

bu mantar iyice yıkanıp iri parçalar halinde doğranır .iki üç dakika kaynar suda bekletilip süzülür,unlanıp kızartılırsa mükemmel olur.üzerine de sarımsaklı yoğurt çok yakışır.izmirde bu anlattığım usulün dışında kavurması,közlemesi de yapılır.ben her yapışımda iki tanesini ayırıp kahvaltıda kavurup omlet yaparım,o da çok lezzetli olur.

GÜLSÜM dedi ki...

BİLMEZMİYİZ HEMŞERİM KALEDEDE ÇOK OLUYOR BUNLARDAN EŞİM VETERİNER OLDUĞU İÇİN SIK SIK GÖNDERİYORLAR KÖYDEN..... ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR.....

yarın guzel dedi ki...

MERHABA BİZDEDE BU MANTARA MELKİ DERLER ÇANAKKALEDE BOLCA OLUR HATTA ISTANBULDA PAZARLARDA BAŞKA BI ADLA KASTAMONUDAN GELIYO ÇOK LEZZETLİ BIR MANTARDIR ÇAMLARIN DİBİNDE YETİŞİR SHOW TV DE ÖZGÜR ŞEF BUNA BAŞKA BIR AD PONÇİNİ GİBİ DEDI Kİ ITALYADA ÇOK ÇOK PAHALIYA SATILAN BIR MANTAR TÜRÜMÜŞ YABANCI YEMEK PROGRAMLARINDA DA ÇOK KULLANIYORLAR
DENİZLİYE SEVGILER BI GELIN KIZIMIZ OLDU MEMLEKETINIZDEN BAKALIM DÜĞÜN NE ZAMAN OLURSA ORDAYIZ INŞALLAH

Adsız dedi ki...

Merhaba, biz de nazilli'de yapıyoruz ama sanırım bizim yaptığımız biraz daha değişik. Sayfamada ben de yayınladım, bakarsanız memnun olurum.
www.yemekdefterim.blogcu.com

çizgi tshirt dedi ki...

merhaba cıntarları koyluler topluyor onlarda buişi iyi biliyorlar guzel pratik bir yemek
firindada cok guzel oluyor,
yıkanıp dograndıktan sonra biraz un serpip karıstırıp sonra zeytin yagıyla yaglayıp tepsiye yayılır 15 dk pistikten sonra cıkartıp uzerine kaşar yada parmesan peynir uzerine serpilip 5 da kadar daha piser super

seyabb dedi ki...

Çintar candır can...

Oglak Kizlari dedi ki...

Merhaba,

Elinize sağlık.
Size link verdim bugünkü yazımda haberiniz ola. Ve çok teşekkür ederim.

Paylaşımcı anne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...