22 Temmuz 2009 Çarşamba

VİŞNELİ PANCAKE (tava keki)

Sabah kahvaltılarında(aslında pek sabahlığı kalmıyor öğlene yakın bir vakit demek daha doğru)

her seferinde ekmek peynir yemekten sıkılanlardanım. her kahvaltıda değişik bir unlu mamul olmalı ama börek türlerini pek sevmem kahvaltılarda. daha çok yanında mutlaka peynir reçel filan yenmeli.

Geçen gün mısır ekmeği yapmıştım; bizde "darı çöreği" derler, bugünde pankek yapmak istedim. Çoktan beri denenmeyi bekleyen tava kek tariflerim var onlardan meyveli olanını denemenin tam zamanıydı.

Okuyup araştırdığıma göre(Arman Kırım'ın yazısından alınmış bir tarif) tava kek bütün dünyada çok sevilen bir lezzet.İçerikleri hemen hemen aynı süt, un, yumurta sadece içine kabartıcı madde konulmasından farklılık gösteriyor. Her ülkenin kendine özgü tava kekleri varmış fransızların tava keki krep tarzında tavanın tamamına akıtılarak ve ince olarak pişiriliyor içlerine bolca meyve ve dondurma koyularak servis ediliyor.

İngilizlerin yöntemi süt un yumurta karıştırılarak yapışmaz bir tavaya çok az yağ koyularak tavanın her tarafına yaydırılarak tavanın büyüklüğünde pişirilip içine reçek nutella yada şurup gibi tatlılar koyulup rulo yapılarak pişiriliyor.

Bizim ülkemizdeki akıtmada bir tür tava keki yerine geçiyor bizde kabartıcı olarak maya kullanılyor.

İçine kabartma tozu koyulan ve tavaya küçük küçük 8-10 santim çapında ve kalın dökülen piştiğinde 1 cm kalınlığında olan kekler amerikan tava keki ben en çok bu tava keklerini severim..

İşte şimdiki tarifimde onlardan biri aslında muzlu bir tarifti ama ben vişnelisini yaptım nede olsa şimdi vişnenin tam zamanı artık vişneli tatlara öncelik vermeliyiz:) Çok güzel oldular mutlaka deneyin derim. Bidahakine rikottalı tava kekini deneyeceğim.

Malzemeler.

1 su bardağı un(tepeleme)
1 su bardağında 1 parmak eksik süt.
1 yumurta.
yarım çay kaşığı tuz.
1 çorba kaşığı şeker(tuzunu ve şekerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz)
1 paket kabartma tozu.

1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı.
Muzlu yapmak isterseniz 1 tane muz.
Bütün kuru malzemeleri bir kasede karıştırın.

Başka bir kasede muzu ezin yumurtayı sütü tereyağını ilave edip çırpın.

Sıvı ve kuru malzemeleri karıştırın.

Yapışmaz bir tavaya peçete yada fırça ile yağlayın tavayı orta derecede ısıtın.

Tavaya önce bir yemek kaşığı sonra tam üzerine yine bir çorba kaşığı hamur koyun ve yuvarlak bir şekil verin.

Pişmemiş yüzde kabarcıklar çıkmaya başladığında çevirme vakti gelmiş demektir.
Sade yapacaksanız spatüla yardımıyla kkleri çevirin.

Eğer üzerine meyve koyacaksanız meyvelerini şimdi üzerine yerleştirin.

Ters çevirdikten sonra çok fazla bekletmeyin ki çok fazla kızarmasınlar.

Keklerin hepsini de pişirdikten sonra yanında bir bardak çay peynir reçel yada üzerine dökeceğiniz akçaağaç şurubuyla tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

18 yorum:

şengülce dedi ki...

canım çok güzel görünüyor
en sevdiğim şey kahvaltıdır
sabah yapıcam dayanamadın kızım
ellerine sağlık..

GonuLunceLezzetLer dedi ki...

Kızımda geçenlerde yapmıştı bizde pankek adıyla yayınlamıştık...İçerik aynı tadıda dediğin gibi muhteşem bizde pek severiz...Görüntü çok işteh açıcı nefis olmuş ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

anneminkiziyim dedi ki...

Merhabalar melekcigim, ellerine saglik tava kekin harika olmus, sevgiler....

birdutmasali dedi ki...

melekcim bayılırımm
bayılırımmm.
hasret kaldım ah şu diyet yüzünden.
enfes yapmışsın..
valide sultanımın tek sevdiğidir vişnelisi..
ellerine sağlıkk canım

pembe tatlar dedi ki...

Çok harika olmuş canım ellerine sağlık...

ÖZGÜLÜN TARİFLERİ dedi ki...

melekcigim tava kekin muhtesem olmus bende sıklıkla yaparim genelde sarella felan surerim ama meyvelisini hic denememistim yarin kahvaltiya visneliyideneyecegim.ellerine saglik canim.

rikottali tava kekin bende tarifini bir basindan almistim bendeki tarife benziyormu senin tarif.
Denemeyi dusunuyordum:))

RİKOTTALİ SİCAK TAVA KEK

Malzemeler (8 kişilik): 1 bardak rikotta (tatlı lor); 3/4 bardak süt; 4 yumurta (sarısıyla beyazı ayrılmış); 1 bardak beyaz un; 1 tatlı kaşığı kabartma tozu; 1 tutam tuz; 1 çorba kaşığı tereyağI.

Yapılışı: Rikotta, süt ve yumurta sarılarını bir kaba koyun ve çırparak karıştırın. Unu, kabartma tozunu ve tuzunu birlikte süzgeçten eleyerek, sütlü karışıma ekleyin. İyice çırparak pürüzsüz bir hamur elde edin.

Yumurta beyazlarını büyük bir kasede mikserle çırparak kar haline getirin. Sonra bu köpükleşmiş beyazları metal bir kaşıkla, üç parti halinde hamura dikkatlice yedirin. Dikkat edin, beyazları çok karıştırmayıp sadece birkaç kez hafifçe altüst ederek hamura yedirmelisiniz. Aksi halde beyazların köpüğü söner.

Yapışmaz bir tavayı tereyağının birazıyla hafifçe yağlayın. Orta-kısık ateş üzerindeki tavaya iki kaşık hamur dökün. Bu şekilde aynı anda tavada üç taneden daha fazla tava-keki pişirmeyin. Keklerin bir yüzünü 2-3 dakika süreyle ve kızarıncaya dek pişirdikten sonra tersyüz edip diğer yüzlerini de kızarana dek pişirin.

Servis için, soyulmuş bir muzu uzunlamasına ikiye kesin ve bir parçasını tabağın orasına yerleştirin. Muzun üzerine bir veya daha fazla tava-keki koyup, keklerin üzerine de bir dilim ballı çıtır tereyağı yerleştirip servis edin. Dilerseniz bal veya 'maple syrup' ile sunun.

meleginmarifetleri dedi ki...

Özgülcüm.
Bendeki tarifte aynı deneyelim:) haberleşelim..
Sevgiler..

Eylem dedi ki...

tava keki ilginç geldi bana.ama denemeye deger.ellerine saglık.

Tijen AKTAY dedi ki...

Çok güzel olmuş. Tam sabah kahvaltısına uygun bir tarif olnuş.
Ellerinize sağlık,sevgiler
http://www.lezzetibol.com

Papatya Prenses dedi ki...

pek leziz görünüyor canım.

ellerine sağlık:)

Zehra Gürgen dedi ki...

Melekcim kahvaltıyı kurmuşum bir baktım senin tava kekleri, buzlukta vişnede var..sayende farklı kahvaltı yapmış olacağız :)

ellerine sağlık
sevgiler

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

MELEKCİM HARİKA OLMUŞ GERCEKTEN AH ÇALIŞTIGIMDAN BİR TEK PAARLARIM VAR KAHVALTI YAPMAYA O NEDENLE EN SON NE ZAMAN PANKK YEDİN DE İNAN HATIRLAMIYORUM YAPMAK SART OLDU :))
ELLERİNE SAGLIK SEVGİLER

Aymen dedi ki...

sabahları bu aralar canım hiç birşey istemiyor. ama bunu görünce sabah yiyebileceğim güzel bir kahvaltılık diye düşündüm. ellerine sağlık

SerpiL dedi ki...

aaaaaaaaaay ben pankek delisi bir kadınım bayılttın beni burda hemide vişneli oyoyoy.aldım tarifi hadi kaçtım:)

KOSEMINDERI dedi ki...

cok lezzetli gorunuyor. Hakikaten harika bir tat. Icinde meyve parcaciklariile ayri bir lezzet katmissin. Ellerine saglik

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık Melek'cim, hiç denemedim pancake ama çok merak ediyorum tadını..

HADİYE dedi ki...

Merhaba Melek,

Bende sıksık yaparım pan kek.Ama vişnelisini denememiştim.Yarın sabah kahvaltıya yapacağım.Ellerine sağlık.

Sevgiler*

sevdalıtatlar dedi ki...

İlginç bir tarif ve e pratik.
Denemeye değer özellikle vakti kısıtlı olan lar için ideal.
Ellerinize sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...