3 Ekim 2007 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE VE ŞEHZADE TATLISI...

Dün o kadar yoğun bir gün olduk’i ancak gece blogum’a bakabildim.Sabahtan öğlene kadar oğlumun okuluna gitmem gerekti.Kkayınvalidemleri ve görümcemi iftara davet etmiştim öğleden sonra ancak mutfağa girebildim. Koştur koştur akşam üzeri görümcem biraz erken geldi sağolsun yardım etti. Menümde şu yemekler vardı. Kuskus çorbası,zeytinyağlı barbunya,pilav, içli köfte, irmikli şehzade tatlısı. İşte bu kadar. Şimdi sizlere içli köfte ve Şehzade tatlısının tarifini vermek istedim.
İÇLİ KÖFTE…
MALZEMELER
İçi için:
300 gr yağlı kıyma
3 soğan
1 su bardağı ceviz
1 yemek kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber.
Kıyma ve soğan kavrulur,salça ilave edilir birkaç dakika daha kavrulduktan sonra için ceviz ve maydanoz koyulur ve soğumaya bırakılır…
Dışı için:
3 su bardağı köftelik bulguru sıcak su ile yıkayıp 5 dakika bekletiyoruz içine
Tuz, 2 yumurta, 1 yemek kaşığı salça, karabiber ilave edip 7-8 dakika kadar elimizi ara ara ıslatarak yoğuruyoruz.
3 yemek kaşığı un ilave ederek elimizi ıslatarak macun kıvamına gelinceye kadar yoğuralım kıvamına geldikten sonra. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım parmaklarımızla içini açalım ve hazıladığımız içten tatlı kaşığı ile koyalım elimi ıslatarak güzelce kapatalım. Hepsini tamamladıktan sonra büyük bir tencerede su kaynatalım içine tuz ilave edelim ve köfteleri içine yavaş yavaş koyalım pişen köfteler suyun üstüne çıkacaktır o zaman kevgir ile alalım ve sıcak sıcak servis yapalım. Eğer istenirse haşlama yerine bol kızgın yağda kızartılabilinir. Bu ölçülerden 30 tane kadar çıkıyor….. AFİYET OLSUN

İRMİKLİ ŞEHZADE TATLISI…
Bu tatlıyı ne zaman bilemiyorum ama, çok yıllar önce tarifini gazeteden yada takvimden kesmişim defterimi karıştırırken buldum ve ilk olarak denedim. Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen çok hafif oldu .
MALZEMELER..
Şerbeti için…
2.5 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Su ve şekeri kaynatalım limon suyunu ilave edelim ve soğumaya bırakalım…
Hamuru için…
10 kahve fincanı süt
5.5 kahve fincanı irmik
5 yumurta
1.5 kahve fincanı tereyağı
1 çorba kaşığı şeker
Bir fiske tuz
Sütü kaynatalım ve tereyağını ilave şekeri ve irmiği içine koyalım ve karıştıralım tuzuda koyalım hamur kıvamına gelene kadar karıştıralım. Hamur olduktan sonra ılımaya bırakalım. Ilınan hamurun içine yumurtaları teker teker kıralım ve yoğuralım . Elimizi yağlayarak şekil verelim ve yağlanmış tepsiye dizelim. 200 derce ısıtılmış fırında 10 dakika pişirelim. Daha sonra ısıyı 180 dereceye getirelim ve pembeleşene kadar pişirelim soğuyan şerbeti pembeleşen tatlının üzerine dökelim ve 10 dakika daha fırında bekletelim. Ve fırından alalım. Soğuyunca servis edelim. Biz dondurma ile beraber yedik çok hafifti AFİYET OLSUN…

3 yorum:

sebilay-asotu dedi ki...

merhabalar;
Şehzade tatlısı tarifinizi çok beğendim.En kısa zamanda denemek üzere alıyorum.sevgiler.bana da beklerim.
asotu.blogcu.com

marifetsende dedi ki...

valla sizi tebrik ediyorum. yok yokk yani. icli kofte tarifi ariyodum netten. dur dedim melek ablama bakayim tahmin ettigim gibi gene siz...:)

meleginmarifetleri dedi ki...

:) Teşekkür ederim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...