28 Eylül 2007 Cuma

BABADAĞ USULÜ KUYU TANDIR....

BURADA BULGURUNU GÖRÜYORUZ

BURADA PİŞMİŞ TANDIRI ÇIKRTIRKEN GÖRÜYORUZ....





Pazar günü yaylada amcam blogunda tandırında tarifini versene dedi... Bende yaparken resmini çektiyseniz verelim resimsiz güzel olmaz dedim.. Amcamın kızı Seçil ben bikaçtane çektim onlara bak deyince dün Seçilden resimleri aldım artık olduğu kadarıyla sizlere babadağ usulü kuyu tandırını anlatayım dedim ..Belki biliyorsunuzdur ama bilmeyenlerde görsün istedim.. Aslında bunu herkesin yapması imkansız ama olsun ben yinede tanıtayım.
İlk olarak kuyusundan bahsedeyim. kuyu için iki metrelik bir kuyu açtırılır tabiki bir ölçüsü vardır ama ben şimdi bilmiyorum. Açılan kuyunun kenarlaına döşemek için zannedersem ateşe dayanıklı tuğla ile bizde ak toprak derler bu topraktan çamur yaparak tuğlalar döşenir ve kuyu bu şekilde hazırlatılır. Bu kuyuyu artık yıllarca kullanabilirsiniz.
Tandırı pişirmek için kuyuyu beş altı saat önceden yakmaya başlamak gerekli. kuyuya büyük odunlar atarak ateş yakılır devamlı olarak odun ilave edilir. Bu zaman zarfında kuyu iyice ısınır .Etlerin hazırlanması için kişi sayısına göre et ayarlanır genellikle oğlak eti olması daha makbuldür. Etlere bol domates sürülür ve tuzlanır. Altına da bulgur pilavı hazırlanır. Bunun içinde bulgur yıkanır büyük bakır bir yayvan tencereye koyulur üzerine bol domates dilimleri ve soğan yerleşririlir üzerinden yeterli olacak şekilde su ilave edilir. Kuyunun içinde artık hiç ateş kalmamış olmalı ilk olarak bulgur dığanı(tenceresi) kuyuya sallanır.arkasındanda etler büyük kazıklara geçirilerek kuyuya sallanır ve artık kapağı kapatılır.
Bunun için kuyunun ağzının büyüklüğünde bir tenek gereklidir. Önce kalın büyük bir kağitla kapatılan kuyunun ağzına bu tenekeyi koyduktan sonra tenekenin üzerine de hazırlanmış olan çamur hiç hava almayacak şekilde sıvanır en önemli yeri burasıdır hava alırsa olmaz onun için çok güzel kapatılması lazım. Artık pişmesi için iki saat 15 dakika beklemek gereklidir. saati tamamlanınca bütün erkekler başına toplanır ve hemen çıkarılan tandır büyük bir iştahla yenilir.
şimdi elimde olan resimlerle idare etmek zorundayız. Çünki blog için özel çekilmiş resimler değil. kusura bakmayın. Umarım anlatabilmişimdir.
BU DAHA KUYUYA KOYULURKEN

BU KUYUNUN AÇILMIŞ HALİ


5 yorum:

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

waaauuuğğğ!Süper gerçekten.Piştiğinde orda olmak isterdim:)

Unknown dedi ki...

melekçim selamlar...bil bakalım ben kimim...bu pazar dayımlarla tandır ziyafeti yapalim dedik ve inan ki ilk kez blogunu ziyaret ediyorum...tandırın da senin gibi mükemmel görünüyo...tanıdın mı beni ?......mltm .....

meleginmarifetleri dedi ki...

Casamia valahi tanıyamadım kimsin çok merak ettim:)

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir fikirdi! Sadece paylaştığımız bilgiler için size teşekkür etmek istiyorum. Sadece yazılan bu tür yazmaya devam. Senin sadık okuyucu olacak. Tekrar teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Kendi web sitemde böyle bir şey sonrası istedim ve bu bana bir fikir verdi. Sağ olsun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...