Fasülyeleri görüpte ne bu böyle sararmış fosülyeden yemekmi yaptın yoksa demeyin.
Bu fasülyeler Babadağın ak fasillesidir:) Babadağ pazarında bulunur belkide babadağlılar çok sevdiği için yetiştiren köylüler oraya satmaya gelir, ama Denizli'deki pazarlarada bile bulunmaz. Özelliği nedir diye sorarsanız yeşil fasülyeden daha lezzetli olur ve etle yada tereyağla pişer..
Agüüüyzlee, geling bakan ben hinci nasıl bişirceegizi deyveren..
Fasillileri doorayıng 1 tane soğanı teriyağına doorayıng onu gavurung gari. sogra içine 2 tane tomata doorayıp çok olmaycak tomata tomatası az olcak rengini aşrenginden(toz kırmızı biber) alcak yemek ne deyyodum ben ha tomatayıda doorayıp eccik gavurung, fasilleyide içine goyup biyo çevirdikten soongra içine aşrengi gatıng biyota çevirip üstüne ıscak suylan duzunuda goduktan songra çencirenig gapanı gapadıng gısık ataşta gımıl gımıl bişsing gari.
Fasille aşı biştikden songra üstüne mislee gibi yanık kokulu yoğurdu ekip suyunuda ekmee banıp banıp yimek ilazım, bu fasille böle yinir..
Angladıgızmı akideşle nasıl olcanıı anglımıyang vasa bene yazsıng angladıveririm ben yeginden..
17 yorum:
Merhaba. Ben de aynı fasulyeleri Kırşehir'den dönerken aldım ve pişirdim. Gerçekten çok farklı bir lezzeti var. İlk gördüğümde bana da sararmış fasulye gibi gelmişti. Sevgilerimi gönderiyorum.
:) Ne güzel anlatmışsın Melek'cim, keyifle okudum.. Tadını da merak ettim fasillilerin.. İyi gezmeler..
Bizde çok sık alırdık bu fasulyeyi sevgili melek, İzmirdeki pazarlarda da çok saıtlır özellikle eylül ayında. Annem 10-25 kilo alıp buzluğa koyardı. ÇOoook ta güzel olurdu.
O günleri hatırladım şimdi...
Sevgiler canım
http://www.lezzetibol.com
Canim yaa harikasin, valla iyi bir anlatmissin, helel olsun sana. Ne güzel her yörenin kendine özgü bir sivesi var. Bizim Kilis de de var. Bazen benim cocuklar söyleyince o Kilisce, söyle deyin diyorum, esim cok kullandigindan almislar biraz, tabi benden de. Ak fasille tarifi cok güzeldi bir anlamadigim "asrengi" idi onunda kirmizi biber olduugunu yazmasan hic bilmiyecektim.
Size güzel gezmeler canim.
"Hade hoşcugalıng gari hayırlı günle dileyyom hekeslere... "
ay tarifi vermen nde güzel oldu burda sadece bu fasulyeden var bende almıyordum şimdi pazara gidecektim alayımda yapalım bari ellerine salık.
pekde güzel yazıvemişin gari heden eyi gezmile size ırmızandan evvel gezive gari bakam
:)))))))))))))) ben bole guzel tarıffff gööööömedim akideşimmmmmm:))) şaaaneee anlatiiivemişşinnnnnnn :)))))))))))
Hakikaten daha önce hiç görmedim ben bu fasulyeyi.Ellerine sağlık Melekciğim.İyi tatiller..
Melek'ciğim,
Bayılırım yerel dil kullanımlarını dinlemeye. Bu "akfasille" Burhaniye pazarına da geliyor. Ben de yeşiliyle karışık alıp haşlıyor, salatasını yapıyorum. Bak şu Babadağ dilinde bir kitap yapsan diyordum. Hadi başla artık, üzme beni.
:) heehe ben faislleye falan bakamadımki anlatımdan.. şahanee..
melekciğim, biz de biliriz bu fasülyeyi mudurnuda..
öperim yanaklarından
:)))))))) bu fasilleyi ilk duyuyorum ama anlatışına bayıldım sevgiyle kal canımm
Degisik bir fasulye ilk defa gordum.Eminim cokda lezzetlidir sizlere afiyetler olsun gari.Hadi gorusu veririz gari:)sevgiler
öyle güzel anlatmışsın ki çok merak ettim tadını.
Ben de çok merak ettim doğrusu. Rengi mühim değil, sarı olup da çok lezzetli olan fasulyeler de oluyo. Merak ettim şimdi.
Ne tatlı yazmışsınız:)Ohhh ellerinize sağlık!!!
bu fasilliler beg de güze olu yanık kokulu yuğurtlan melekcim,bende beg severin,elinge sağlık,yanına bide soğan dorayıp yesen ta bi başkıca olu,görüşüz cnm hade bakan öptüm:)))))))
Ay siz çok yaşayın anacım.
Sevgiler*
uuuuuuu melek beg de güze beğenmişle senig bu fasillenin tarifini anlamağa,arıda bi böle anladı anladı ve tarifleri,beg hoşuma gitti benimde,hadi görüşürüz cnm bay bayyyy:))))
Yorum Gönder