25 Eylül 2007 Salı

ÇERKEZ MANTISI..


Çerkez mantısı











Dün kardeşimin geldiğini anlatmıştım size, tabi kahvaltımızı da. işte o kahvaltıfaslından sonra Hilal akşama bizimkilerin yaptığı çerekez mantısından yapalım dedi. Hemen hamur başına geçti. Hamuru yoğurdu, patatesleri haşladı geçtik sofranın başına hamurları açıp kapatmaya.
Akşam babadağdan ablam Meral geldi hep beraber afiyetle yedik öyle güzel olmuşki fotoğrafını çekmeyi unutmuşum Bende kalanını ertesi gün pişirdim ve öyle fotoğrafını çektim artık idare eder. Şimdi tarifinide vereyim mutlaka deneyin derim...
İÇ MALZEMESİ
5-6 patates büyük boy
2 soğan büyük boy
tuz kırmızı toz biber
Patatesleri haşlayın ve ezin, soğanları sıvı yağda kavurun. hepsini beraber karıştırın. İçine tuzunu kırmızı biberinide atın ve soğuması için bekleyin. (mutlaka soğuması gerekli)
MALZEMELER
4 yumurta
2 su bardağı su
tuz ve aldığı kadar un
Beraber sert bir hamur yoğurulur. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kesilir ve merdane ile küçük yuvarlaklar açılır. içlerine patatesli harçtan koyulur ve kapatılır (çok güzel kapatılması gerekiyor yoksa pişerken patatesler içinden fırlar) kapatılan mantılar bir sofra bezinin üzerine dizilir biraz kurutulur. Büyük bir tencerede su kaynatılır içine tuz atılır, mantılar teker teker içine atılır çok fazla olmamak şartı ile haşlanır. Çok haşlanırsa parçalanıyor. Diğer ocakta 3 yemek kaşığı kadar tereyağını eritin içine kırmızı toz biber ekleyin pişen mantıları kevgirle ocaktan alıp tepsiye dökün üzerinede tereyağından gezdirin. bu işlemi mantılar bitene kadar tekrarlayın. En üstünede 4-5 diş sarımsağı dövün haşlama suyundan 3-4 kaşık üzerine ilave edin mantıların üzerinden dökün. Yanında ayran ile AFİYETLE YİYİN çok nefis oluyor. Tabiki bu mantıyı yedikten sonra misafirliğe gitmeyin

2 yorum:

AYŞEGÜL TOPOĞLU TÜZÜN dedi ki...

melekcim selam, vallahi sana geçen yazdığımdan beri ilk defa bugün bloguna girebildim ve ancak şimdi yorum yazabiliyorum. yemeklerinin hepsinin resmi de güzel eminim kendileri de yiyince çok güzeldir. bu yemek işi biraz genetik galiba, fatma yengemin de yemekleri çok güzeldi, merter deki sizin mutfaktaki yemekleri hala hatırlıyorum:))
benim bandırmalı bir arkadaşımın annesi sanki buna benzer bir mantı yapmıştı, onlar da et ya da patates yerine haşlanmış nohut koyuyor, o da çok güzel oluyor. değişik bir mantı denemek istersen onu da yapabilirsin
sevgiler, selamlar

ayşegül topoğlu tüzün

meleginmarifetleri dedi ki...

Ayşegülcüm ziyaretin için teşekkür ederim canım yorumun beni çok mutlu etti. Ya o eski günler ne güzeldi annemin yemekleri hala öyle nefistir. Fikir verdiğin için çok teşşekkür ederim her zaman beklerim hoşçakal sevgilerimle bayyy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...