26 Ekim 2010 Salı günü saat 09.00'da, 19 Mayıs İ.Ö.Okulunda Okulumuz yararına yapacağımız kermesimize Denizlideki bütün arkadaşlarımızı beklerim.......
Patates........
En sevdiğim yiyeceklerin başındadır patates.. Ne çok çeşit yiyecek yapılır patatesten aklına ne gelirse uydur patates kaldırır:)
Özellikle kışın bazı bölgelerde en önemli yiyecektir patates, patatessiz kış geçmez sanki:) Bizim buralarda öyle çuvalla filan alınmaz ne kadar ihtiyaçsa onu alırsın.
Geçen gün kardeşimle konuşurken öğrendim ki Kayseri'de kış geldimi patates çuvalı eve girmeliymiş:) her evin kapı önünde bir çuval patates var dedi:)) (Bilemiyorum belkide çerkezler için geçerli olabilir bu, çünkü onlar oldukça çok patates tüketiyorlar pek çok patatesli yemek tarifleri var)
Patatesin ana vatanı Güney Amerika.. Yüzyıllar önce Peru, Bolivya ve kolombiye'ya kadar uzanan And Dağlarında yetişen bu bitki zamanla Kuzey Amerika, Avrupa, ve Asya'ya kadar ulaşmış ve ülkelerin yemek kültürlerinde çok önemli bir yer kazanmış...
Patates yetiştirmesi ve saklaması kolay bir sebze. Yüksek besin değeri ve buna bağlı olarak doyurucu olması nedeniyle çok fazla tüketilen bir malzeme olmuştur..
Dünyada 3000 çeşit patates yetişiyormuş. Günümüzde en çok patates üretilen ülke de Çin olarak biliniyor.
Nitekim Dünyada 3000 çeşit patates üretiliyorken bizim ülkemizde 2-3 çeşit patates üretilmsi bizim gibi bir tarım ülkesi için çok şaşırtıcı..
Rösti patates aslında Almanya da çok tüketilen bir yemek olmasına rağmen, İsviçre kökenli bu ülkenin geleneksel yemeklerinden birisiymiş.. "Rösti" patates klasik olarak rendelenmiş patates ve soğanın tavada kızartılarak yapıldığı bir yemek. İsviçr'de geleneksel bir kahvaltı olarak yapılmaya başlanmış ama artık pek çok restauranda ana yamak yada garnitür olarak servis ediliyormuş...
Patates ve soğan dışında malzemeler füme et salam elma maydanoz kekik eklenerek yapılıyormuş..
Tarifi anlatan aşçı bunu pastırmalı yapmış ben sucuklu yaptım..
1 kg patates
2-3 kaşık tereyağı
2 soğan
100-150 gr pastırma (ben sucuk kullandım)
Patatesleri sert kalacak şekilde haşlayın ve rendenin iri tarafı ile rendeleyin bırakın onlar soluklansın..
Bir tavada soğanları yağın yarısı ile kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra dilimlediğiniz sucuk yada pastırmayı da ileve edip bira daha kavurup ocaktan alın..
Patatesleri, tuz biber soğan sucuk karışımıyla iyice karıştırın.
Kalan tereyağını büyükçe bir tavaya alıp patesli karışımı içine döktükten sonra 4-5 dakika kadar kavurun.
Son olarak patatesleri spatulayla birlikte yavanın şeklini alacak şekilde bastırın ve alt kısmı kavruk altın rengi olana kadar (10-15 dakika) pişirin ve diğer tarafına çevirip aynı şekilde pişirin...
Pişen Rösti'nizi sıcak olarak servis edin.
Biz bu yemeği, yanında yeşil salatayla birlikte tek başına bir akşam yemeği olarak yedik:))
Herkese güzel bir haftasonu dilerim Hoşçakalın.....
17 yorum:
Melekçim,
ellerine sağlık.. benzer birşeyi uyduruyordum bende ama fırına veriyordum. böyle tavada yapınca iki tarafıda kızarıyor daha akıllıca..
tarifi verenin, yemeği yapanın eline koluna sağlık..
:)
ellerinize saglik degisik bir tarif olmus
patates olmazsa olmazlarimizdan zaten :)
Merhabalar canim, ellerine saglik patates Rösti n ve patatesle ilgili yazin harika ve bilgilendirici olmus. Türkiyede bizde de bizde de patates cuvalla tüketilirdi, genellikle salatasi ve kizartmesi ve birde yogurtlu yemegi yapilirken, ben buraya geldim almanyada pataessiz zaman gecmezmis de haberim yokmus.
Ekmek ve pilavin yerini cesitli patates garnetürleri ve yemkleri aliyor. Bizim cocuklarda patatesi cok sevince papaes daha cok cuvallarca tüketilir olmaya baslandi.
Nefis de oluyor, sevgilerimle...
bikaç gün önce aynı tarifi uygulamıştım,gerçekten çok lezzetli oluyor
ellerine sağlık
Isvicre mutfagina ait, bizim de cok sevdigimiz, senin de belirttigin gibi hem anayemek hem de garnitür olarak tükettigimiz harika bir patates yemegi.
Nefis görünüyor, ellerine saglik canim.
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel ve leziz olmuş.
Saygılar.
bu muydu irmik tatlısı???:)) hilal
Canım ben tam anlamı ile patates müptelasıyım!
Çok güzel görünüyor,muhteviyatında pastırma da var off daha ne olsun:)
Ellerine,gönlüne sağlık..
Bu arada greçka başta farklı deliyor evet,lakin sonradan alışıyoruz.Hele salatası süper oluyor..
Süt ve şekerle de tüketiliyor,şaşırtıcı değil mi? :)
Sevgi ve selamlarımla
çok güzel olmuş.ellerinize sağlık
off yaa cok sekersın.ben de yenı bı kedı aldım :D
Annemle ne zaman değişik bişey yapmak istesek blogunuza bakıyoruz çok marifetlisiniz:)Bizde çerkeziz gerçekten patates çerkez yemeklerinde bolca kullanılır hamur işlerinin içinde ama çuvalla almadık hiç.Elinize sağlık yine çok güzel bir tarif vermişsiniz
Teşekkürler fashıonable princess....
Benim kardeşim çerkez gelini oldu bu sayede öğrendik çok patates tükettiklerini;)
Hoşçakal.......
Sitemde sana bir hediye var --- Blog ödülü
bana kalsa ben de çuvalla alacağim patatesi.. ama aldirtmiyorlar:(
hemen yapilacak,denenecek tariflerden bu da!
sucuk ve patates kişin en çok sevdiğim iki şey. gökhan yemez ama annemlerle yapar, yeriz biz bunu:)
eline sağlik:)
melek hanım,hayır kayseri'de yalnızca çerkezler çuvalla almazlar patatesi, herkes vaktinde alır çünkü soğuk ve ayazın çabuk vurduğu bir memlekettir orası.pazarda, manavda kışın ortasında tezgahta bulunan patatesten hayır gelmeyeceğini çok iyi bilirler,bilginize olsun dedim. ne de olsa herkes ılıman şehirlerde yaşamıyor
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Haklısınız kayserinin soğunu bir kere görmek nasip oldu ama o da oranın çok soğuk zamanı değilmiş, ama bana felaket bir soğukmuş gibi gelmişti..
Dediğiniz çok doğru bizim burası neredeyse hiç kış görmüyor meyveler ve sebzeler her zaman elimizin altında oluyor..
Sevgi ve selamlarımla.....
arkadaşım bu tarif biraz farklı olarak benim blogdada var,herkes bilirde bizim oralarda ebem çok yapardı bize,özellikle kışın
adıda patates bastısıdır,yaşlılarda kümpür der,kümpür bastısı,
yabancı kelimeler nerden öğrendik bilmemki,selmlar
Yorum Gönder