Gnocchi İtalyan mutfağından "primo piatto" yani ilk tabak olarak adlandırılan başlangıç ve ana yamak arasında servis edilen bir yemek-miş:)
Gelelim gnocchi kelimesinin anlamına.. Gnocchi Türkiye de "nokki veya gınokki" olark yanlış telaffuz edilmektedir. İtalyan lisesi mezunu biri olarak "Niyokki" olarak söylendiği garantisini sizlere rahatça verebilirim(diyor tarifi veren şef ben demiyorum)....
Gnocchi kelimesi İtalyanca'da topak anlamına gelmektedir. Şekli itibariyle aslında çok ta doğru bir isme sahiptir. Şekil olarak ufak topakları ve düğümleri andırır. Çoğunlukla 2-3 cm uzunluğundadır, daha ufakları da yapılmaktadır, bunlara da "Gnocchetti" yani topakçıklar denilmektedir.
Roma imparatorluğu zamanından beri yapılmakta olan bir yemektir. (diyor şefimiz)
Bu uzun açıklamadan sonra gelelim tarifimize...
6 kişilik..
750 gr haşlanmış patates
150 gr un.
2 yumurta sarısı.
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı tuz karabiber.
Patatesleri haşladıktan sonra tuz ve karabiberle püre haline getirin.
Daha sonra tezgaha unu alıp patatesler ve yumurta sarısıyla beraber yoğurun.
Hamurdan parçalar koparıp elinizle 2 cm kalınlığında uzun kordon yapın
Hazırladığınız hamur istediğiniz büyüklükte kesin ve sıcak suda haşlayın.
Gnocchileriniz piştiği zaman suyun üzerine çıkacaktır.
4-5 tane domates.
1 tane patlıcan
1 tane ince doğranmış soğan.
1 paket mozarella peyniri.
2-3 kaşık sızma zeytinyağı.
Soğan ve patlıcanları zeytinyağında kavurun.
Domatesleride soyup doğrayıp patlıcanlara ekleyin 2-3 dakika daha pişirin.
Gnocchileri ve küp küp doğtanmış mozerallaları da ekleyip yüksek ateşte peynirler hafifçe eriyene kadar pişirin.
Taze fesleğenle (ben kuru fesleğen kullandım) servis yapın.
Eğer Kremalı Gnocchi yapmak isterseniz..
250 ml krema.
100 gr parmesan peyniri.
Kremanızı parmesen peyniriyle karıştırıp orta yüksek ateşte kıvamı koyulşana kadar çektirin.
Gnocchilerinizi de ekleyip1-2 dkika daha pişirin. Üzerine ekstra parmesan peyniri ekleyip 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin sıcak olarak servis edin..
Eğer Kremalı Gnocchi yapmak isterseniz..
250 ml krema.
100 gr parmesan peyniri.
Kremanızı parmesen peyniriyle karıştırıp orta yüksek ateşte kıvamı koyulşana kadar çektirin.
Gnocchilerinizi de ekleyip1-2 dkika daha pişirin. Üzerine ekstra parmesan peyniri ekleyip 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin sıcak olarak servis edin..
Afiyet olsun...
16 yorum:
Kendi hamurumumla makarna yapma zekini tatmak için bunu denemeliyim sanırım..Üstelik nefis görünüyor,ellerine sağlık..sevgiler..
Bayılırım.Kızımın en sevdiği mamalardan biri :)
Süper görünüyor,ellerine sağlık canım.
Sevgi ve selamlarımla
melekcim canım benim ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler
çok merak ettiğim bir lezzet
ellerine sağlık arkadaşım nefis görünüyor
ben en çok tadını merak ettim,mutlaka yapmalı
Çok güzel, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.
Saygılar.
Çok nefis görünüyor, deneyeceğim, elinize sağlık:)
Ellerine sağlık Melek, çok güzel görünüyor.. Tarifin sahibi kim? Aynı liseden mezunuz da..
Çok merak ettiğim bi lezzet:)sayenizde tekrar aklıma geldi ...deniycem mutlaka
eline sağlıkk çokk enfess görünüyor
değişikmiş denenmeli mutlaka
sevgilerr
Gnocchi cok güzel bir lezzet,bende aniden gelen misafirlere domates salcali baharatli hazirliyorum,cokta begeniliyor.Patlicanlida harika görnüyor Melekcim ellerine saglik.Afiyetler olsun.Sevgiyle kal.
Melekcim değişik ve iştah açıcı gözüküyor,ellerine sağlık...Denemem lazım :)Yiyenlere afiyet olsun.. Sevgiler...
Çok iyi ya:))) kendi makarnamı yapma fikri müthiş! Mutlaka denemeliyim. Paylaşımın için teşekkürler:))
hep bahsedilen şu gnocchi'yi bi yapamadım.. ellerinize sağlık.. en kısa zamanda denemeliyim :)
daha önce marketten hazır olanlarından almış ama sadece krema ve üstüne de peynir ile yapmıştım. böyle daha güzel olmuş:) eline sağlık!
yatıştırır insanı gnocchi, bir de güzel yan yemek olur. ben de çok severim! güzel seçim olmuş:) ellerinize sağlık!
Yaptıklarınızın hepsi birbirinden güzel, ellerinize sağlık...
Yorum Gönder