12 Mart 2008 Çarşamba

YOĞURTLU BALCAN GÖMBESİ:)


İşte size yine bizim yazın ençok tüketilen yemeklerimizden birisi olan yoğurtlu balcan gömbesi. Şimdi bu ne acaba diyenleriniz var sanırım...

Önceki tarifimde de söylediğim gibi bizim oranın sanki kendine özgü bir dili var böyle söyleyince kimse anlamıyor ve tercüme etmek gerekiyor. yani közlenmiş yoğurtlu patlıcan mı desem ki...

Aslında bu yemek zeytin yağlı ve sarımsaklı yapılınca bir meze olarak tüketilir. Ama bizim oralarda yazın en çok yenen hemde çooook sevilerek yenen bir yemektir.
Bunu domatesli ve zeytinyağlı yapınca onun adıda eşili balcan gömbesi olur yani ekşili patlıcan közlemesi:)...


Tarifine gelince..
Bostan patlıcanları közlenir kabukları soyulur kesme tahtasının üzerinde ince ince kıyılır...

Kuru soğan tereyağında kavrulur içine kıyılan patlıcanlar atılır ve biraz daha kavrulur tuz ilave edilir ocaktan alınır...

Kese yoğurdu (süzme yoğurt) biraz su ile ezilir çok duru olmamalı, içine biraz soluklanmış olan patlıcanlar ilave edilir ve karıştırılır...

Üzerine kızdırılmış toz biberli tereyağı dökülerek servis edilir...

Bu yemeğin yanında domates salatası çok güzel olur. Domates salatalık yeşilbiber ve soğandan olmalı...

Herkese afiyet olsun hoşçakalın sevgilerimle hoşçakalın ....

45 yorum:

  1. ekmeğimi batırdım enfes olmuş enfessssssssss

    YanıtlaSil
  2. merhabaalr adaşım,bızım ordada patlıcana balcan derler hatta karabalcan derler.o yuzden tarıfının ısmı bana yabancı gelmedı.ellerıne sağlık...

    YanıtlaSil
  3. canım ellerine sağlık
    ben zeytinyağlıları çok severim bu da muhteşem görünüyo yakında bizde babadağ diline ve yemeklerine alışacaz sanırım:)
    öptüm canım

    YanıtlaSil
  4. ay ay ay bu nefis birseydir yaa patlicanin icinde oldugu herseyi severek yerim..

    ellerine saglik

    selamlar

    www.aynurdantarifler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. CANIMMM MELEKCIGIMMM COK ISTAH ACICI OLMUS.ELCEGIZINE SAGLIK GÜLÜMMM,OLSADA YESM INANKI DEDIM ICIMDEN.
    TATLIM ZIYARETIN ICIN TESEKKÜRLER,SEVGILERIMI BIRAKIYORUM.
    IYI GECELER.

    YanıtlaSil
  6. OYYYYYYYY OYYYYYYYYYYYYYY MELEKCIM SÜPER VALLAHI. BEN COK SEVERIM. ELLERINE SAGLIK CANIM.

    KOCMAN ÖPÜYORUMMMMMMMMMMM
    EMOS

    YanıtlaSil
  7. of of ben bayılırım buna ama adı çok ilginç geldi yine:)) muhteşem görünüyor canım ellerine sağlık herzamanki gibi süpersin becerikli arkadaşım benim..çok öpüyorum kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Meleğimmm, nettin şimdi sen yaaa :(( Açlıktan ölüyorum, senin sayfandaki manzaraya bak hele...Nasıl enfes bir şeydir o Yarabbim :)))))))) Ay mutlaka yapacağım ben bundan, recim mecim dinlemem, bi tabaktan bişi olmaz deilmi Meleğim :)))
    Ellerine sağlık canım benim,
    Kocaman öptüm seni...

    YanıtlaSil
  9. Yoğurt, patlıcan, enfes görünüyor Melek'ciğim, ellerine sağlık.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. canım ellerine saglık.. agzımın suyu aktı valla.. enfes..
    afiyet olsun:)
    gorusmek uzere hayatım..
    kendıne ıyı bak:))

    fatostuncay.blogcu.com

    YanıtlaSil
  11. canım ellerine sağlık...patlıcana bayılırım...nefis...


    özlem

    YanıtlaSil
  12. merhaba melek ellerine sağlık canım nefis gözüküyor bu arada bannerin çok güzel olmuş hoşçakal sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  13. Canım cok lezzetlı duruyor ellerıne sağlık.Senı arkadaş lısteme ekledım bannerınıde eklıyom.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. MELEĞİM BU KADAR OLUR YAA.EN SEVDİĞİM TATLARDAN BİRİSİDİR BU ELLERİNE SAĞLIK GÖRÜNTÜ KARŞISINDA BEN ŞUAN İPTAL OLDUM :))

    YanıtlaSil
  15. Melek bunu masanın üstüne bırakacaksın taze ekmekle gidip gelip yiyeceksin.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. MELEKCİM ÇOK GÜZEL BİR TARİF ELLERİNE SAGLIK SEVGİLER

    YanıtlaSil
  17. selam melekcim.bende yazın bolcaaaa
    yogurtlu balcan yaparım:)))isim çook degişik ...ama harika bişey olmuş melekcim...eline saglık canım...sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar canim, ellerine saglik, yogurtlu balcan közlemen harika olmus, bizdede eskiler patlicana balcan derlerdi. Gelelim Firik e. aslinda firik cok cabuk piser, yani bizde bulgurla ayni sürede piser, pismiyenine hic rast gelmedim, bir sey diyemiyecem. Ablama veya annemde bu gün msn e girerlerse sorarim. Cünkü 2 firik 1 bulgur olarak nohutlu et suyunda pisirilir ve üzerine etler kizartilip eklenir. Sevgiler....

    YanıtlaSil
  19. balcan köftene bayıldım melekçiğim.biz de yoğurt konmaz ma , geçenlerde bir arkadaşta daha gördüm böyle yapılmış şeklini.deneyeceklerimin arasına almıştım.ellerine sağlık canım..
    sen bir de bizim şivemizi duysan :)))
    sebilay.

    YanıtlaSil
  20. ooofffffffffff oofffffffffffff görüntü muhteşemmm,
    ellerine sağlıkkkkkkkkkkkkk

    YanıtlaSil
  21. Canim yine ben selam, evet firik aslinda bugdaylar daha sütlü iken cok taze iken dallarinda harli atesde tütsülenerek yapilir. Senin ablanin aldigi demekki daha geckin bugdaydan, sütlü haliden cikip etlesmeye yani bugdalasmaya baslayinca, bir islemden gecmis ondan firikler sert olabilir. Belki gelecege elinde daha varsa suyu daha fazla verilip, daha uzun sürede pisirilebilinir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. melekcim nefis olmuş ellerine sağlık bacım buarada hergün işe git gel evde uğraş çok yoğunum öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Canim hemserim,
    Ben biliyordum zaten ne demek oldugunu:)Denizli'li olmanin avantaji.
    Ellerine saglik, ailene selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. ellerine saglik tatlim harika olmus denemekte fayda var galiba, sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Melek'ciiim canım sen ne güzel şeyler yapıyorsun. Yaz aylarında iyi gider gerçekten.Deniycem. sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. melekcim mutfak meleğim benim aman ne güzellik böyle..şimdi bana patlıcanmı közlettiricen:))
    közlenmiş patlıcanı çok severim ama bu şekilde yapmamıştım amanın yalandım gidiyorum iştee.....

    YanıtlaSil
  27. Melek'cim görünütüsü süper. Tadıda öyledir. Ellerine sağlık canım. Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Melek H�lya'n�n Amonyakl� pasta tavsiyesi ile tarifini denedim �ok g�zel oldu ama yay�nlayamad�m:) bu g�nde sayfan� uzun uzun gezdim her �ey m�kemmel ellerine sa�l�k g�r�mek dile�iyle.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. Öff... Enfes olmuş bu yemek. Tam ağzıma layık. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  30. melekçim emeğine sağlık
    canım sen baştan beri benim arkadaş listemdesin
    beni de listene eklersen sevinirim
    bu arada bannerini bloğumda yayınlayacağım tariflerine bayılıyorum çünki
    güzel yorumlarda buluşalım canım

    YanıtlaSil
  31. patlıcan oturtma tarifi arıyorum vermı sizde :)

    YanıtlaSil
  32. Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik canim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Meleğimmm,
    Bilmez miyim bu lezzeti, az mı yedim, yerim:))) Sen anladın beni:))

    Canikom ellerine sağlık,

    Sımsıcak sevgiler....

    YanıtlaSil
  34. ben biliyorum bunun lezzetini.ellerine sağlık canım.badılcanı biliyordumda balcanı ilk kez duydum:))yöreden yöeye daha neler vardır kimbilir.

    YanıtlaSil
  35. Melekcim nefis olmus,sizin y�renin dilini bilmem ama lezzetleri harika sanirsam.Cok g�zel tariflerin var canim buda onlar gibi s�per.Ellerine saglik Melegim,afiyetler olsun sizlere.Sevgiyle kali canim,�pt�m.

    YanıtlaSil
  36. patlıcan közleesine bayılırım yoğurtlu yemekleride çok severim ellerine sağlık eminim bu yanımda olsa bunuda çok severek yerim..

    YanıtlaSil
  37. ay melek yaaaaaaa,nerden bulacaz şimdi bostan balcanı,zaten canımız kaç gündür balcan gömbesi isteyip durur,birde sen yapmış koymuşun bunu bloguna,valla sena görmesin asıl isteyen sena yani,ama yok ki balcanımız,dolaptada yok,napacaz şimdi,pazardada yok bu zamanda,eh bakalım alacağımız olsun bakalım napayım şimdi,seninkinden bi sunak alıyorum ya yetikoysun bakalım,ellerine sağlık, hadi öptüm by....ZHL AYS...

    YanıtlaSil
  38. Kimsesiz zamanların yalnızlığında,aydınlık diyarların masalsı görüntülerinde,küçük bir çocuk yüreğinin annesine olan sevgisi değerinde bir merhaba dostum nasılsın.

    YanıtlaSil
  39. ıımmhh..içinden soğan işini çıkarsakta bende afiyetle yesem...canım nasıl istedi şimdi..çok severim patlıcan közlemesini.....

    ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  40. Melekcigim harika olmus canim,bende cok severim patlican közlemesini.Denemek isterim bu türlüsünü de,canim ellerine saglik.

    Iyi hafta sonu diliyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  41. Bayılırım bu yemeğe.YAlnızca bu yemek ve bir parça ekmek banayeter.Mis Mis.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  42. not edildi tarifte anneme havale edildi:))

    yöresel yemekleri severim bakalım annem yapınca tadıcağım:)

    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  43. Bilmiyorum bu kadar eski bir yaziya gelen yorumu gorecek misiniz ama buna yorum yazmasam olmazdi. Cocuklugumun bir kismi Denizli'de gecti. Bu hayatta en sevdigim yemeklerden biridir. Istanbul'a tasindiktan sonra annem, evlendikten sonra ben defalarca yapmayi denedik, olmadi Denizli'deki patlicanlarla olmayinca, Murruvet Teyzem mutfagindaki odun ocaginda kozlemeyince cocuklugumdaki o tadi bulamadim. Resmi gorunce Murruvet Teyzenin mis gibi kozlenmis patlican kokan mutfagi gozumun onune geldi. Bana cocuklugumu hatirlattiniz, tesekkur ederim. Ha bu arada kese yogurdu demissiniz ya, bu yemek Denizli'nin mis kokan yogurdu olmadan da birseye benzemiyor.

    YanıtlaSil
  44. Blogunuzu daha simdi kesfettim.Ozde bir Babadagliyim.Blogunuzu gordugumde sanki annemi gormus gibi oldum.Muhtesem.Hani bu patlican gommesinin mis gibi kokulu yanik yogurdu????????????Tamda zamani kokulu yanik yogurdun.......Offfffffff.
    OYA-KANADA

    YanıtlaSil
  45. patlıcan yemekleri araştırırken bu görüntüsü süper tarifle karşılaştım nefis görünüyor mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık:):) minnoşuda çok sevdiğimi söylemeden geçemiycem çok tatlı bişey maşallah bir kedi delisi olarak onu benim için öpmenizi istesem:):)

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?