11 Aralık 2007 Salı

ISPANAK KÖKÜ TURŞUSU..

Bugün huzurlarınıza ıspanak kökü turşusunu çıkarıyorum. Ben bu turşuyu çocukluğumdan beri çok severim, eşimde çok sevdiği için ıspanakların köklerini hiç atmam.

Şimdi tamda mevsimi, 1 kg ıspanağı bir seferde tüketmediğimiz için ben ıspanakları ayıklayıp köklerini kullanıyorum iki seferdede ıspanakları kullanıyorum.

1 kg ıspanağın köklerini ayıklayıp çok güzel yıkıyorum ve tuzlu suyun içinde 1 saat kadar bekletiyorum ki kalan kum varsa dibe çöksün.

Tencereye koyup üzerine kadar su ilave ediyorum içine 1 tatlı kaşığı tepeleme limon tuzu yarım kahve fincanı sirke istediğiniz miktarda tuz koyup yumuşayıncaya kadar kaynatıyorum.

Yumuşayınca ocağı kapatıp içerisine 5-6 iri diş sarımsağı ezerek içine ilave ediyorum.

Artık ağzı kapalı olarak soğuması için bırakıyorum. Eğer ekşisi tuzu yada sarımsağı az gelirse üzerine ilave edebilirsiniz.

Bu turşuyu buzdolabında saklıyoruz. (tabiki kapaklı bir kapta)

Bulgur pilavıyla çok yakışıyor tavsiye ederim. Yapanlara afiyeeet olsun

Bana yorum yazan herkesede teşekkürlerimi ileteyim buradan hepiniz sağolun.

34 yorum:

  1. Melek'ciğim,

    Ne kadar değişik, eminim tadı da güzeldir.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. ispanak tursusu hic yemedim ama eminim tadi cok güzeldir
    tursu seven birisi oldugum icin mutlaka severim
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. İlginç bir turşu.Malzemesi de bedavaymış:)Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. aman da aman... sen bugünlerde neler yapıyorsun böyle... zaten canım da ıspanak çekiyordu... en iisi bir ıspanak yemeği yapmak köklerini de turşu...
    bu arada geçen gün yazdım ya ben yufkayı nereden bulacağım diye... annem(kayınvalidem) memleketten bugün yufka getirdi:))) (başka birşey mi isteseydim acaba?)
    neyse çok uzattım.. ellerine sağlık... afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. ıspanak turşusunu ilk defa görüyor ve duyuyorum ilk ıspanak pişirdiğimde deneyeceğim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Yemeğini bilirim ama turşusunu ilk defa gördüm eminim güzeldir ellerine sağlık canım öpt...

    YanıtlaSil
  7. melek'çigim ellerine saglik, bu çok degisik bir tarif olmus, çok beyendim, ilk kez duyuyorum ama yapmakta fayda var, tadini çok merak ettim, sayende yeni bir tarif ogrendim, harikasin canim, kocaman optum

    YanıtlaSil
  8. melegim
    buralardayim beni merak etmissin ama bu aralar cok yogunum ya almnalarin noel tatili yaklasiyor olan bize oluyor sekerim neyse,bana cok ilginc geldi kiz ilk defa gördüm ispanak kökü tursusunu tadinida merak etmedim desem yalan olur ellerine saglik size afiyet olsun kucak dolusu sevgiler canim öptüm

    YanıtlaSil
  9. NE GÜZEL BİR ŞEY BU. EŞİM 2 KİLO ISPANAK ALMIŞ, EN İYİSİ BUNDAN DA YAPAYIM. SOĞUYUNCA YİYEBİLİYORUZ GALİBA. ANNEM BİBERLE BÖYLE BİR ŞEY YAPARDI. ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  10. Melek'cim ilk defa gördüm. Çok değişik gerçekten. Tadı nasıl merak ettim. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. melekcim
    ıspanak turşusu hiç yemedim ilk senden duyuyorum ama ben ıspanağın herşeyini severim eminim çok güzeldir
    ama benim aklım aşağıdaki kuru patlıcanlarda kaldııııııı mmmmm aldım hepsini gidiyorum :)
    sevgiler cnm........

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Melek,
    Ispanak turşusunu ilk defa duyanlardanım ama lezzetli göründüğünü belirtmek isterim,ellerine sağlık.
    Ispanaklı börek yaparken kullanmadığımız sap ve kök bölümünü böyle değerlendirebiliriz.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba canım, ziyaretiniz için çok teşekkürler, kökleriyle yemek yapıyorum ama hiç duymamıştım turşusunu, çok güzel olmuş, ıspanak aldığımda hemen deneyeceğim, ellerinize sağlık, görüşmek üzere sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. selam melekcim.çok güzel görünüyor ..eline saglık ilk fırsatta yapacagım..malum bizim evde bulgur pilavı sık sık pişer...bu turşuda yanına yakışır...teşekkürler canım..sevgilerle..

    YanıtlaSil
  15. PES yani arkadasim ne yaratici kadinsin yani senin mutfak kültürüne bayiliyorum artik yetisemiyorum senin bu becerikliligine,senin beyin yasadi,tursu cok degisik olmus eline koluna saglik canim

    YanıtlaSil
  16. slm Melekciğim turşuya bayılan ben nasıl oluyorda bu turşunun varlığından habersizmişim hayret vallahi :)) tadını tahmin edebiliyorum.Ellerine sağlık marifetli meleğim...

    YanıtlaSil
  17. canim ellerine saglik ispanak koku tursusunu hic yemedim tadi nefistir eminim yemegini pirincli yaparim.cok severim.
    kucak dolusu sevgilerimi biraktim marifetli arkadasima

    YanıtlaSil
  18. canım merhaba,harıka gorunuyor. emınım tadıda nefıstır.ellerıne saglık. kesın yapacagım tarıf ıcın tesekkur ederım. sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  19. Melek'ciğim,
    Bugün bende ıspanak pişirdim.Daha önce görseydim kesin köklerini bu şekilde değerlendirirdim.Ellerine sağlık.Çok değişik ve güzel bir tarif.Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. iyi akşamlar,çok ilginç geldi açıkçası denemeyi düşünüyorum.ellerinize sağlık.esradan.blogspot.com

    YanıtlaSil
  21. Ilk önce aklimdan geceni yazayim.Hoppalaaa bu ne yaaaa.Ispanak ve tursu!!!

    Tüm yazilan yorumlara katiliyorum.
    BRAVO MELEK. Ellerine saglik Muhtesemsin.

    YanıtlaSil
  22. canım yaa ne güzel bir fikir..ellerine sağlık..eminim tadı ne güzeldiiir..püyorum...iyi geceler diliyorum..

    YanıtlaSil
  23. ıspanak turşusunu ilk defa duyuyorum melekcim lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  24. merhaba

    Bu turşuyu ilk kez duyuyorum çok güzel bir tad olduğuna eminim. Oldukça da vitaminlidir güzel bir fikirmiş. Ellerine sağlık banada beklerim...

    Özlem'den Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Ellerinize sağlık.. ilk defa duyduğum bir tarif,tamda kış yemeklerinin yanına gidecek bir turşu...:)) mutlaka deneyeceğim, notlarıma aldım...:))
    Böyle değişik tariflerle bizi buluşturdugunuz için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  26. canım çok severim ıspanağın turşusunu ben günlük yapıyorum hemen bitiriyoruz çayın yanında misafirlerimiz içinde çok güzel oluyor ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Melek'cigim,

    Daha bu tursuyu hafta sonu arkadaslara anlatiyordum, tam bilemediler ama ben bunu nasil severim biliyormusun, annem de bend ehep yapariz. Agzim sulandi desem, sevgilerimi gonderiyorum memleketime:)

    YanıtlaSil
  28. masallah kız sana.. neler de biliyorsun valla.. hiç aklıma bile gelmezdi.. hem atmıyorsun hem tursu olarak degerlendiriyorsun..
    afiyetle yiyin canım.. cok opuyorum:)

    YanıtlaSil
  29. SÜPER OLMUŞ DİYECEK BİRŞEY YOK NEDİYELİM HARİKA OLMUŞ......

    YanıtlaSil
  30. hdidem, canım ne değişik çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler
    hdidem

    YanıtlaSil
  31. inanıyoruymki güzeldir tadı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  32. SELAM,
    EVİMİZDE OLMAZSA OLMAZIMIZDIR TURŞU AMA BÖYLESİNİ NE YEDİM NEDE DUYDUM KIŞIN ISPANAKDA ÇOK SIK PİŞER. BU TURŞUYU DENEYECEĞİM BENDE TEŞEKKÜRLER PAYLAŞIM İÇİN

    SEVGİLER*

    YanıtlaSil
  33. Tarifinizi denedim. Çok beğendim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  34. Afiyet olsun Zeynep hanım..
    Beğendiğinize sevindim. Hoşçakalın..

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?