19 Haziran 2012 Salı

SÜT KAYMAĞINDAN TEREYAĞI YAPALIM MI???.............

Tereyağını sevmeyen insanları bir türlü anlamam....... bu muhteşem lezzet nasıl sevilmez nasıl yenmez........ Çocukluğumdan beri tereyağına bayılırım bana ekmek ve tereyağı olsun başka da bişey olmasın.............. Çocukluğumuzda annem anneannem hep kaymaktan tereyağı yaparlardı......

Sütçüden aldığım sütü kaynattıp ve bir gün dolapta beklettikten sonra üzeri süper bir kaymak bağlıyor.......... ben de bu kaymağı toplayıp tereyağı yapıyorum misler gibi el yapımı tereyağım oluyor......... size de tavsiye ederim.......

Yapımı hiçte zor değil yarım saatinizi bile almaz......

Haydi başlıyoruuuz tereyağı yapımına.........

Kaymağı derin bir karıştırma kabına alın ve mikserin tek ucu ile karıştırmaya başlayın.....isterseniz çatallada yapabilirsiniz mikser şart değil........

Karıştırmaya başladığınızda kaymak sıvılaşacaktır....... karıştırmaya devam edin...:)

Daha sonra sertleşmeye başlayacak... karıştırmaya devam..:)
Daha sonra bu şekilde biraz top top biraz sulu bir hal alacak........


Bu hale geldikten sonra içine bir bardak kadar soğuk su ilave edin ve artık elinizle karıştırmaya başlayın...
İçine su koyup karıştırdıkça kaymak tolanmaya hepsi bir olmaya başlayacak.... Bu aşamada devamlı karıştırın ve önceki suyu döküp temiz su koyun suyunu değiştirin...
Bu işlemi suyun rengi berraklaşıncaya kadar devam edin.........
Artık tereyağımız oldu suyunu dökün........
İçinde kalan suyu süzmek için kaşıkla bastırın... yağın içinden sular sızacaktır.... Bu şekilde dolaba kaldırın dolapta hem sertleşip hem de suları sızacaktır..... Sudan arındırdıktan sonra isterseniz tuzlayabilirsiniz...
İşte ne yediğinizi bilerek tüketeceğiniz misler gibi tereyağı.........
Sabah kahvaltısında ekmeğinize sürün sürün yiyin.........Afiyet olsun..........

10 yorum:

  1. Gerçek kaymakta böyle mi yapılıyor, merak ettim.Ama çok pratik anlatmışsınız,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. annane yayıkta yapardı tereyağı,ayran ile beraber büyük çömleğe doldurur ,işini bitirip tuzlardı,ben ,dayım,teyzem direk çömlekten ayranlı tereyağı ekmeklere sürürdük,annane uyanınca tereyağı yarılanmış,mis gibi oluyorduu,ellerine sağılık .

    YanıtlaSil
  3. Bizde böyle yapariz, ve cok severek yeriz, ellerine saglik ;)

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık pratik bir lezzet.

    YanıtlaSil
  5. vay be çok güzelmiş bu.. en kısa zamanda deneyecim.. ama ne kadar kaymak ne kadar süt koyacağız..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, annem de böyle yapardi, ben de tereyagini cok severim, özellikle de ev yapimi olanini, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  7. Süt koymuyoruz Sevgi hanım.. sadece sütün üstündeki kaymağı kullanıyoruz ölçü yok yani...

    YanıtlaSil
  8. tarif için teşekkür ederim. bir kaç seferdir aldığım sütün kaymaklarını biriktirdim buzlukta tereyağı yapmak için ben de bu tarif iyi oldu.
    herkese afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  9. oooffff diyetteyim ama hersey harika gozukuyor ellerine saglik
    blogunu izlemeye aldim cnm
    banada beklerim
    sevgiyle kal
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?