17 Ağustos 2010 Salı

YAZ TURŞUSU..

Sıcak sıcak yine çoook sıcak...

Burası sıcak orası serin diye bişey yok sanırım bu günlerde, her yer çok sıcak ve birçok ülke yanıyor. Herşey zamanında güzel yazın sıcak kışın soğuk ama bu sıcaklarda biraz fazla olmadımı? Aslında ben insanlardan çok hayvanları düşünmeye başladım, zavallı hayvanların sıcakta susuz kalmaları beni çok düşündürüyor. Ne olur kapılarımızın önüne bir kap su koyup bu mübarek günlerde susuz ve biçare gezen sokak hayvanlarına çare olalım...

Ben yaz kış kapımın önünde su kabını hiç eksik etmem, sizlerde böyle bir alışkanlık edinin lütfen..

Gelelim yaz turşusuna, Babadağda bu turşu'ya taze turşu derler..

Biber ve patlıcanın lezzet bombasına dönüştüğü bir turşudur:) Hele birde acı biberle yapıldımı offfff harika olur..

Geçen gün barbunya pişirmiştim onun yanına yapmıştım tuşuyu, barbunya ve pilavla çok yakışıyor tavsiye ederim..
Malzemeler.
1 tane bostan patlıcanı kullandım normal patlıcanlada oluyor evde bostan patlıcanı vardı:)

15-20 tane kadar iri yeşil biber.

10 diş kadar sarımsak.

1 su bardağı ve 1 çay bardağı sirke.

1 yemek kaşığı kadar limon tuzu. yeteri kadar tuz.

Patlıcanı alacalı soyup iri küpler halinde keselim.

Biberleride 3 parmak boyunda kesip çekirdeklerini çıkartalım.

Büyükçe bir tencereye su doldurup kaynatalım, içerisine 1 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzu ve bir çay bardağı kadar sirkeyi ilave edelim ve patlıcanları içine atalım yumuşayıncaya kadar pişirelim..

Başka bir tencereye yine su doldurup kaynatalım ve ocektan alalım içine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzu, 3-4 tane kesme şeker ve 1 su bardağı sirkeyi ilave edelim..

Yumuşayan patlıcanları kevgirle alıp hazırladığımız diğer suyun içine alalım.

Patlıcanlardan sonra aynı suya biberleri atalım ve onlarıda yumuşayıncaya kadar haşlayıp, patlıcanların yanına alalım.

Artık haşlama suyunu dökebiliriz..

Sarımsakları soyup tuzla dövelim ve turşumuzun içene ilave edelim.

Soğuduktan sonra afiyetle yiyelim:))

Afiyet olsuuun....

9 yorum:

  1. Eskiden kapımızın önünde çok hayvan olurdu. Şimdi yok...
    Neden acaba. Belediye mi topluyor diye düşünüyorum...Görürsem mutlaka su-yemek veririm canım...
    turşu nefis olmuş. Birde patlıcanlı olursa offfff
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. evet ya biz neysede hayvanların işi çok zor ,babamda bahçesinde heryere su kapları koyardı hatta ağaçlara su kapları bağlardı kuşlar için...
    bir iki kez yiyecek verdğim bir kedim oldu şimdi kapımdan hiç ayrılmıyor suyu yemeği hazır oluyor artık sokağın başında beni bekler buluyorum onu bir yerden geldiğimde benle birlikte kapıya kadar geliyor:)


    ellerine sağlık ayrıca çok lezzetli olur bu turşu

    YanıtlaSil
  3. Çok severim,sık sık yaparım.Ellerine sağlık,çok leziz olmuş,,,sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık. Çok leziz, turşunun her türlüsünü çok severim.
    Hayırlı iftarlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzelll, evde tek başınayken, rahatça denenecek, hemen:)

    YanıtlaSil
  6. Çoook haklısın canım çoook. Bu sıcakta hayvanlar ne kadar da acınacak durumdalar. Biz annemle sokak hayvanlarına hem su koyuyoruz hem de onlara mama alıp veriyoruz. Umarım bizi örnek alan başkaları da olur.

    Turşuya gelince harika olmuş canım patlıcanı turşuda hiç görmemiştim ama fena olmaz gibi geldi hele de senden bu kadar övgü almışken.


    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  7. Kıştan yaza turşu kalmayınca hemen yapıp yemeli. turşusuz kalmaya gerek yok di mi ama... Ellerine sağlık Melekciğim... Hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  8. Ellerine saglik. Cok güzel bir tursu olmus. Bu sicaklarda Allah sabir versin. Sevgiler...

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?