5 Aralık 2009 Cumartesi

KIYMALI PİDE...


Bayramda hiç et yiyemem, o kadar çok eti bir arada görünce zaten insanda bir öğğğğğk duygusu oluyor(ne demekse demeyin anlayın) normalde öyle et yemeyen birisi değilimdir ama sık sık da et tüketemem midem bozulur hemen.

Ben daha çok hamurla yada patatesle birleşmiş et yemeği çeşitlerini tercih ederim, ben yemeyince evde de pişmedi bayram bitti bir et yiyemedik isyanlarına dayanamayarak hemen bir kıymalı pide yaptım.
Kaburgalardan sıyırdığım etlerden kıyma yaptırdım, bu kıyma ile yemekler ve böyle börek pide türü şeyler çok lezzetli oluyor.

Yarım kg kadar kıymaya 2 tane orta boy soğanı ince ince doğradım.
4 tane orta boy domatesi küçük küpler halinde doğradım.
Yarım demet maydanoz, tuz, karabiber ile beraber yoğurdum.
Eğer katı bir harç olursa içine biraz su ilave ediyorum biraz yumuşak olmalı.

Hamur için göz kararı bir hamur yoğurdum ama bir pide için 1 yemek kaşığı un ölçü olabilir tahmini:)
Çünkü bu pideler tavada piştiği için çok büyük olamıyorlar.

Hamurunu un maya tuz biraz toz şeker ve su olarak yoğuruyorum ama yumuşak bir hamur olmalı.

Yoğurulan hamuru mayalanması için ılık bir yerde kabarana kadar bekletiyorum.
Hamurun biraz yumuşak olmasından dolayı kaşıkla hamurdan parçalar alıp hemen unun içine kuyup orada cevizden biraz daha büyük bezeler yapın. Unladığımız tezgahın üzerinde merdane ile ince uzun tava boyunda açın.

Bu arada en büyük boy teflon tavayı büyük ocağa koyun ve ocağın altını açın.

İçine 1 kaşık yada biraz daha fazla iç koyup kenarlarından çekiştirerek pide şekli verin. Hazırladığınız pideyi hemen tavaya koyup kapağını kapatın ocak çok açık olmasın pişmeden yanar çok da kısık olmasın ikisinin arasında ayarlayın.

Bu şekilde arka arkaya pideleri hazırlayıp pişirin, pişen pideleri bir tepsiye alın.
Yemek saatine yakın fırının ızgarasını en sıcak ayarda açın tel ızgarayı en üst rafa yerleştirip pideleri ızgaranın üzerine koyup kapağını kapatın üzerleri kızarana kadar pişirin ve fırından çıkan pidelerin üzerine tereyağı sürerek Afiyetle yiyin...

Meleğin notu: pidelerin hamuru olduça ince olmalı ona dikkat edin; çok kalın pide lezzetli olmaz çıtır çıtır olmalı. Onun için hamuru bir yemek kaşığı ile küçük parçalar olarak kullanın..

16 yorum:

  1. mımm bu içi hazırlasak pideciye yollasak nasıl olur:)şaka tabi ama memleketteyken kullandıgım yöntem buydu .ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Eminim tadı da görüntüsü gibi enfes olmuştur.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım. Bende yaparım kıymalı pideyi. Birde ortasına yumuta kırarım. Yanına da ayran.

    Hmmmmmm Canım çekti.

    Sevgilerimle canım

    YanıtlaSil
  4. Melekcim pidelerin muhtesem gözüküyor....
    su anda elimde ne var biliyormusun?


    Hayir mi??
    Elimde cay var cay!!!
    Peki elimde bu pidelerden niye yok?

    Offff offf ne iyi olurdu ama...

    YanıtlaSil
  5. evde pide yapmayı ben de denemiştim hatta bloguma da övüne övüne koymuştum ellerinize sağlık nefis görünüyor olsa da yesek

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık Melekciğim.Nefis görünüyor.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık, harika görünüyor pideler..

    YanıtlaSil
  8. pideler nefisss melekcim ellerine sağlık öyle yoğun çalışmaaktayım sorma görüşelim bitanem öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  9. gerçekten harikasınız melek hanım.... 1,5 yıl aradan sonra tekrar yapmaya başladım ama yinede işle birlikte yürümüyor mutfak işi... hele blog ayrı zaman istiyor.... acaba işi bırakıp mutfağa tamamen terfi mi etsem hemşerim.....

    YanıtlaSil
  10. Degisik bir pisirme yöntemi.Güzel olmus canim ellerine saglik.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  11. Arkadaşım şu an çok açım ve senin şu pideler gözüme harika ötesi güzel görünüyor...Nefis olmuş ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Melekcim pideler nefis görünüyor şimdi ayranla ne güzel giderdi.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. MELEKCİM ELLERİNE SAĞLIK SELAMETLE KAL

    YanıtlaSil
  14. Ukrayna'dan Cagatay.
    Hanimefendi bravo! Evdeki firinda pide yapilamiyor. Isisi yetmiyor. Tava yontemi harika!! Lahmacun;da yapiyoruz bu sekilde.Gurbette insanin cani cekiyor. Tava yontemi super.

    YanıtlaSil
  15. Çağatay bey ben pide ve lahmacunu hep bu yöntemle yaparım ve sonuç hep mükemmel olur.... Bizler istediğimiz zaman dışarıda yiyebiliyoruz ama sizin gibi gurbette yaşayanlar için bir nebze de olsa hasret kaldığınız tatlarla bu şekilde hasret giderebilirsiniz...

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?