30 Ocak 2010 Cumartesi

KETEN HELVA....

keten helva


Arkadaşlar yorumlarınız ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Beni ATV Kültür Aşı programın'da izleyip ziyaretime gelen birçok arkadaşın yorumu beni çok mutlu etti:))

Geçen sene yayınlamıştım bu keten helvasını, ama şimdi yeniden güncelledim arayan kolay bulsun diyerekten:)

Şimdi sizlere keten helvası bilirmisiniz? diye soruyorum:)

Keten helvası bizim Babadağda çok eskilerden beri yapılan bir tatlıdır. Çok eskilerden küresel ısınmanın olmadığı zamanlarda kış aylarında çok kar yağar ve o karlı kış gecelerinde komşular bir araya toplanıp keten helvası yaparlarmış, aslında mış dememem lazım benim çocukluğumda'da yapılırdı:)

Her kar yağdığında aklımıza keten helvası gelir, geçen hafta Kayseriye gittiğimde tabiiki kar yağdı, annemin aklına gelmiş ve keten helvasının çövenini hazırlamış... Bu helvayı yapmak için en az üç kişi lazım, kardeşimin komşuları misafirliğie gelmişlerdi hemen onları da tepsinin başına oturtuk:) keten helvası çevirmeye başladılar ben de foto muhabiri olarak resimledim.

Şimdi keten helva için ne gerekliymi bakalım....

5 su bardağı şeker....
3 su bardağı su...
1 kg un.....
İri bir parça limon tuzu...

İlk olarak şekeri su ile ocağa koyup kaynatarak çövenini hazırlıyoruz. Çövenin olduğunu anlamak için iyice kaynadıktan sonra bir damla suya damlatıp hemen alıp o parçaya tırnağımızla bir fiske vuruyoruz çıt diye kırılıp fırlayınca çöven olmuş demektir. (ortalama 50- 55 dakika kadar)

Aslında iş bu çövenin kıvamını tutturmaktadır..

Hazırlanan çöven sıvıyağla yağlanmış bir tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır.
Şimdi sıra unu kavurmaya geldi.

Un bir tencereye alınıp un kokusu kalmayıncaya kadar kavrulur ve oda soğumaya bırakılır.
Soğuyan çöven tepsiyi çok az ısıtmak kaydıyla tepsiden çıkartılır ele alınır ve uzunca bir rulo yapılır.

Rulonun iki uçları birleştirilerek bir halka elde edilir. Bu halka elde sıkılarak genişletilip 8 gibi yapılarak katlanır ve tekrar büyütülüp tekrar 8 gibi yapılıp katlanır. Soğuyan unun içine koyulan halka artık un ile beraber 3 kişin yardımıyla çevrilmeye başlanır.

Önemli olan herkesin ellerinin aynı anda hareket etmesi ve elde tutulmadan hemen hemen tuttuğunuz bölümü yanınızdaki kişiye vererek seri bir şekeilde çevirmektir.
keten helva Halka çevrilerek genişletilir.
Genişleyen halka 8 gibi yapılıp katlanır ve tekrar çevirmeye devam edilir.Bu çevirme işlemi ortalama 17-18 kere tekrarlanır. Çevirirken unlar çövenin üzerine doğru atılmalıdır.
Çöven çevrildikçe ince ince ip şeklini almaya başlar, aşağıda gördüğünüz gibi.
Çevirmeye devam...


Çevirme işleminin son demleri artık iyice inceldi
En sonunda tepsi genişliğinde açılır..

Ve tepsiye iyice yayarak birbirine yapışması önlenir.

keten helva
Tamamen dağıtılan helva..Hilal'in bana ne kadar inceldiğini gösterdiği anda önünden uçan tepsi gibi hemen serin bir ortama örneğin balkona alınır ve biraz sertleşmesi için 10-15 dk kadar balkonda bekletilir.
Eğer yapıp yerseniz sizlere afiyet olsun..

Not: Unu kavururken yağlada kavurlabilinir, o zaman daha çok pişmaniye gibi oluyor...

64 yorum:

  1. Yeni yilin hepimize, oncelikle, saglik, mutluluk ve basari, ulkemiz icin de aydinlik yarinlar getirmesi dileklerimle, sevgilerimi gonderiyorum.


    Ayrica da nefissss

    YanıtlaSil
  2. ooo çok güzelll..bayıldım..bu tarifin arşivinde olması süper...bigün cesaret ve üç adam toplar denerim belki...bayıldım görüntüsüne...aşamaları harika çekmişsin..ellerine sağlık...

    ve aileninde ellerine sağlık....

    kayserinin karı bitmez şekerim..olmadı erciyesten ödünç alırsınız:)))

    öptüm seni...hayırlı yıllar....

    YanıtlaSil
  3. Melekciğim ne kadar zor ve detaylıymış yapması. Ellerinize sağlıkk eminim ki nefiiiiis olmuştur.
    mutlu yıllar
    Funda

    YanıtlaSil
  4. hakikaten pişmaniye gibi enfes görünüyor,yapanların ellerine sağlık.
    sana da afiyet olsun:)))

    hicri ve miladi yılımız hayırlı ve bereketli olsun..
    sevgilerimle canım..

    YanıtlaSil
  5. Duymuştum ama yapılışını görmek çok ii oldu ellerinize sağlık zahmetli bir helva:)

    mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar canim,
    hanimlarin ellerinie saglik, seninde ne ugrasili ismis bu, harika bir dayanisma ile yapilmis.
    Canim sana ve ailene, saglikli, mutlu ve huzurlu nice yillar diliyorum, sevgiler....

    YanıtlaSil
  7. YANAR YANARDA İÇİM ONA YANAR BEN NASIL BİR GAFLETE DÜŞÜP GELMEDİM OGÜNN:))))) TADINA BAKARDIM HEPİNİZİN ELİNE SAĞLIK CANIM ÖPTÜM SEVGİLER

    YanıtlaSil
  8. nefis nefis...emeginize saglik canim....

    Hayallerinin gerçeğe döndüğü bir yıl diliyorum canim
    Yeni yılın tadı tuzu yerinde olsun, hayatın kıvamını tuttur...
    sevgiler...

    www.yenitadlar.blogcu.cum

    YanıtlaSil
  9. > "...BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR VE

    > BİR ORMAN KADAR KARDEŞCESİNE..."

    > YAŞANACAK YENİ BİR YIL DİLEĞİYLE...

    YanıtlaSil
  10. Mutluluk bankasının sevgi şubesinde,
    2009 no'lu hesabınıza,
    365 gün daha yatırılmıştır.
    Mutlu bir şekilde harcamanız dileğiyle..
    MUTLU YILLAR:))

    YanıtlaSil
  11. Sıkıntıların geride kalacağı, umutlarının sağlık ve mutlulukla gerçekleşeceği güzel bir yıl diliyorum..
    Sevgilerimle:)..
    aslı

    YanıtlaSil
  12. Yeni bir yıla girerken sevgi ve barış diliyorum. Savaşların, acıların ve felaketlerin, geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umuduyla.. Nice Yıllara!

    YanıtlaSil
  13. MELEK'CİGİM CANIM ARKADASIM 2009 'YILINDA TÜM HAYALLERİN GERCEK OLSUN...
    MUTLULUK,BASARI VE SAGLIK HEP SENİNLE OLSUN.

    MUTLU YILLARRR...

    YanıtlaSil
  14. oooo harika olmuş,ne zahmetli,ama bir o kadar da lezzetli olmuştur,yapanların ellerine sağlık...canım seninde yeni yılını kutlarım....

    YanıtlaSil
  15. Yeni yiliniz kutlu olsun!

    http://www.gartenwebcam.de

    YanıtlaSil
  16. İnsan,armağanını kalbi ile birlikte vermezse ne değeri vardır.
    Yeni yıllar ALLAH'ın bizlere verdiği armağandır.En mutlu günler seninle olsun.Armağanınla yücel,2009 senesinin tüm dileklerini vermesi dileğiyle NİCE MUTLU SENELERE....ÖPTÜM....

    YanıtlaSil
  17. Herkese mutlu,sağlıklı,huzurlu ve hayırlı yıllar diliyorum.
    Savaşların olmadığı, katliamların yaşanmadığı,bu yüzden kimsenin ölmediği,barış ve sevgi dolu nice uzun, güzel seneler yaşarız İNŞALLAH.

    YanıtlaSil
  18. mutluluk bankasinin sevgi subesine 2009 nolu hesabiniza 365gun yatirilmistir mutlu ve huzurlu bir sekilde harcamaniz dilegiyle mutlu yillar

    YanıtlaSil
  19. helva super valla:)
    herkesın ellerıne saglık..

    Dünyayı değiştirmek istersen yüreğine inan , dostlarına güven, sevgine sarıl.. Yeni yıl senin başarılarının anahtarıyla tüm kapıları açacaktır.. Mutlu Yıllar!!

    YanıtlaSil
  20. Nasıl büyük emekler var bu helvada... Melekciğim herkesin ellerine, emeklerine sağlık... Yeni yılın kutlu olsun... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Giren yeni yil saglik mutluluk huzur bereket getisin sana ve ailene
    mutlu yillar

    YanıtlaSil
  22. Yeni yılın mutluluk barış ve sağlık dolu günler getirmesi dileğiyle.

    Helvadda nefis görünüyor elleriniize sağlık..

    YanıtlaSil
  23. acayip hoş bişey bu.yapmak için çoook cesaret toplamak yetmez bi de konu komşu lazım..o da bende yok maalesef..bir dahaki karahayıt gezisinde mutlak yapan bir yer bulup yemeliyim acaba önerebileceğiniz bir lokanta filan var mı bu helvadan yapan..bi de denizlide babadağlılar pasajı vardı yazıda görünce hatırladım evimin aşağı yukarı tüm perdeleri ordan)))çok selamlar...

    YanıtlaSil
  24. Melekçim, sana bloğun gibi ışıl ışıl, cıvıl cıvıl bir yıl diliyorum, her sayfayı açışımda mutluluk duyuyorum sende öyle bir yıl sür, kocamaaan sevgilerle...

    YanıtlaSil
  25. Görüntü çok hoş
    sanki pişmaniye yapılışı gibi geldi
    Çeke çeke olmasından dolayı

    2009 dada beraber olmak dileğiyle
    Herşey gönlünce olsun

    YanıtlaSil
  26. Melek'ciğim,
    Ne emek isteyen bir iş bu değil mi? Ama sonucu muhteşem olmalı. Hepinizin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Ey Müslüman Farkındamısın!
    Tükettiğin her Siyonist ürünü Müslüman Filistin halkının üzerine füze oluyor, bomba oluyor yağıyor. Bizler bütün Müslümanları ve vicdandan zerre kadar nasibini almış tüm "insanları" Yahudi ürünlerini BOYKOT etmeye davet ediyoruz. İşte o ürünler: MC. Donalds, İntel, Johnson&Jhonson, Nestle, Danone, Maggi, Huggies, Calvin Klein, Loreal, IBM, Marks&Spencer, Schwepps, Coca- Cola...

    YanıtlaSil
  28. Mutlu,saglikli ve huzurlu bir yeni yil gecirmenizi diliyorum.

    Böylesi zahmetli bir helva da mutlaka cok lezzetlidir,yapan ellere saglik.

    YanıtlaSil
  29. 2009 tüm güzellikleriyle hepimizi sarsın!!

    Ayrıca ben bu tarifi geçenlerde tvde görmüştüm ve oradaki adamlar bu çok zor bir tarif bayanlar yapamaz diyordu tam da onlara inat ellerinize sağlık kızlar!!!

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  30. Marifetli Meleğim bu helva beni aşar valla:-)))
    Canım yeni yılda tüm düşlerinin gerçekleşmesini dilerim, nice mutlu yıllara...

    YanıtlaSil
  31. mutlu,huzurlu,sağlıklı ve bol paralı yıllar diliyorum.harika bir helva sanki pişmaniyeye benziyor.herkesin ellerine sağlık.hoşçakal.

    YanıtlaSil
  32. Melek,
    Nice mutlu sağlıklı yıllar dilerim. 2009 Dünya'ya daha çok barış getirir umarım.

    Helva yapımı zahmetli görünüyor ama ben yiyen takımında olduğuma göre dert etmeme gerek yok. Internet gelişsede şu yaptıklarını ışınlamanın yolunu bulsamalar memnun olacağım.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Sevgili meleğim helvada helvamış vala yapması bayağı zahmetliymiş neyse bizim yerimize yiyenlere afiyet olsun mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
  34. ımkansız yapamam dedım resımlerı görünce:)
    senı tebrık edıyorumb öyle zor zahmetlı bışeyı yaptığın ıçın sanırım ben böyle zor ışlere gelemıyorum çabuk sıkılıyorum

    YanıtlaSil
  35. Çok zahmetli bir tarif ama insan yemeye başlayınca bütün yorgunluğu geçiyordur herhalde.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  36. Ellerinize saglik.Simdi babamin yanina gidebilsem yaptiracagim ilk sey olacaktir eminim.Bizim oturdugumuz yer kisin bile soguk olmadigi icin maalesef yapamiyoruz.Ancak paketlerle idare ediyoruz.Tek soyleyebilecegim yiyenlere bol bol afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  37. o ne kadar değişik ve ne güzel bir tatlı öyle...harika görünüyor... ellerine sağlık herkesin...bloğunu izlemeye devam edicem, sende beni izle ... bana yol göster... mutlu yıllar

    YanıtlaSil
  38. muhteşem, emeği geçenleri tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  39. MERHABA MELEK
    BENDE BU TARİFİ GÖRÜNCE BİR NOSTALJİ YAŞADIM BENİM BİR ANANEM VARDI O DA YAPARDI KETEN HELVASINI VE BEN ÇOK SEVEREK YERDİM BELKİDE YİRMİ SENEDİR YEMİYORUM AMA MUHTEŞEM BİR LEZZET OLDUĞUNU BİLİYORUM EN KISA ZAMANDA YAPIP SANA SONUCUNU BİLDİRECEĞİM
    AYRICA BU TARİFİ BU SİTEYE KOYDUĞUN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SELAMLAR
    SERVET KOÇYİĞİT

    YanıtlaSil
  40. atv de kültür aşı programında izledim sizi şimdi, keten helvası tarifi almak için blogunuzu ziyaret ettim ellerinize sağlık mükemmel bir tarif umarım becerebilirim :)

    YanıtlaSil
  41. Selamlar, bugün tv.de izledim programı ve hemen geldim sayfanıza, bende blogcuyum ve tv.de bi blogcuyu görünce o kadar sevindim ki:)))


    Ellerinize sağlık, sevgiler selamlar
    (sizi izlemeye aldım, bende sayfama beklerim, dua ile..)

    YanıtlaSil
  42. sizi televizyonda görmek çok güzeldi sanki çocukluk arkadaşımsınız görünce bagırmaya başladım eşime bak melek melek diye blog böyle birşey denizliden gelinimiz var yemeklerinizin çok güzel oldugunu biliyorum

    YanıtlaSil
  43. meraba melek abla! ben seni bugün kültür aşında izledim.blogun gerçekten mükemmel!
    bende seni blopguma bekliyorum.senin blogun kadar güzel olmasada

    pinargamze.blogcu.com

    1 yorum yaparsan beni çok mutlu edersin.
    çok sevinirim
    lütfn bnm sitemede 1 yorum yapar mısın???
    N'olurrrr
    kırma beni

    YanıtlaSil
  44. Ablam programı seyrettim ama yazınızda eksik var limon yada limon tozu şekere katılmak zorunda yoksa çövenin kıvamı tutmuyor limon tozu az konulursa çöven ağızda dişlere yapışıyor yani kıtrdamıyor çok koyulursada acı oluyor siz bu dengeyi
    nasıl yapıyorsunuz limon yada tozunun
    ölçülerinide yazarmısınız biz 6-7 kere yaptık görünüş olarak mükkemmel aynı pişmaniye inceliğinde ama tadı tutmuyor

    YanıtlaSil
  45. merhaba ben de sizi kültür aşında izledim ama sanırım orada çövenin içine limon sıkıldığı söyleniyordu yanlış da hatırlıyor olabilirim bu akşam yapmayı düşünüyorum bunu açıklarsanız sevinirim hoşça kalın...

    YanıtlaSil
  46. Ben bugün izledim seni ve helvanızı Melek'ciğim, harikaydınız.

    YanıtlaSil
  47. Melek hanim oncelikle size ve de opulesi elleri olan emektar teyzelerimize istanbuldan cok sevgi ve saygilarimi yolluyorum bugun atv gordum iste benim ulkem benim fedakar turk kadinimin basarisi vede turk halkinin birligiyle ortaya cikan saheser dedim gurur duydum ellerinize kollariniza allah zeval vermesin harikalar yarattiniz sizden bir ricam olacak coven dediniz helvayi yaparken tam aciklarmisiniz ayrica covenotu diye bir bitki var acaba ondanmi bahsediyorsunuz lutfen beni ve benim gibi kafasi karisanlari aydinlatirmisiniz simdiden cok tesekkur ederim ayrica bugun atv cikan teyzelerimizede cok selamlarimi iletin istanbuldan SEBA HANIM

    YanıtlaSil
  48. IYI AKSAMLAR MELEK HANIM,
    bugun sizi atv de seyrettim size ve emegi gecen teyzelerimizin ellerinize saglik yalniz anlamadigim bir konu var umarim benimle ayni fikirde olanlarada bir aciklik getirmis olursunuz benim bildigim covenotu diye bir bitki var fakat sizin tarifinizde sadece sekerden yapiliyor diyorsunuz bazi yorumlarida okudum arkadaslar tutturamamislar acaba tam aciklarmisiniz coven diye siz neyi anlatiyorsunuz lutfen en kisa zamanda bu konuyu aciklarsaniz cok mutlu oluruz size ve emegi gecen teyzelerimize cok sevgi ve selamlarimi iletirim. ISTANBULDAN SEBA HANIM

    YanıtlaSil
  49. Selamlar Seba hanımcım..
    Çöven dediğimiz sadece şekerden hazırlamış olduğumuz çok koyu kıvamlı ağda bizim burada buna keten helvasının çöveni derler çöven otuyla ilgisi yok yani. tarifte de vermiş olduğum miktarlarda şeker ve su ile yapılan oldukça sert kıvamlı olan bu ağdadan yapılır helvamız ama bunun kıvamını tutturmak da oldukça zordur derece filan kullanmadığımız için el kararı yapılır.
    Umarım açıklayıcı olmuştur.
    Güzel sözleriniz için de çok teşekkür ederim sevgilerimi yolluyorum..
    Hoşçakalın..

    YanıtlaSil
  50. Melek,programı akraban Zeliha Topoğlu ile izledik.Sen beni hatırlarmısın bilmem,ben Zehra Hisarlıoğlu nun torunu Aysel Hisarlıoğlu( Gençgel).Bilal Eşref in torunu.Ben ablanla ilkokul 5 te aynu sınıftaydım(Meral le).Programı izleyince çocukluğum aklıma geldi,rahmetli babaannecim kar yağdı mı hep yapardı.Tutturması çok zordu,çöven için güç kuvvet lazım gerçekten.Ben ortaokul Babadağ da okudum,o zaman babaannemin yaptıklarına dikkat etmezdim,hatta geçenlerde şimdiki aklım olsaydı çok dikkatli izler,hatta not alırdım diye düşünürken bu programa rastladım.Zeliha teyze de senin bloğu söyledi,çok sevindim.Hepinizin ellerine sağlık...Seni çok öpüyorum,ablana selamlarımı iletirsen çok sevinirim.Aysel hisarlıoğlu

    YanıtlaSil
  51. Selam Aysel hanım..
    Sizi bende hatırladım şimdi hatta birde Yaşar olurdu zehra teyzelerde kalan dimi. Merale de selamını söyledim ne güzel blogumun sayesinde eskilerden beri görüşemediğimiz unuttuğumuz birçok arkadaşı da hatırlama şansımız oldu.
    Sevgilerimi yolluyorum.
    Hoşçakalın

    YanıtlaSil
  52. melekcim ben programi izleyemedim malesef simdi bloguna gelince yeni haberim oldu cok zahmetli ama deger dogrusu emegi gecen herkesin ellerine saglik cok yogun calistigim icin ziyaretlerim hep aksiyor kusura bakma öptüm canim sevgiler

    YanıtlaSil
  53. MERHABA. PROGRAMI TESADÜFEN İZLEDİM ARA ARA GİRİP SİTENİZE BAKIYORUM BEN DE ÇOK SEVİYORUM MUTFAKLA UĞRAŞMAYI. SİZ TV DE KETEN HELVAYI ÇEVİRDİKÇE KOKUSU BURNUMUZA KADAR GELDİ ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYODU. ELİNİZE SAĞLIK. ANANEM DE İSTİYO YAPMAK AMA BAKALIM NE ZAMAN YAPARIZ :))

    MERVE BAŞ

    YanıtlaSil
  54. Merhaba Melek Hanım, Kültür aşı programında sizden önce Nazilli'den benim yaptığım Dom dom helva tarifi yayınlanmıştı. Sizi izledikten sonrada hemen size yorum yazdım ama problem mi oldu bilmiyorum benim yorumum görünmüyor. Acaba yorumum size ulaşmadı mı
    www.yemekdefterim.blogcu.com

    YanıtlaSil
  55. Sizin yorumu aldım ama o başka bir tarifime yapılmıştı:) okudum size ziyarete geldim fakat yorum yazamazsınız diye bir yazı çıktı yorumumu gönderemedim inşallah tekrardan ziyaret eder ve bu cevabımı görürüsünüz. ama tekrardan deneyeceğim:)
    hoşçakalın..

    YanıtlaSil
  56. Ah canım bizde yapmak istiyoruz ama cesaret edemedik.

    YanıtlaSil
  57. Hanımlar da hiç girişken değilmiş, ben erkek olarak bana ilginç gelen böyle zor tarifler bulunca hemen denerim, ne kaybedersiniz ki... Bir de helvayı tam tutturabildiğinizi ve sonra dostlarınızla yaptığınızı düşünün, ne kadar eğlenceli ve sonu tatlı bir şey olur.

    YanıtlaSil
  58. Melek hanım'cığım çok teşekkürler bu güzel paylaşım için.Resimlerdeki emeği gecen hanımlarada çok teşekkürler.Eşim çok sevinecek tarifini alsanda yapsak demişti şimdi yapmayı deneyeceğim umarım olur:))) sevgiler...
    http://hamaratabla.yetkinforum.com/

    YanıtlaSil
  59. canım bizde buna tel teli deriz ayyyyyyyyyyyy agladım valla artık gurbette yapamıyoruz annemler ananemler butun aile bır araya geldıkmı ilk işimiz telteli çekmek olurdu canımda istedı eskı gunlerıde özledimmmmmmmmm tepsiyi kapan balkona çıkardık bıryandanda yerdık agzımız yüzümüz unnnn ay çok duygulandım baka kaldım fotolara öğlece

    YanıtlaSil
  60. Çalışırken cezerye,lokum,ve çekme helva (pişmaniye) yapmış biri olarak bende sizlere küçük ayrıntılar vermek istedim.helva çekerken 3 kişi çektiğini varsayarsak(şeker fazla olursa insana çok ihtiyaç oluyor yoruyor meret:) ) şeker 3 bardak su 1.5 bardak yeterlidir çok kısık ateşte 40 dk kaynatın son 10.dk da bu karışıma yarım çay kaşığı limon tozu atın (limonla denemeyin şekeri çıtırdatamaya bilirsiniz çıtır olsundiye çok kaynatırsınız ve şeker kararır hem ekşi ve acı olur)
    oyüzden limon tozu ile yapın şimdi esas püf noktasına geldik şeker çıtırdadımı buna 1 çaykaşığı şekerli vanilin atın hani keklere kabarması için konulurya ondan atın bu şekerin kaynamasından dolayı hem acılığını alır hemde çok güzel koku ve tat verir şekeri elimize aldıktan sonra beyaz sakız gibi olana kadar çürütüyoruz yani uzatıp toplayıp tekrar uzatma işlemi.
    Birde helvayı açarken hem rahat açılsın diye hemde sonlara doğru yarıda kalıp kopmasını istemiyorsanız unu sıcak kullanın. Bu arada bizde margarinle kavurulmuş un kullanılırdı

    YanıtlaSil
  61. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim bunlar püfnoktalaı demekki sizler profesyonel olarak bu helvaları yaptığınız için biliyorsunuz bende hep acaba püf noktası nedir bu her zaman yapanların diye düşünüyordum bizler bu helvayı kış gecelerinin eğlenceci olarak atalardan beri gelen bu şekli ile bildiğimiz için hep bu şekilde yapıyorduk bundan sonra sizin biliglerinizi de kullanacağım.
    Teşekkür ederim ve varsa böyle bilgileri mail adresime mail gönderirseniz menun olurum

    YanıtlaSil
  62. buu yaptıgınızz enfesss bişeyy şahanee bii tatttt harikaaa ama ben bunun adının keten helvası oldugunu yeni öğrendim çünkü biz buna tel tel diyorduk :D ve bunun çerkeslere ait bir atlı oldugunu düşünüyorduk :)

    YanıtlaSil
  63. Maşallah eltilere yapımı bayağı zahmetli ama değmiş tadını merak ettim doğrusu ellerine,emeklerine sağlık sevgiler ;))

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?