4 Aralık 2007 Salı

NANALI TAHIRNA:)) (NANELİ TARHANA) VE SOBEEEE



Sevgili Esra(matrakiye) ve Banu(cincinsfikirli) beni sobelemişler. Benimde cevaplamaya fırsatım olmadı, ama Esra inatla nerede benim sobe cevaplarım diye tutturunca hemen oturayımda bari vereyim şu cadalozun:)) istediği cevabı diye düşündüm.

SOBE SORUSU ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI....

Bak esracım şimdiki aklım olsaydı: ilk olarak yazın sana örnek olarak bakasın diye işlediğim masa örtümü vermezdim:)) dermişim ŞAKA ŞAKA tabiki..

Ne cevap versem bilemedimki insan düşününce aklına bişey gelmiyorda. Ama şunu söyleye bilirim. Şimdiki aklım olsa okuyup bir meslek sahibi olmayı ve hani şu çocukta yaparım kariyerde diyen kadınlardan olmak isterdim..

Bende kimleri sobelesem acaba?

İşte sobelediğim arkadaşlarım

1 YEŞİMİNSOFRASI (yeşimcim hadi cevapla bakalım)

2 SERAPSİNGİN (serapcım cevabını bekliyorum)

3 NENNENMUTFAKTA (nill hadi koş koş bak sobelendin)


Ben üç arkadaşımı sobeleyeyim daha fazla sobelersem diğer arkadaşlara ebe kalmayacak

Evet kızlar şimdi cevaplayın bakalım ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI....

Banu'nun sobesini bir sonraki yazıma bırakıyorum onun sobesinin soruları farklı çünkü ...

Geçen gün ablama uğradım oturduk, eh tabii iki lafın belini kıralım dedik:)) muhabbet ettik. tam kalkıyordum nanalı tahırna pişiridim, yede öyle git dedi.



Belki herkes bilmez ne olduğunu babadağda eskiden beri pişen bence eski insanların salata türünde tükettikleri bir çeşit. Tabii eskiden bu kadar çok çeşitmi vardı insanlar kendi imkanlarıyla bişeyler yapmışlar. Buda o zamanlardan beri gelen bir çeşit.


Bunu annemler genellikle misafirler gelince çay faslından önce ikram ederler. Daha sonra çayla tatlı bişeyler ikram ederler zaten bu oldukça doyurucu olduğu için börek çörek türleri yapmaya gerek kalmaz.

Tarifine gelince

*Buğday değirmende irice öğüttürülür. Bu öğütülmüş buğdaya biz göce deriz.



*Bu buğday (göce) ne kadar pişirmek istenirse üzerine çıkacak kadar suyla haşlanır. Yumuşak *bir lapa kıvamında olmalıdır. Eğer suyu az gelirse ilave edilir.

*Haşlanan göce ılınmaya bırakılır.

*Bu arada bol miktarda kese yoğurdu su ile biraz ezilir. (bizim burada kese yoğurdu kullanılır)

*İçine tuz ve bol kuru nane ilave edilir.

*Ilınan göce tabağa alınır ve üzerine naneli yoğurttan bol bol dökülür istenirse acı pul biberle beraber afiyetle yenilir...

24 yorum:

  1. İlk yorumu cadaloz Esra yazsın dedim.=))ya evet bence de ilk olarak o masa örtüsünü vermezdin:=) iyi cevaptı walla... ah bend eçok isterdim hem kariyer hem de bi meslek sahibi olmanı.. keşke... cevabın için sağol canım..meral abla ya da çok selam söle...15 i gecesi denizli deyim..... öpüyorum..

    YanıtlaSil
  2. iyi akşamlar canım.ben yerim bu nanalı tahırnayııı..değişik bişeymiş yaa..içinde yoğurt olan herşeyi severim ben:)))

    YanıtlaSil
  3. canım merhaba,
    cok degısık olmus ellerınıze saglık. deniyeceklerım arasında. sevgıler...

    YanıtlaSil
  4. Melekcim zyaretin için teşekkür ederim,tekrar beklerim.bloğun çok güzelmiş geç keşfettiğim için üzgünüm.

    YanıtlaSil
  5. soğuk ayran çorbası dediğimiz bir çorba var ona çok benziyor aşurelik buğday ve nohut haşlanıp ayran ekleniyor üzerine nane ekiliyor bu çorbanın sıcağıda yapılıyor ben çok seviyorum ismi çok güzel yöre yemekleri gibi yok büyüklerimiz ne kadar yaratıcıymış yiyenlere afiyet olsun ellerinize sağlık sevgiler canım

    YanıtlaSil
  6. cok degisik hic denemedim guzel oldugu kesin ellerinize saglik sevgiler

    YanıtlaSil
  7. tahırnan:)))) çok güzel olmuş canım ellerine sağlık...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. hmm nefis görünüyor..Eminim tadida öyledir ismini cok begendim ve yapanin ellerine yiyenin midesine saglik.. ;)

    YanıtlaSil
  9. Melegim, yine harika bir yöresel lezzetle senlendirmissin blogunu, ellerine saglik canim.

    Selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Denizliye ait bir yemek galiba,görüntüsü nefis olmus eline saglik

    YanıtlaSil
  11. Meleğim sobeni cevapladım canım gelde bak :))

    YanıtlaSil
  12. kazım çiçekçi bu güzel yemek ve pastaların tariflerini aşçımıza verip o yemekleri yapmasını istiyoruz acaba doğru mu yapıyoruz herkez bu enfes görüntülü yemekleri yapabilirmi? yoksa yetenek mi lazım

    YanıtlaSil
  13. ÇOk değişik bir tarif ama içinde yoğurt olunca eminim ki çok güzel olmuştur ,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Sayende Denizli ve Babadağ'ın yemek kültürünü öğreniyorum, öyle bir anlatıyosun ki tadını hissedebiliyorum.Senin mesleğin zaten var, iyi bir annesin, iyi bir mutfak yazarı, bir kültür elçisisin.Çalışan bizler emekli olup hep asıl mesleğimize dönmek istiyoruz ki sen şanslısın zaten onu yapıyosun.Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  15. merhaba melek, senin yemeklerin cok degisik oluyor benim esim aydinli oldugu icin senin yemekleri soruyorum oda biliyor bazilarini damak dadiniz cok güzel oluyor o yüzden cogu seyi senden ögreniyorum yöresel olarak tesekkürler,sevgiler

    YanıtlaSil
  16. slm:)
    tarhana nefis görünüyor ellerine sağlık canım sobenide cevaplıcam inşallah şuan çok kötü hastayım bikaç gün sonra cevaplyabilirim:)
    çok öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  17. meleğim, ne hoş bir tarif bu böyle...

    İlk defa görüyorum...

    Ama çok hoş bir lezzete benziyor.

    ellerinize sağlık

    sımmsıkı kucaklıyorum sevgiler...

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  18. selam.. çok degişik bir tarhana çeşiti...elinize saglık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Yöresel bir lezzeti tanıttığın için teşekkür ederiz:)Ellerine sağlık.Yani ablanın:)

    YanıtlaSil
  20. slm canım
    bu nanalı adı gibi ne değişik bişey ayol biraz haydariye benziyo ama değil.kese yoğurdunuda süzme yoğurt olarak anladım heralde öyledir...amann kafam karıştı..
    neyse ablanın ellerine sağlık sanada afiyet olsun sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. melekcim çok değişik bir tarif.ellerine sağlık canım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. ELLERİNİZE SAĞLIK FARKLI BİR LEZZET GÖRÜŞMEK ÜZERE

    YanıtlaSil
  23. :))).... ilk olarak müjdeeee... artık internet sahibiyim.... ve mutluyum... valla canım istedi ya nanalı tahırna... ben de ek olarak bu nanalı tahırnanın irmikle de yapılabildeceğini belirtmek istiyorum ki o da çok güzel olur... ama süzme yoğurt şart bence... hem de koyun olmalı missss gibi kokaraktan.... ayyyyy nerde bulucam ben şimdi kokulu koyun yoğurdu.. alacağın olsun valla...

    YanıtlaSil
  24. çok sevindim hemşerim en sevdiğim yemeği burda gördüğüme vee babadağımızın yemeklerini, damak tadımızı resimlerlede olsa buradan paylaşıyor olunmasına. Birde keşkeğimizin resmini koy ama babadağ keşkeği olsun :)

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?