Misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz hem görseli güzel hem lezzeti güzel bir tat....
Kayınvalidemdeki akraba günümüz için hazıladığım elmalı turtadan sizlerde denemek isterseniz işte tarifim..
Malzemeler..
İç malzemesi.
5 rendelenmiş elma.
3 yemek kaşığı şeker ile pişirilir.
Tamamen pişip suyunu çektikten sonra içine 3-4 yemek kaşığı pekmez, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz ve bir çay kaşığı tarçın ilave edilir.
Soğumaya bırakılır...
Hamuru için..
150 gr soğuk tereyağı.
1 çay bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı buzlu su.
2 yumurta sarısı.
2,5 su bardağı un
Tereyağını küp küp kesip unun içine alın ve mümkün olduğu kadar bıçakla kıyarak yağ ve unu birbirine yedirmeye çalışın...
Kırıntı haline gelen karışımın içine yumurta sarılarını ekleyin ve yoğurun son olarak suyu ekletin ve hamuru fazla elinizin sıcağıyla eritmeden karıştırın ve yarım saat dolapta dinlenmeye bırakın...
Not: Hamur bildiğimiz hamur gibi pürüzsüz bir hamur değil kuru ve pütürlü bir hamur olur.
Dinlenen hamurun yarısından fazlasını alın ve yağlı kağıt yada streç film arasında merdaneyle kalıbınızın büyüklüğünde açın ..
Yağlı kağıt serdiğiniz kalıbın içine hamuru yerleştirin ve kenarlarının dışarı doğru sarkan yerlerini keserek kalıbın kenarıyla aynı hizaya getirin...
Hazırladığınız elmayı koyun ve kaşıkla düzeltin...
Kalan hamuru açarak ister benim gibi bu kesici ruloyla kesip elmaların üzerini örtün..
Eğer benim bu rulodan yok derseniz şeritler kesin ve şeritleri kafes kafes elmaların üzerine yerleştirin...
Kenarından çıkan fazla hamurları benim yaptığım gibi şerit şerit kesin ve saç örgüsü yapıp kenarına yumurta akı sürüp yapıştırın..
Son olarak en üstüne yumurta akını fırça ile sürüp 180 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirin...
Afiet olsun...
Melekcim, turta muhteşem görünüyor. Eline emeğine sağlık...
YanıtlaSil