Kakırdak katmeri pek yapılan bir hamur işi değildir sanırım...... Katmeri çoğu kişi yapar, ama bu katmerde yağ yerine kakırdak kullanılması size kötü bişeymiş gibi gelebilir..............
Kakırdak ne bilmeyenler için bir açıklama yapmam gerek sanırım..:)
Kuyruk yağını erittiğimizde kuyruğun eridikten sonra kalan kırıntılarına biz kakırdak deriz..........
.
Resimelerde de göreceğiniz gibi yapımı oldukça basit bir tarif...........
Siz bu tekniği kullanarak kakırdak yerine başka yağlar kullanarak yağlı katmer, ya da tahin kullnarak tahinli katmer de yapabilirsiniz..........
Öncelikle un su tuz ve maya kullanarak klasik bir hamur yoğuruyoruz ve üzerini örterek biraz mayalanmasını bekliyoruz....... Ben bir kiloya yakın un kullandım......
Daha sonra kakırdakları rondoya koyup güzelce krem haline getiriyoruz.. Arada açıp kaşıkla karıştırmak gerekir kenarlarda yapışıp kalır güzel çekilmez...
Rondolanmış kakırdağın hali budur..:)
Hamuru dört parçaya bölüp 3 mm kadar açıp üzerine kakırdak sürüyoruz....
Daha sonra rulo yapıp un sertiğimiz tepsiye alıyoruz...
Her hamur bezesini aynı işlemi uyguluyoruz....
Bu hamurları tekrardan merdaneyle açıp bişey sürmeden tekrardan rulo yapıyoruz .......
Diğer hamurları da açıp rulo yapıp tepsiye alıyoruz üzerini örtüp 10-15 dk kadar bekletiyoruz...
Bekleyen ve mayalanan hamurlarımızı yarım cm kadar kalınlıkta açıp ısıttığımız teflon tavaya alıyoruz....
Isınmış tavada iki tarafınıda çevirerek pişiriyoruz.............
İşte katmerlerimiz hazır..........
Bunu nasıl yiyeceğiz diye sorarsanız biz salça ile yeriz ama sizler domates biber peynir vs ile de yiyebilirsiniz.....
Afiyet olsun...........
Ellerine sağlık kakırdakla değil ama tahinle kesinlikle yapacağım sevgiler...
YanıtlaSilMelek ciğim ellerine sağlık, ben tahinli yapıyorum; kıkırdaklı ilk kez duydum...merak ettim tadını şimdi deee kıkırdağı nereden bulacağız :)) size afiyetler olsun canım
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, çocukluğuma götürdün beni :) annemde poğça yapar içine koyardı ama o iyice kavurur kavrulmuş kıyma gibi küçük küçük olurdu. Çok lezzetli olduğuna eminim yıllardır yemedim.
YanıtlaSil:) Kıkırdağın böyle krema haline gelmesi şaşırtıcı. Annemde bazı hamur işlerinde kullanırdı kıkırdağı. Katmeri çok severim ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler*
cok güzel olmus
YanıtlaSilellerine kollarina saglik canim
Meleğim çok lezzetli olur ama değil mi? Annem kekini de yapardı. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSil