27 Ağustos 2012 Pazartesi

MELEK KEKİ...

Bir doğum günü daha geçti......... Oğlumla doğum günlerimiz arası bir gün ben 24 Ağustos, oğlum 25 Ağustos doğumluyuz.......... ben yaşlanmaya doğru giderken oğlum büyüyor.......... Başkaları için doğum günü pastası yapan biri olarak kendi doğum günümde pek pastayla muhatap olmak istemem......:) Ertesi gün oğluşun doğum günü olduğu için ona mutlaka bir pasta yapmam gerektiği için kendi pastam da araya kaynar gider.............

Bu yıl Oğluş artık büyüdü doğum günü filan olmaz amaaaaan pasta masta yapmayayım düşüncesindeydim ama öyle olmadı.......... Ani bir kararla öğlen pasta yapımına giriştim..........
Bana haber geç verilince anca poğaça pasta ve bu melek keki hazırlayabildim...........

Bu keki uzun zamandan beri denemek isteyip hep öteliyorudum.......... yumurta kokusu olur korkusuyla pek yanaşmıyordum ama korktuğum olmadı........... Tarifini Martha StewartIn Tv programından almıştım burada başka bir çeşiti var gözatabilirsiniz.........

Malzemeler....
14 tane yumurta beyazı..
1 kahve fincanı su..
1 bardak+çeyrek bardak un...
Yarım+çeyrek bardak şeker..
Bir fiske tuz..
1,buçuk çay kaşığı krem tartar.........

Yumurta beyazlarını çırpmaya başla biraz sonra suyu ilave et çırpmaya devam et............

Köpük köpük olunca çırparken azar azar şekeri ekle....

Aklar sertleşip kar haline gelince tuzu ve tartarı ekle çırp....

Mikseri kapattıktan sonra kar haline gelen aklara, spatula ile karıştırarak 2 kez elenmiş unu üç seferde alttan üste karıştırmak suretiyle ekle çok fazla karıştırma sönmesin...

Hazırlanan karışımı derin ortası delik bir kalıba dökün...

Aslında bu melek kekin kabı farklı oluyor...... dilimli ortası delik kek kalıplarına benziyor ama en altı çıkıyor... ama bende o kaptan olmadığı için ben de elimdeki kek kalıbının ortasını ve en alt kısmını yağlı kağıt koydum ki piştikten sonra kolay çıksın......... Çünkü kalıp yağlanmıyor........

180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişir..........

Fırından çıkardıktan sonra kalıbı ters çevirerek bir şişeye geçir baş aşağı soğumaya bırak.......

Soğuyan keki dilimleyerek ister meyveli bir sosla ister çikolatalı sosla servis edin....
Afiyet olsun...
Krem Tartar nedir: potasyum hidrojen tartarat'ın mutfak terminolojisindeki bilinen ismi. Asidik bir tuz olan krem tartar özellikle; beze, sufle, "melek keki" gibi bazı yiyeceklerin içinde ana malzeme olarak bulunan çırpılmış yumurta akının kıvamını arttırmak ve sabitleştirmek için kullanılıyor. Bu tozu her aktarda bulabilirsiniz...
Krem tartarın olmadığı zamanlar limon suyu ya da beyaz sirkede kullanılıyor ama krem tartar daha garanti bir sonuç veriyor tabiiki...

5 yorum:

  1. 14 yumurta sarısını ne yaptın çok merak ettim:)

    YanıtlaSil
  2. 3-5 gün önceden de yumurta sarısı ile krema ve kurabiye türü şeyler yapmıştım zaten dolapta kapalı bekletiyordum üzerini tamamlatıp keki yaptım..:)

    YanıtlaSil
  3. tartar ne acaba öğrenebilir miyim

    YanıtlaSil
  4. Yumurtaları azaltsak olmaz herhalde, ama nedense çok yumurta hep gözümü korkutur.Bu arada tabii ki denemek için can atıyorum, görüntü pamuk pamuk ...harika.

    YanıtlaSil
  5. Ihlamurcum..
    Yumurtayı azaltırsan bütün malzemeyide ona göre azaltmalısın ve kabını da ona göre küçültmelisin.... Başka türlü azaltma olmaz...

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?