16 Ağustos 2012 Perşembe

BİR FRANSIZ KLASİĞİ BRİOCHE (briyoş) EKMEĞİ..

Harika, muteşem, süper evet bu kelimelerin hepsini bir ekmek için söylüyorum............ Ben bu ekmeğe bayıldım.............

Uzun zamandan beri denemk istediğim bu ekmeği dün akşam iftar soframız için yaptım....:) İftar sofrasında bu ekmek ne alaka diyebilirsiniz ama iftarda kahvaltı türünden bir sofra hazırladım çünkü..:) Bu ekmekler olduktan sonra başka da bişeye gerek yok inanın.............

Fransız tarihinde ilk kez 1404 yılında kayıtlara geçtiği bilinen geleneksel bir Fransız ekmeği imiş brioche(briyoş) Fransada çok tüketilirmiş- miş diyorum çünkü Faransaya gidip briyoş ekmeğini yerinde yeme şansım olmadı......

Fransızlar bu ekmekleri yaparken çeşitli marmelatlar ve kuru üzümler de kullanıyorlarmış..... hafif tatlı bir ekmek olduğu için bence yakışır....

Ekmek aslında poğaça tarzında bir lezzet...İçinde bolca tereyağı ve yumurta var bunlarda ekmeğe daha çok lezzet katıyor tabiiki...

Fransız Kraliçesi Marrie Antoinette hanımefendinin "ekmek bulamazlarsa pasta yesinler" dediği pasta meğerse bizim bildiğimiz kremalı pasta değil de briyoş ekmeğiymiş....
Ekmek yerine bu pastadan yemeyi kim istemez ki......................
Ekmeğin yapımına gelecek olursak...
İnternette şöyle bir kaç araştırma yaptım yerli yada yabancı siteleri dolaştım ekmeği yapmak için hep bir gece önceden hamurun yoğurulup dolaba kaldırılması gerektiğinden bahsediyorlardı......

Ama benim o kadar sabrım yoktu ve bu ekmeği iftara yetirştirmem gerekiyordu....... Öğleden sonra iki gibi hamuru yoğurdum ve akşam üzeri saat 19.30 gibi briyoşlar fırında pişmeye başlamışlardı... ekmeğim olmadımı olduuu hem de süper bir ekmek oldu........

Şimdi gelelim malzeme listesi ve yapım aşamasına...

Melzemeler...16 tane kadar ekmek için...
Yarım su bardağı ılık su..
Yarım su bardağı ılık süt..
1 paket yaş maya..
1 yemek kaşığı şeker..

Hepsi beraber karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 10-15 dk kadar bekletilir..

Bu arada hamurda kullanacağımız tere yağı hazırlanır..

180 gr tereyağı soğukken 6-8 parçaya bölünür ve oda sıcaklığında yumuşaması beklenir..

Kabaran mayanın içine 3 yumurta 4 yemek kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir şöyle elle karıştırılır..

Artık un ilave ederek yoğurmaya başlanır aldığı kadar un tabiriyle yoğurulur tahmini 600 gr kadar un alıyor...

Hamur yoğurulduktan sonra içine parça parça tereyağı ilave edilir ve her parça hamura karıştıktan sonra diğer parça eklenerek hamura yağ karıştırılı...Yağlar karıştıkça hamur yumuşayacaktır un ilave etmeyiniz yoksa ekmeğiniz sert olur..Artık hamurun üzerini bir streç filmle örtüp mayalandırmaya bırakabiliriz....Hamur kabarıp iki katı olduktan sonra hamurun ortasına bir yumruk atılır ve üzeri kapatılıp tekrardan mayalanmaya bırakılır...

Tekrardan hamurun iki katı olması beklenir ve kabardığında tekrar yumruklanır ve yine kabarmaya bırakılır... bu işlem toplam 3 kez yapılır ve son mayalanmadan sonra hamurlar cevizden biraz büyük parçalara bölünür ve toplar yapılır... Bizim kağıtlı kek kabı diye bildiğimiz teneke kapları yağlayıp topları bu kapların içine atılır...

Hamurdan fındıktan biraz büyük başka parçalar alınır top yapılır ve büyük topun üzerine küçük toplar güzelce yerleştirilir....

Ne kadar güzel yerleştirseniz de hamur yağlı olduğu için küçük hamur mayalanma sırasında kayıp gidiyor...)

Ekmekler artık şekle girdiler mayalnması için 15-20 dk kadar bekletilirler..
Kabaran ekmeklerin üzerine 1 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı şeker çırpılır ve sürülür..
200 derecede önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir........
Ekmekleriniz fırından çıkıp şöyle bir soluklandıktan sonra bir çırpıda biteceklerdir benden söylemesi.......
Afiyet olsun..........

7 yorum:

  1. Ne kadar şirinler, lezzetli olduğu o kadar belli ki.. Ellerine sağlık Melekçiğim..

    YanıtlaSil
  2. işte budur. bana bunlarla gelin şekerim böyle pratik şekilde olsun tarifler :) şaka bir yana ben de fazla sabırlı davranamayanlardanım. eline sağlık bak şimdi ben de merak ettim. denemeli. sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağılık canım.Bayramın güzel geçsin.

    YanıtlaSil
  4. 16 çok fazla olur diye 8 tane yapmak istiyorum tarifteki her şeyin yarısını alsam olur mu? Meral

    YanıtlaSil
  5. Tabii olur, o zaman her şeyi yarım ölçü kullanmalısınız..

    YanıtlaSil
  6. Cevabınız için teşekkür ederim. Yaş mayanın kaç gram olduğunu söyler misiniz, yarısını baz alacağım. Yurtdışındayım o yüzden paket ölçüleri aynı olmaz diye korkuyorum. Blogunuz çok güzel. Sevgiler. Meral

    YanıtlaSil
  7. Meral hanımcım burada yaş mayalar 40 gr..
    Kolay gelsin hoşçakalın..

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?