Kadin EMEKTİR..İşine , eşine ,ailesine , cocuguna ,cevresine hep emek verir..Onun icin toplumun en degerli olmasi gerekenidir............
Kadın demek hayatın ta kendisidir; Güzellik, aşk, şefkat, mutluluk, özlem, ana, eş, kız, evlat. Tüm Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlu olsun...........
Mayalı hamurla yapılan her şeye bayılırım........... Fırında pişerken etrafa yayılan koku offfff ne harkulade bir kokudur, başka hiçbir kokuya değişmem doğrusu......... Çocukluğumuzda ekmekler fırından alınırdı öyle bakkallar ekmek satmazlardı, bilemem belki büyük şehirlerde satılırmıştır? Ama benim yaşadığım kasabada (Babadağ oluyor) ekmekler sadece fırından alınırdı........
4'mü 5'mi ne fırın olurdu, herkes kendi mahallesine yakın fırından ya da ekmeğini beğendiği fırından ekmek alırdı....... Ekmek alma görevi ya çarşıya giden babanın ya da evdeki en küçük çocuğun olurdu, duruma göre değişirdi yani.......... Eh o yıllarda evin küçüğü ben olduğum için görev bana düşerdi, fırından yeni çıkmış o sıcacık ekemeğe hiç dayanamaz gelene kadar ekmeğin yarısını mideye indirirdim........:) İşte o zaman bu zaman en sevdiğim gıda ekmek ve emekgillerdir:))
Allahımdan tek isteğim bana ekmeğin yasak olduğu hastalık ve diyet vermesin inşallah......:) İşte bu ekmekler de ye beni ye beni diyenlerden..:) Aslında ekmekle ilgili ne çok yazı çıkar hele ki onun israfıyla, onu inşallah başka bir yazımda yazmayı düşünüyorum..
Malzemeler..
4 yumurta...(sarının birisi üstüne sürülecek)
1 su bardağı süt.
3 yemek kaşığı şeker..
5 su bardağına yakın un..(4 bardaktan sonrasını kontrollü koyun)
3 yemek kaşığı dolusu tereyağı..
1 paket yaş maya..
1 tatlı kaşığı tuz..
Sütü ılıtıp içine yaş mayayı ve 1 kaşık şekeri ekleyin biraz kabarmasını bekleyin.....
Tereyağını eritin..
4 bardak unu yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açıp içine sütü, yağı, yumurtaları şekeri ve tuzu ekleyin yaoğurun eğer hamur cıvıksa ele gelen bir hamur olana kadar un ekleyin..
Yoğurduğunuz hamuru mayalanması için üzeri örtülü bir şekilde ılık bir ortama bırakınız..
Mayalanıp iki katı olan hamurumuzdan cevizden büyük parçalar kopartıp tezgahın üzerinde ya da elimizde uzun şeritler yapıp ikiye katlayıp bükün ve uçlarını güzelce birleştirin..
Hazırladığınız ekmekleri tepsiye dizip mayalanmaya bırakın..
Şişmanlayıp mayalanan ekmeklerin üzerine yumurta sarısını sürüp isteğe bağlı olarak susam, çörekotu, haşhaş, çekirdek döküp 200 derece de ısınmış fırında pişirin..
Eğer çocuğunuz yemek yemiyor ve siz de bu yemek seçen çocuğa ne yapsam da yedirsem diye hayıflanıp duruyorsanız işte burun size çocuklarıyla cebelleşen bir anenenin tarifleri:)) buyrun bi tıklayın eminim beğeneceksniz...
Not: Fırının içine bir köşeye küçük bir tabakta kaynar su koyun ki ekmekleriniz yumuşak olsunlar...
misss gibi ekmekler sanki kokusu geldi buralara :)9 ellerine sağlık canım afiyet olsun sizlere
YanıtlaSilMmm nefis görünüyor ellerine sağlık tatlım. Sevgiler...
YanıtlaSilSağlıklı günler diliyorum ilk önce. Ellerine sağlık cnm çok güzel olmuşlar. Sevgiler...
YanıtlaSilBu güzel tariflerle beraber yeni bloguma sizide beklerim
YanıtlaSilMelek hanım maya kokusu 1 portakallı kek 2 evde bu koku varken yemeden durulmaz kışkırtıcı tatlar diyorum ben bunlara çocukluğumda bende bayılırdım fırından ekmek almaya orda odayanılmaz kokunun içinde sırada beklemek eve gelirken ucundan koparmak bizim burda hala fırınlar var ben fırından almaya dikkat ediyorum küçük bir ilçe burası daha yozlaşmamış...sevgiler
YanıtlaSil