21 Mart 2010 Pazar

TUĞBA'NIN KETESİ:)) (kayseri'den)

Selamlar..
Ketelerin tarifini ancak yazma fırsatım oldu. Geçen hafta yapmıştım ama nedendir bilmem pc başında tarif yazacak kadar oturamadım:) Oturup yazarsam şimdi yazarım diye düşündüm, yarın Pazartesi hiç oturamam;Pazartesi en sevmediğim gündür zaten, ismi yetiyor dimi yaa:))

Bu tarifi bana Kayseriden Sevgili Tuğba gönderdi. Annesinin yaptığı ketenin çok güzel olduğunu benimde mutlaka yapmamı istediğini yazdı. Çoktan beri sıra bekleyen tarifi sonunda denedim çok beğendim daha önce hiç kete yememiştim, bizim buralarda kete pek bilinmez. Daha çok İçanadolu bölgesinin geleneksel hamur işi diye biliyorum..

Malzemeler..
2 su bardağı süt.
1 su bardağı sıvı yağ.
1 su bardağı yoğurt.
Aldığı kadar un.
1 paket instant maya.
tuz ,biraz şeker, 1 çorba kaşığı sirke.
Arasına sürmek için 2 paket margarin.

İçi için.

1 çay bardağı kadar sıvı yağ. kızdırılır içine yeteri kadar un ilave edilip helva gibi kavrulur, unun renginin değişmemesi lazım çok fazla kavurmayın...

Hamur yoğurulur ve mayalanmaya bırakılır.

Mayalanan hamur 10 parçaya bölünür.

Bezeler iki tane beşerli grup olarak ayrılır her beş yufka için 1 paket margarin kullanılır.

Her beze ince yufka şeklinde açılır.

Açılan yufkanın üzerine erimiş margarinden sürülür
Üst üste koyulan 5 yufka en üstüde yağlandıktn sonra rulo şeklinde sarılır.

Ve yumurta büyüklüğünde kesilir.
Her parça elle biraz bastırıp yassıltılır ve içine hazırlamış olduğumuz unlu karışımda bizar koyulup zarf şeklinde kapatılır.
Hepside hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülüp mayalanmaya bırakılır.
Daha sonra kızgın fırında kızarana kadar pişirilir.
Fırında pişmesi beklenen keteler:))
Pişen keteler afiyetle mideye indirilir çok lezzetli herkese tavsiye ederim.

Tuğbacım tarif için çok teşekkür ederim annene çok selam, varsa değişik tarifleri bekliyorum:))

14 yorum:

  1. Meleğim iyi haftalar canım. Senin ve Tuğbanın annesinin ellerine sağlık. Ben hamur açmaya bilmediğim için bana zor geldi ama bilenler için güzel bir tarif.

    YanıtlaSil
  2. bayburt'lu bir komşumuz yapardı kete.. çok severdim küçükken. sıcacık keteyi peynirle yemek çok güzel olur. afiyet olsun yiyenlere:)

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık en kısa zamanda deneyeceyim...:)aydan..

    YanıtlaSil
  4. ablacım ellerine sağlık çok güzel görünüyor annemle tarifi görünce çok mutlu olduk.inşallah en kısa zamanda sana tandır böreği tarifi göndericek annem buarada onunda çok selamı var sana.tandır böreğini annem çok güzel yapar herkeste beğenir.çok öpüyorum seni ablacım Allaha emanet ol.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Kete, özellikle Bayburt, Erzurum, Gümüşhane taraflarında çok yapılır. Çok da güzel olur. Sizinkiler de şahane gözüküyor, iyice acıktığımı hissettim bakınca :)

    YanıtlaSil
  6. canım harika olmuş ellerine sağlık kızım ..sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Kayserili komşumda yemiştim, tadı harika. ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Ne marifetli kadınsın Melek'ciğim, ellerine sağlık. Kete deyince aklıma Kars ketesi geldi benim de. Yanında Kars kaşarıyla.

    YanıtlaSil
  9. Ketelerin çok güzel olmuş ayrıntılı resimler çok güzel anlatmış...Ellerine sağlık arkadaşım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Hamarat Melegim benim yine harika yapmisin,ellerine saglik canim,nefis görünüyor.Cok lezzetli ama kalorinide yürek hoplatiyor.Afiyet seker olsun canim.Güzel bir hafta diliyorum,sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık fıstığım nefis olmuş...

    YanıtlaSil
  12. Harika görünüyorlar.En kısa zamanda denemek isterim.Ellerine sağlık....:)

    YanıtlaSil
  13. selamlar kete çok güzel görünüyor fakat sirkenin mayalı hamurda kullanılması nasıl olur diye kafam karıştı.yazarsanız çok çok çok sevinirim!

    YanıtlaSil
  14. Daha kıyır kıyır olmasını sağlıyor sanırım çünkü pişince öyle oluyor.

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?