10 Şubat 2010 Çarşamba

GLUTENSİZ WAFFLE (Çölyak hastaları için)


Geçen gün "Özel eğitim öğretmeniyim ağırlıklı olarak otistik çocuklarla çalışıyoruz ve bize lazım olan şey glutensiz tarifler" yazan bir mesaj aldım. Hiç glutensiz tarifler vermek aklıma gelmemişti, belkide sebep yakınlarımda bu hastalıkla yaşayan birilerinin olmamasıydı. Bende bu konuda biraz araştırma yaptım, çölyak hastalığı hakkında bilgim vardı ama çok fazla değildi tabiiki.


Gluten enteropatisi (çölyak), çocukluk döneminde en çok rastlanan malobsorbsiyon (kötü emilim) sendromlarından biridir. Hastalıkta çavdar buğday arpa ve yulaf proteinine karşı aşırı duyarlılık oluşmaktadır. Çocukta ishal, kusma, karınağrısı, gelişme geriliği, iştahsızlık, zayıflama ve adale erimesi bağırsakta gaz birikimi sonucu karın şişliği, kansızlık ve vitamin eksikliği görülmektedir. Bu nedenle diyete tam olatak uymak erken düzelmeyi sağlamak açısından çok önemlidir.
Bilgileri buradan edindim ama bildiğim kadarıyla bu hastalık sadece çocukluk dönemince ortaya çıkmıyor daha ileri yaşlarda da bu hastalıkla tanışma şanssızlığımız olabiliyor. Bir arkadaşım vardı 30'lu yaşlarında bu hastalıkla tanışmış ve artık hayatını bir çölyalı olarak sürdürmek zorundaydı:( Allah kimsenin başına vermesin..


Glutensiz unla yapılan hamurlar:
Hamur yapışkan olmaz
Hamurun elastikiyeti daha az olur
Hazırlanan yemekler normalden daha hızlı bayatlar

Bu sebepten dolayı hazırlanan ekmek, börek, kurabiye vs. sadece tüketilecek kadarı elinizin altında olup daha fazlası strece sarılak buzlukta muhafaza edilmeli.

Serbest olan gıdalar: pirinç pirinçunu ve nişastası. patates mısır ve soya fasülyesi unu ile yapılmış yiyecekler


Yasaklı gıdalar: Buğday, yulaf ve çavdar ile yapılan tüm yiyecekler: Bulgur, makarna, şehriye,erişte, kukus, bisküvi, simit, dondurma külahı, ekmek, tarhana irmik, yarma, kıraker, börek, çörek, pasta ve galeta unu.
1 yumurta.
4 çorba kaşığı şeker.
2 su bardağı süt.
2 su bardağından çok az eksik glutensiz un. (sinangil)
2 çorba kaşığı mısır nişastası.
1 paket vanilya.
çeyrek çay kaşığı karbonat.
2. fiske tuz.
50 gr yumuşak margarin.

Yumurta süt çeker beraber çırpılır içine kuru malzemeler ilave edilir ve tekrar çırpılır.
en son yumuşak margarin de ilave edilip çırpıldıktan sonra hamur artık hazırdır.
Artık hamuru kaşıkla alarak yağlanmış waffle kalıpların yada tost makinasına dökerek pişirebilirsiniz..
Afiyet olsun..
Not: Glutensiz unlarla hazırlanan hamurları bekletmenin bir faydası yoktur, çünkü diğer hamurlarda beklettiğimiz zaman hamurdaki gluten ortaya çıkar ve hamura daha elastikiyet verir.

10 yorum:

  1. canımmmm harıkasın valla ne buyuk sevap ellerıne saglık cnaım benım

    YanıtlaSil
  2. Daha neler duyup okuyacağız kimbilir...Allah yardımcımz olsn.Hastalarada şifa versin.Paylaşımın,güzel yüreğin için teşekkürler.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. merhabalar
    Sessiz ama sıkı tatipçinizip çok yaratıcısınız. Nerdeyse hergün mutlaka bakıyorum sayfanıza .
    Çölyak benim annemde 20 sene önce 35 yaşında iken yaklaşık 5 sene teşhis edilemedi herhangi birşeyin tetiklemesi ile ileriki yaşlarda çıkabiliyor.
    O zamanlarda bilgi de az olduğu için çok skıntı çekti şu anda en azından halk ekmek de ekmeği ve unu satılıyor sinangil unlarını çıkardı .Göstediğiniz hassasiyete teşekkür ederim. Annemin en büyük sıkıntısı büyük çoğunluğun diyet yaptığını zannedip yemek için ısrar etmesi, çoğu zaman kırmamak için yemek zorunda kalıyor.Neyse daha çok yazmıyayım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Canim yararli paylasim icin ellerine saglik.
    Allahim cümle hastalar sifa eylesin, Waffellerde cok güzeller, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Annene geçmişolsun Başakcım.
    Evet eskiden unları yurtdışından geldiği için çok pahalı olurmuş neyseki artık ülkemizde de bu hastalar için birşeyler yapılıyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. merhaba canim, cok yararli bilgiler yazmisin, bu bilgiler icin tesekkür ederim, sayende biraz daha bilgilenmis olduk
    waffellerde cok güzel görünüyor
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  7. Bende ayrıntılı bilmiyordum bilgilerinden faydalandım sağol...Waffle harika olmuş ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. canım 41 kere maşallah harika tariflerin var ellerine sağlık arkadaş listeme ekledim ben de beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Çölyak hasyası değilim ancak hamileliğim ilk aylarından itibaren mide ve sindirim problemleri yaşıyorum. Mayalı gıdalardan, özellikle ekmek vb.den uzak durarak biraz idare ettim. Ancak tam bir çözüm olmayınca bir de glutensiz diyeti denedim. 15 gündür glutensiz besleniyorum. Sıkıntılarım büyük oranda azaldı. Bu tarifinizi de bir deneyeyim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Benim annem de colyak hastasi bende annem hastalanana kadar bilmezdm bu hastaligi ustelik 46 yaşında cikicagini heleki hic duusnmezdm okadar zorki bizim yedigimizi yiyememesi o ekmegin kokusunu tadini cok ozluyor Allah kimseye kaldıramayacağı hastalik vermesin. Tarifleriniz cok guzel tesekurler..

    YanıtlaSil

Kişi yorum yazmış sizde fikrinizi söylermisiniz?