Baklagiller kış mevsiminde daha da çok tüketilir, kış başından beri yahni pişireceğim ama bir türlü kısmet olmadı, nasip bugüneymiş:)) Kaç haftadan beri tembellikten pazara gitmeyince evde de pişirecek sebze türünden birşey kalmıyor doğal olarak:) sonunda kuru gıdalara dadanıyoruz mercimekti nohuttu:)
Belki sizler nohutlu et diyorsunuzdur bu yemeğe, ama bizde yahni denir ve düğünlerimizin ana yemeklerinden ikincisidir birincisi keşkektir.
Nedendir bilmem o düğün yemeklerinin lezzetini hâlâ damağımda hissederim. Koca koca kazanlarda bol etli bol yağlı hiçbir malzemeden sakınılmadan pişirilirdi, pişirilirdi diyorum, bu geleneksel yemekler maalesef düğünlerde boy gösteremiyorlar artık. Güzelim yemeklerimiz yerini ızgara köfte ve pilav aldı:(
Yahni ve pilav akşam yemeğinde yeterli bence, yanında bir salata geldimi tamamdır.
Yarım kila kuşbaşı et haşlanır. Ben etleri haşlarken ilk kaynadığında o suyunu döküyorum(bu suyu atmam bir kapta bekletilrim daha sonra içine ekmek doğrayıp Bıdık'a yada sokak kedilerine yemek yaparım) ki etin kara suyu yemeğin rengini bozmasın. Yeniden su koyup haşlamaya bırakıyorum.
Yarım kilo kadar nohutu akşamdan ıslatıp sabah haşlanır.
Başka bir tencerede tereyağı ve sıvıyağ kızdırılır içine bir yemek kaşığı domates salçası yarım yemek kaşığı biber salçası ilave edilip salçalar yağda bir iki çevrilir ve etin suyu ilave edilir.
Kaynadıktan sonra içine nohut etler ve tuz ilave edilip biraz pişirilidikten sonra ocaktan alınır.
Allah herkesin mutfağında bu yemeklerin pişmesini nasip etsin inşallah. Amiin..
Hoşçakalın sevgilerimle.......
Hoşçakalın sevgilerimle.......
Kışın vazgeçilmezlerindendir baklagiller.Uzun süredir etli nohut pişirmemiştim.Çokta iyi olur.Ellerinize yüreğinize sağlık.İzmirden Sevgiler.Mine
YanıtlaSilYemeğin resmini görünce yemin ederim yemiş gibi ağzımda tadını hissettim çok severim nohutu ellerinize sağlık
YanıtlaSilBu gün bende düşünmüştüm ama sonradan vazgeçtim...Ama ilk fırsatta yapacağım...Nefis olmuş ellerine sağlık arkadaşım...
YanıtlaSilSevgiler...
www.gonuluncelezzetler.com/
Ben de ne pişirsem diye düşünüyordum.Nefis görünüyor.Sayenizde yarın menüde nohut olacak .Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBu arada memleketime sevgiler.....
Merhabalar canim, yaninda da bir de pilav ve tursu olunca yahniyi bir yiyen pisman bir yemegen. Nefis bir lezzettir, ellerine saglik, sevgiler....
YanıtlaSilselamlar sevgiler
YanıtlaSiltek kelime ile harikasın mükemmel lezzetleri sunuyorsun eline koluna sağlık iyi geceler Melek cim
YanıtlaSilCanım ben ayıptır söylemesi 2 tabak alayım.
YanıtlaSilHarika görünüyor:))Ellerine sağlık canım
sevgiler
Su Babadag'da Melek arkadasimla bir yemek yiyesim var. Bakalim ne zamana kismet olacak?
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık. Yemeklerimiz pek lezzetli olur dimi. Boşuna dememişler Babadağlıların yemekleri etli,yağlı,salçalı ve güzel olur diye. Yemek çok lezzetli görünüyor valla.Tam da öğlen yemeği zamanı(benim için öğlen yemeği saati de:)) )
YanıtlaSilZaten sana bir gün kapama ve yahni yemeğe geleceğim haberin olsun arkadaşım. Öpüyorum canım seni.