11 Aralık 2007 Salı

ISPANAK KÖKÜ TURŞUSU..

Bugün huzurlarınıza ıspanak kökü turşusunu çıkarıyorum. Ben bu turşuyu çocukluğumdan beri çok severim, eşimde çok sevdiği için ıspanakların köklerini hiç atmam.

Şimdi tamda mevsimi, 1 kg ıspanağı bir seferde tüketmediğimiz için ben ıspanakları ayıklayıp köklerini kullanıyorum iki seferdede ıspanakları kullanıyorum.

1 kg ıspanağın köklerini ayıklayıp çok güzel yıkıyorum ve tuzlu suyun içinde 1 saat kadar bekletiyorum ki kalan kum varsa dibe çöksün.

Tencereye koyup üzerine kadar su ilave ediyorum içine 1 tatlı kaşığı tepeleme limon tuzu yarım kahve fincanı sirke istediğiniz miktarda tuz koyup yumuşayıncaya kadar kaynatıyorum.

Yumuşayınca ocağı kapatıp içerisine 5-6 iri diş sarımsağı ezerek içine ilave ediyorum.

Artık ağzı kapalı olarak soğuması için bırakıyorum. Eğer ekşisi tuzu yada sarımsağı az gelirse üzerine ilave edebilirsiniz.

Bu turşuyu buzdolabında saklıyoruz. (tabiki kapaklı bir kapta)

Bulgur pilavıyla çok yakışıyor tavsiye ederim. Yapanlara afiyeeet olsun

Bana yorum yazan herkesede teşekkürlerimi ileteyim buradan hepiniz sağolun.

34 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Melek'ciğim,

Ne kadar değişik, eminim tadı da güzeldir.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

sevimin sayfasi dedi ki...

ispanak tursusu hic yemedim ama eminim tadi cok güzeldir
tursu seven birisi oldugum icin mutlaka severim
ellerine saglik

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

İlginç bir turşu.Malzemesi de bedavaymış:)Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

aman da aman... sen bugünlerde neler yapıyorsun böyle... zaten canım da ıspanak çekiyordu... en iisi bir ıspanak yemeği yapmak köklerini de turşu...
bu arada geçen gün yazdım ya ben yufkayı nereden bulacağım diye... annem(kayınvalidem) memleketten bugün yufka getirdi:))) (başka birşey mi isteseydim acaba?)
neyse çok uzattım.. ellerine sağlık... afiyet olsun

Adsız dedi ki...

ıspanak turşusunu ilk defa görüyor ve duyuyorum ilk ıspanak pişirdiğimde deneyeceğim ellerine sağlık

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Yemeğini bilirim ama turşusunu ilk defa gördüm eminim güzeldir ellerine sağlık canım öpt...

Adsız dedi ki...

melek'çigim ellerine saglik, bu çok degisik bir tarif olmus, çok beyendim, ilk kez duyuyorum ama yapmakta fayda var, tadini çok merak ettim, sayende yeni bir tarif ogrendim, harikasin canim, kocaman optum

keskinli dedi ki...

melegim
buralardayim beni merak etmissin ama bu aralar cok yogunum ya almnalarin noel tatili yaklasiyor olan bize oluyor sekerim neyse,bana cok ilginc geldi kiz ilk defa gördüm ispanak kökü tursusunu tadinida merak etmedim desem yalan olur ellerine saglik size afiyet olsun kucak dolusu sevgiler canim öptüm

DENİZSEFASI dedi ki...

NE GÜZEL BİR ŞEY BU. EŞİM 2 KİLO ISPANAK ALMIŞ, EN İYİSİ BUNDAN DA YAPAYIM. SOĞUYUNCA YİYEBİLİYORUZ GALİBA. ANNEM BİBERLE BÖYLE BİR ŞEY YAPARDI. ELLERİNE SAĞLIK

ebrulitatlar dedi ki...

Melek'cim ilk defa gördüm. Çok değişik gerçekten. Tadı nasıl merak ettim. Ellerine sağlık..

Betül dedi ki...

melekcim
ıspanak turşusu hiç yemedim ilk senden duyuyorum ama ben ıspanağın herşeyini severim eminim çok güzeldir
ama benim aklım aşağıdaki kuru patlıcanlarda kaldııııııı mmmmm aldım hepsini gidiyorum :)
sevgiler cnm........

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Merhaba Melek,
Ispanak turşusunu ilk defa duyanlardanım ama lezzetli göründüğünü belirtmek isterim,ellerine sağlık.
Ispanaklı börek yaparken kullanmadığımız sap ve kök bölümünü böyle değerlendirebiliriz.

SOFRAM dedi ki...

Merhaba canım, ziyaretiniz için çok teşekkürler, kökleriyle yemek yapıyorum ama hiç duymamıştım turşusunu, çok güzel olmuş, ıspanak aldığımda hemen deneyeceğim, ellerinize sağlık, görüşmek üzere sevgiler...

Adsız dedi ki...

selam melekcim.çok güzel görünüyor ..eline saglık ilk fırsatta yapacagım..malum bizim evde bulgur pilavı sık sık pişer...bu turşuda yanına yakışır...teşekkürler canım..sevgilerle..

Adsız dedi ki...

PES yani arkadasim ne yaratici kadinsin yani senin mutfak kültürüne bayiliyorum artik yetisemiyorum senin bu becerikliligine,senin beyin yasadi,tursu cok degisik olmus eline koluna saglik canim

nil-nennenmutfakta dedi ki...

slm Melekciğim turşuya bayılan ben nasıl oluyorda bu turşunun varlığından habersizmişim hayret vallahi :)) tadını tahmin edebiliyorum.Ellerine sağlık marifetli meleğim...

Unknown dedi ki...

canim ellerine saglik ispanak koku tursusunu hic yemedim tadi nefistir eminim yemegini pirincli yaparim.cok severim.
kucak dolusu sevgilerimi biraktim marifetli arkadasima

banu kırmızıgül dedi ki...

canım merhaba,harıka gorunuyor. emınım tadıda nefıstır.ellerıne saglık. kesın yapacagım tarıf ıcın tesekkur ederım. sevgılerımle..

HULYA dedi ki...

Melek'ciğim,
Bugün bende ıspanak pişirdim.Daha önce görseydim kesin köklerini bu şekilde değerlendirirdim.Ellerine sağlık.Çok değişik ve güzel bir tarif.Sevgiler

Esradan dedi ki...

iyi akşamlar,çok ilginç geldi açıkçası denemeyi düşünüyorum.ellerinize sağlık.esradan.blogspot.com

bir dilim bir tutam dedi ki...

Ilk önce aklimdan geceni yazayim.Hoppalaaa bu ne yaaaa.Ispanak ve tursu!!!

Tüm yazilan yorumlara katiliyorum.
BRAVO MELEK. Ellerine saglik Muhtesemsin.

yesildomates dedi ki...

canım yaa ne güzel bir fikir..ellerine sağlık..eminim tadı ne güzeldiiir..püyorum...iyi geceler diliyorum..

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

ıspanak turşusunu ilk defa duyuyorum melekcim lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba

Bu turşuyu ilk kez duyuyorum çok güzel bir tad olduğuna eminim. Oldukça da vitaminlidir güzel bir fikirmiş. Ellerine sağlık banada beklerim...

Özlem'den Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık.. ilk defa duyduğum bir tarif,tamda kış yemeklerinin yanına gidecek bir turşu...:)) mutlaka deneyeceğim, notlarıma aldım...:))
Böyle değişik tariflerle bizi buluşturdugunuz için teşekkür ederim..

dogada.blogspot.ru dedi ki...

canım çok severim ıspanağın turşusunu ben günlük yapıyorum hemen bitiriyoruz çayın yanında misafirlerimiz içinde çok güzel oluyor ellerine sağlık canım sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Melek'cigim,

Daha bu tursuyu hafta sonu arkadaslara anlatiyordum, tam bilemediler ama ben bunu nasil severim biliyormusun, annem de bend ehep yapariz. Agzim sulandi desem, sevgilerimi gonderiyorum memleketime:)

Adsız dedi ki...

masallah kız sana.. neler de biliyorsun valla.. hiç aklıma bile gelmezdi.. hem atmıyorsun hem tursu olarak degerlendiriyorsun..
afiyetle yiyin canım.. cok opuyorum:)

Adsız dedi ki...

SÜPER OLMUŞ DİYECEK BİRŞEY YOK NEDİYELİM HARİKA OLMUŞ......

Adsız dedi ki...

hdidem, canım ne değişik çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler
hdidem

Melek* dedi ki...

inanıyoruymki güzeldir tadı ellerine sağlık

Hadiye dedi ki...

SELAM,
EVİMİZDE OLMAZSA OLMAZIMIZDIR TURŞU AMA BÖYLESİNİ NE YEDİM NEDE DUYDUM KIŞIN ISPANAKDA ÇOK SIK PİŞER. BU TURŞUYU DENEYECEĞİM BENDE TEŞEKKÜRLER PAYLAŞIM İÇİN

SEVGİLER*

Zeynep dedi ki...

Tarifinizi denedim. Çok beğendim. Teşekkür ederim.

meleginmarifetleri dedi ki...

Afiyet olsun Zeynep hanım..
Beğendiğinize sevindim. Hoşçakalın..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...