Yaz aylarında reçel yapacak pek çok meyve vardır, ama patlıcan yaz sebzesi olmasına karşı reçelini yapmak için yazın sonu kışın başı beklenir..... Çünkü fidanlarda kalan büyümemiş son patlıcanlar beklenir....
Ben de pazarda gördüğüm minik patlıcanları görünce dayanamadım, ama acaba çekirdeklimi acımı diye düşünmeden de edemedim... Sonuçta bir kilo patlıcan aldım..:)
Patlıcanınız acı bile olsa eğer kireçle reçel yapacaksanız hiç dert etmeyin çünkü patlıcanın acısını ancak kireç alır....
Malzemeler...
1 kg minik patlıca..
Islatmak için 2 avuç kadar sönmemiş kireç... (Kireci 3-4 litre suda ıslatın bir gün ıslanmaya bırakın... Ertesi gün kireçli suyu bulandırmadan kireci dibinde kalsın ve suyunu alın.... Artık bu su kullanmaya hazırdır..)
5 su bardağı su...
4 su bardağı şeker...
2 parça limon tuzu...
Patlıcanları soyun ve kireçli u ile ıslanmaya bırakın... Akşamdan ıslatın sabaha kadar ıslansınlar...
Ertesi gün böyle bir hal alacaklar... Kireçli suyu dökün ve patlıcanları birkaç su yıkayın...
Daha sonra patlıcanları kaynayan suyun içine atın ve 10-15 dk. haşlanmaya bırakın
Haşlanan patlıcanları süzgüye alın onlar süzülürlerken siz şurubunu hazırlayın.......
Şeker ve suyu su soğukken şeker eriyene kadar karıştırın...... Ocağa alın kaynamasını bekleyin içine sıkıp sularından arındırdığınız patlıcanları atın kaynasın... İsterseniz 3-4 tane karanfil atabilirsiniz...
En az 1 buçuk saat bu şekilde kaynatın acağınız ne çok açık ne de çok kısık olmalı...
Kaynaya kaynaya suyu azalacak artık bu duruma geldiğinde içine 1 su bardağı su ekleyin...
Bu şekilde de 10-15 dk kadar daha kaynatın ve indirmeden 2-3 dk önce içine 2 parça limon tuzunu atın ve oacağınızı kapatın...
İşte reçelimiz hazır harika bir lezzet oldu mutlaka tavsiye ederim...........
Kolay gelsin.........
4 yorum:
pfffffff süper görünüyor tatlım yaaaa hele hele kireçte oluşu benı fena vurdu ellerine sağlık canıkom kireçte kabağa vurgunum patlıcanı denememıştım ama süper olduğuna şüphem yok...öpüyorum sevgılerımle
blog yorumlarım için geziyorum bu gün :) bende beklerim...Çok değişik bir lezzet daha önce hiç yemedim...Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...
Melekcim hep duyarim patlican recelinin ovgulerini ama hic denemedim senin tarifini okyunca denemek farz oldu. lezzetini cok merak ediyorum. Ellerine saglik canim kucak dolsu sevgiler.
Patlıcanları önce haşlayıp suyunu sıksak, ondan sonra kireç kaymağına yatırsak daha kıtır olmaz mı? Ne dersiniz.
Yorum Gönder